Diareea acuta si diareea cronica - diferente, asemanari si tratament rapid

31 iulie 2017, 11:30

Diareea reprezinta una dintre cele mai intalnite tulburari in randul copiilor si adolescentilor. Aceasta se poate recunoaste usor deoarece presupune schimbarea frecventei scaunelor si a consistentei acestora fata de normal, crescand ca si frecventa si devenind moi sau apoase. Aceasta are o durata scurta de timp si nu presupune o gravitate mare dar este bine sa avem cat mai multe informatii pentru a sti cand sa apelam la sfatul doctorului. Cand simptomele diareei se manifesta pe o perioada de timp mai lunga de trei saptamani, inseamna ca avem de-a face cu diareea cronica.

 Diareea acuta si diareea cronica - diferente, asemanari si tratament rapid

Diareea acuta si diareea cronica – diferente, asemanari si tratament rapid

Asemanari/ diferente diaree acuta si diaree cronica la copii si adolescenti:

Diareea acuta debuteaza brusc si are o durata scurta, fiind cauzata de aparitia in organism a virusurilor, parazitilor sau a germenilor. Acestea se pot contacta prin intermediul apei sau a alimentelor infectate si se transmit la gura prin intermediul mainilor.

Infectiile virale sunt foarte raspandite in randul copiilor si al adolescentilor deoarece acestea izbucnesc cu preponderenta in comunitati (crese, spitale, gradinite, scoli, licee) raspandindu-se foarte rapid.

• Rotavirusul, criptosporidioza si Giardia sunt printre cele mai dese cauze a aparitiei episoadelor de diaree in cazul copiilor si tinerilor din comunitati.
• Salmonella si speciile de Camplyobacter pot fi prezente in carnea de pasare, ouale de gaina sau de rata nepreparate termic corespunzator iar in apa de consum se poate gasi Cryptosporidium Parvum.

Respectarea regulilor de igiena sanitara si alimentara reprezinta cea mai sigura cale de preventie in cazul diareei acute. Spalarea frecventa a mainilor si a alimentelor ce urmeaza a fi consumate este esentiala.

In cazul diareei acute exista riscul aparitiei deshidratarii, de aceea este foarte important ca adolescentii si copiii sa fie urmariti pe tot parcursul episoadelor diareice si sa li se administreze solutii de rehidratare orala.

Diareaa cronica se refera la eliminarea de scaune frecvente si lichide si se intinde pe o perioada mai lunga de trei saptamani. De obicei este o consecinta a unei alte afectiuni prezente in corp si poate fi cauzata de o hiperactivitate a tranzitului intestinal, de o leziune a peretelui intestinal sau poate fi determinata de o malabsorbtie a alimentelor (intoleranta la lactoza, gluten). Poate aparea si ca urmare a infectiilor virale, bacteriene sau parazitare severe.

Afectiuni ce pot sta la baza aparitiei diareei cronice:

• abuzul de laxative
• boala Crohn
• colita ulcerativa
• infectia cu Giardia
• tumori de colon sau intestin subtire
• pancreatita acuta sau cronica
• parazitoze digestive

Pentru determinarea tipului de infectie sau a afectiunii ce a condus la instalarea diareei, odata cu un examen clinic, se recomanda si investigatii paraclinice precum: un examen parazitologic, proba pentru coprocultura si colonoscopie sau endoscopie.

In cazul diareei cronice exista riscul de subnutritie, deoarece prin scaune se pierd si substantele nutritive, nu doar apa. In acest fel, poate aparea o scadere majora a imunitatii, favorizand aparitia altor boli.

Tratament rapid in cazul diareei acute si cronice la copii si adolescenti:

In cazurile in care se impune schimbarea regimului alimentar, meniul zilnic poate contine:

• carne slaba preparata la gratar sau fiarta
• apa din belsug si ceai de menta neindulcit
• branza de vaci
• mere coapte

• banane
• pilaf de orez
• paine prajita pe gratar
• sticks-uri/ grisine

Se revine la alimentatia normala pe masura ce scaunele se normalizeaza ca si frecventa si consistenta.

Rehidratarea orala se va face cu solutii ce contin electroliti (sodium, potasiu, clor) si glucoza.

In cazul diareei cronice este necesara tratarea infectiei sau afectiunii ce a condus la aparitia acesteia.

Tratamente medicamentoase adecvate

Se pot administra si produse farmaceutice in vederea reluarii mai rapide a activitatilor cotidiene normale si pentru a ajuta procesul de vindecare.

Stoptrans med este un dispozitiv medical destinat tratamentului simptomatic al diareei acute si cronice la copii (inclusiv nou-nascuti) si adulti. Acesta se elibereaza fara prescriptie medicala si contine diosmectita, recomandata in tratamentul diareei. Diosmectita ajuta la eliminarea toxinelor si are o capacitate mare de acoperire a mucoasei gastrointestinale. Agentul activ prezent in compozitie impiedica pierderea de apa si electroliti.

Administrare Stoptrans diaree acuta:

- Copii peste 1 an: 4 plicuri /zi timp de 3 zile*
- Adulti: 6 plicuri/ zi*

Administrare Stoptrans diaree cronica:

- Copii sub 1an: 1plic/zi
- Copii1-2ani:1-2 plicuri/zi
- Copii peste 2ani: 2-3 plicuri/zi
- Adulti: 3plicuri/zi*

*pana la disparitia simptomelor.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sistemul arterial al balenei albastre este atat de mare incat si un leopard s-ar putea tari prin el.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Bubulino,de cand se tine Bula dupa tine ?
-De cand i-am spus ca e un prost fara pereche...

› vrei mai mult