Peste 1100 de elevi si cadre didactice, din 6 orase, au asistat la proiectiile de film CinEd

28 aprilie 2016, 12:43

CinEd Medias

Proiecțiile organizate de CinEd, inițiativa europeanã de educație cinematograficã pentru tineri, cu ocazia sãptãmânii ”Școala Altfel” s-au adresat elevilor din toate categoriile de vârstã (ciclu primar – gimnazial – liceal), filmele fãcând parte din catalogul propus anul acesta. La construirea catalogului au contribuit toate statele partenere.

 

Filmele pe care elevii au avut șansa sã le vadã și sã le discute cu invitații speciali sunt producții multi-premiate în festivaluri internaționale, cu o valoare cinematograficã și educaționalã autenticã: Spiritul stupului/El espiritu de la colmena (Spania, 1973), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (România, 2006), Cea mai fericitã fatã din lume (România, 2009), Pierrot nebunul/Pierrot le fou (Franța, 1965), Rentrée des classes / Prima zi de școalã (Franța, 1956) și Petite lumière / Luminiþa (Franþa, 2003).

 

În luna aprilie aproape 150 de cadre didactice au asistat la formãri gratuite, în 5 orașe diferite: București, Buzãu, Galați, Craiova și Alexandria. Pe 23 mai se va mai organiza o formare dedicatã învãțãtorilor, în Timișoara. Toți cei care doresc sã se înscrie o pot face pe adresa de mail cined.macondo@gmail.com.

CinEd Galati

 Formãrile și proiecțiile CinEd au fost însoțite de invitați speciali, critici de film precum Ileana Bîrsan, Andrei Gorzo, Gabriela Filipi, Iulia Voicu și actrița Carmen Lopãzan. Aceștia au facilitat analiza filmelor propuse, precum și dialogurile cu elevii și cadrele didactice. Sesiunile de dialog au evidențiat faptul cã majoritatea elevilor au perceput filmele ca fiind foarte diferite de cele cu care sunt obișnuiți la televizor, demonstrându-se încã o datã nevoia implementãrii unui program coerent de educație audio-vizualã, care sã poatã rãspunde nevoilor tinerilor în epoca digitalã.

 

În luna mai se vor mai organiza serii noi de proiecții în orașele Craiova, Roman, Ploiești și Timișoara.

Proiectul CinEd a fost lansat în 7 țãri partenere, Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehã ºi România, mai multe urmând sã se alãture începând cu 2017.

 

***

 

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Francezã ºi implementat în România de Asociaþia Culturalã Macondo ºi Societatea Culturalã NexT.

 

CinEd este un program co-finanþat de programul Europa Creativã/Media al Uniunii Europene.

 

Cu sprijinul Centrului Naþional al Cinematografiei din România.

 

Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutului Cultural Român, Institutul Cervantes, Inspectoratul ªcolar al Municipiului Bucureºti

 

Sponsor principal: ROMGAZ

 

Recomandat de RFI România.

 

Parteneri media: Decât o Revistã, Intuitext, Didactic.ro, România Pozitivã, SuntParinte.ro, CinemaRX, All About Romanian Cinema, SUB25, LiterNet, Iqool, TeenPress, Clopotel.ro, Kids News, Ani de Școalã, ExamenulTãu.ro.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Fermoarul a fost inventat in 1851 de Elias Howe, insa nu se inchidea foarte bine si parea inutil. Tocmai de aceea inventia sa a fost trecuta cu vederea. In 1904 fermoarul cunoaste o forma apropiata de cea din ziua de astazi, ca apoi in 1917, Gideion Sundback sa perfectioneze fermoarul patentandu-l sub denumirea "fermoarul separabil". Aceasta noua imbunatatire a facut ca fermoarul sa devina popular.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intr-o clasa maghiara, la ora de romana, profesoara ii spune lui Ghiuri:
- Ghiuri, spune o propozitie!
- Duminica me duc la padure.
- Ghiuri nu e bine!
- Atunci nu me duc!

› vrei mai mult