Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Kekes este cel mai inalt varf muntos din Ungaria, avand o altitudine de 1.014 metri.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Patru olteni pescuiau, dintr-o barca. La un moment dat, in fundul barcii apare o gaura.
I: Ce fac oltenii, sa scoata apa din barca?
R: Mai fac o gaura, pe unde sa iasa apa!

› vrei mai mult

Vrem la scoala, nu online! De ce prefera elevii cursurile cu prezenta fizica

08 Noiembrie 2021

Scoala cu prezenta fizica

Din cele mai vechi timpuri scoala s-a desfasurat cu prezenta fizica a elevilor. Dar anul 2020 ne-a demonstrat ca se poate si altfel, cand a adus pe capul tuturor pandemia de coronavirus. Si atunci ne-am trezit toti ca trebuie sa facem scoala de acasa, concept de care mai auzisem cu totii, care in unele familii era chiar o alegere, dar care parea imposibil de pus in aplicare la scara larga.


De ce vrem la scoala, nu ore online


Initial, scoala online nu parea sa fie asa rea; dar pe langa plusurile aduse, exista si multe minusuri. In un an si jumatate de scoala mai mult online decat fizic chiar si unii dintre elevii care nu sunt prea "prieteni" cu scoala si care s-au bucurat de ideea de a face ore online, pentru ca le era mai usor sa traga chiulul, sa isi faca temele ori sa copieze, au ajuns la concluzia ca tot mai bine este "modelul clasic".


Nevoia de relationare cu profesorul


Cel mai important aspect este faptul ca elevii au nevoie de aceasta prezenta fizica la scoala. Copiii invata mai bine cand atentia le este captata de o persoana care sta in fata lor, in loc de ecranul telefonului sau al unui laptop. Sa auda explicatiile profesorului fara sa fie distras de cineva care se tot plimba prin casa sau de fratiorul mai mic care plange, sa vada notitele scrise la tabla si nu printr-o camera de doi bani sunt avantaje indiscutabile.


Ascunderea dupa camera dispozitivului


In scoala online elevii nu isi deschid mereu camerele, iar asta ii "ajuta" sa faca si alte lucruri in timpul orelor. Copiii se plictisesc foarte repede. Dupa ce isi pierd interesul este foarte usor sa lase camera inchisa si sa faca orice altceva, fara sa fie atenti la ore; iar profesorul nu poate face nimic in aceasta privinta. La scoala, profesorului ii este mai usor sa le capteze atentia copiilor.


Nu toti elevii au conditii pentru scoala online


Scoala online i-a "obligat" indirect pe parinti, chiar si pe profesori, sa achizitioneze telefoane si laptop-uri mai performante pentru ca orele sa se poata desfasura in cel mai bun mod. Nimeni nu s-a gandit la starea financiara a oamenilor, iar cand totusi s-au dat laptopuri si tablete pentru copii, multi s-au lovit de lipsa accesului la internet sau a semnalului de calitate. Pentru ca degeaba ai telefon si laptop in prezent, daca nu ai acces la internet.


Lipsa de interactiune intre elevi


Mersul fizic al elevilor la scoala le permite copiilor sa poarte o conversatie fata in fata, sa rada impreuna, pur si simplu sa relationeze unii cu ceilalti. Desigur, o putem face si online, la fel ca inainte, insa faptul ca suntem constransi este o presiune foarte mare. Copiii au nevoie sa se intalneasca si sa comunice fizic, iar lipsa interactiunii a crescut numarul de elevi cu depresie si anxietate.


Probleme neasteptate de sanatate


Inainte de scoala online toti parintii isi bateau copiii la cap ca stau prea mult cu ochii in telefoane si ca isi vor strica vederea. Brusc, acum, nimeni nu mai zice nimic, desi problema aceasta nu a disparut, ba chiar s-a acutizat. Stand cu ochii intr-un ecran luminat cate 4 sau 6 ore la rand, multi elevi au fost nevoiti sa poarte ochelari sau au inceput sa se confrunte cu mari dureri de cap.


Poate ca scoala online a fost cea mai buna decizie pentru noi, copiii, in pastrarea sanatatii corpului nostru, dar aceasta ne poate afecta educatia, vederea si psihicul. Asa ca data viitoare cand autoritatile vor promite ca scolile se vor inchide ultimele, poate se vor tine si de cuvant si vor fi gasit solutii ca sa nu mai platim noi mare parte dintre lipsurile de care dau dovada in gestionarea pandemiei.

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri