Cultura generala

In anumite nopti, cu luna, pe tarmurile oceanului Pacific, apar pe valuri unde luminoase, provocate de microorganisme luminescente, care oxideaza luciferina, un compus chimic intalnit si la licurici. Aceste microorganisme se pot lipi de penele pasarilor acvatice si astfel pot aparea lebede, cormorani sau pescarusi luminosi. Chiar si oamenii pot lasa urme luminoase pe nisipul ud daca intra in apa.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
 
de Petre Ispirescu

Descarca planse de colorat cu Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
A fost odata un imparat mare si o imparateasa, amandoi tineri si frumosi, si, voind sa aiba copii, au facut de mai multe ori tot ce trebuia sa faca pentru aceasta; au umblat pe la vraci si filosofi, ca sa caute la stele si sa le ghiceasca daca or sa faca copii; dar in zadar. In sfarsit, auzind imparatul ca este la un sat, aproape, un unchias dibaci, a trimis sa-l cheme; dar el raspunse trimisilor ca: cine are trebuinta, sa vie la dansul. S-au sculat deci imparatul si imparateasa si, luand cu dansii vro cativa boieri mari, ostasi si slujitori, s-au dus la unchias acasa. Unchiasul, cum i-a vazut de departe, a iesit sa-i intampine si totodata le-a zis:


- Bine ati venit sanatosi; dar ce umbli, imparate, sa afli? Dorinta ce ai o sa-ti aduca intristare.
- Eu nu am venit sa te intreb asta, zise imparatul, ci, daca ai ceva leacuri care sa ne faca sa avem copii, sa-mi dai.
- Am, raspunse unchiasul; dar numai un copil o sa faceti. El o sa fie Fat-Frumos si dragastos, si parte n-o sa aveti de el.
 

 
 
 
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate