Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Figurinele au fost introduse in 1975 in jocurile LEGO, iar motivul pentru care au fost galbene este acela ca producatorii au considerat ca este o culoare neutra. In ziua de azi, figurinele au deja si alte culori ale pielii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-"Parintzii mei sunt intodeauna de aceeasi parere. Cand nu se bat intre ei, amandoi tabara pe mine.

› vrei mai mult

Un adevarat tezaur folcloric din colectia Muzeului Taranului Roman va fi expus temporar intr-un Infinity Room la Art Safari

23 Noiembrie 2022

 Muzeul Taranului Roman


Traditional adus in contemporan:


• Un costum vechi de 100 de ani, Regina Maria, va fi expus pentru prima data publicului din tara, in cadrul celui mai important eveniment dedicat artei din Romania– Art Safari, in perioada 24.11-4.12;
• Si alte piese valoroase de port traditional imprumutate de Muzeul Taranului Roman vor putea fi admirate in cel mai nou spatiu inaugurat la Art Safari, un infinity room – pentru o experienta de vizitare imersiva;
• Un bilet, doua muzee: biletul la Art Safari ofera acces gratuit si la Muzeul Taranului Roman, in perioada expozitiei temporare.


„Folclorul si portul romanesc traditional au fost si continua sa fie surse de inspiratie pentru design-ul zilelor noastre. Acest patrimoniu valoros va fi pus in lumina la Art Safari intr-un cadru super contemporan: intr-o camera de tip infinity room, amenajata special pentru aceasta expozitie. Pentru o experienta speciala, va invitam sa scoateti si telefoanele, pentru a crea propriile opere de arta. Multumim Muzeului National al Taranului Roman pentru acest parteneriat!”, declara Ioana Ciocan, CEO Art Safari si comisar al Romaniei la Bienala de la Venetia.


„Parteneriatul exprimat prin aceasta microexpozitie, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, este doar un simbol al dorintei Muzeului National al Taranului Roman de a sprijini promotorii privati ai patrimoniului cultural al Romaniei, precum si initiativele tarii noastre de a pune in valoare mostenirea culturala materiala si imateriala a natiunii romane, cel mai recent, prin promovarea camasii cu altita din Romania si Republica Moldova la UNESCO”, afirma Virgil Nitulescu, Manager Muzeul National al Taranului Roman.

Stilul introdus de Regina Maria, adoptat de doamnele din inalta societate
Muzeul Taranului RomanPiesa de rezistenta a expozitiei temporare organizate de MTR la Art Safari este un costum Regina Maria, ce dateaza din primul sfert de secol XX, compus din camasa, poale, pesteman, sort, marama si brau din bumbac, matase, lana, cu fir metalic auriu si argintiu.
Costumul a fost confectionat intr-un atelier taranesc de catre vaduvele si orfanele de razboi din Razboaiele Balcanice, Razboiul de Independenta si Primul Razboi Mondial. Acestea au fost cooptate de catre doamnele din inalta societate in asociatii de intrajutorare de tipul Concordia, Furnica si Doamnele Romane. Spre deosebire de piesele traditionale care erau realizate din panza de casa, acestea erau confectionate dintr-o panza subtire de bumbac.


Moda a fost introdusa de catre Regina Elisabeta, iar ulterior a fost imbogatita de catre Regina Maria pentru sustinerea ideii de identitate nationala prin costum. Doamnele din inalta societate copiaza acest stil, ca la finalul perioadei interbelice, chiar costumele din zonele ce au fost luate drept model in realizarea acestor piese sa ajunga sa adopte materialele, tehnicile si noile tipologii ornamentale.


Piese exceptionale de secol XIX si XX


Parte din expunerea temporara a MTR la Art Safari este si o vesta de tip otoman din secolul XX (probabil primul deceniu), realizata in atelierele orasenesti de manufactura. Piesele de tip otoman sunt introduse in port la mijlocul anilor 1800, datorita exotismului acestora si mostenirii fanariote.


O alta piesa speciala este o cununa de fata din Arad, datata sec al XX-lea, care era purtata de fete in momentul in care ieseau la hora pana la casatorie. Podoabele aveau un rol mai ales in a transmite comunitatii statutul social al fetei si puterea familiei fetei si capacitatea de a oferi o dota mare la nunta.


Completeaza expozitia si sorturile din Banatul de campie, din secolul al XIX-lea, piese exceptionale din punct de vedere al materialelor si tehnicilor, dar si tipologiei ornamentale (un decor geometric bogat, realizat prin alesaturi cu mana). O caracteristica a acestor piese este folosirea pentru alesatura a firului metalic auriu si argintiu care da o stralucire deosebita. Firul metalic era adus fie de la Viena, Franta sau Italia, prin negustorii ambulanti, fiind identic cu cel folosit la realizarea ornamentelor pe uniformele de parada.


Oprege din Banatul de Campie, veste din aba barbatesti din secolul al XIX-lea – piese de o reala valoare artistica, parte a costumului barbatesc de sarbatoare din zona Banatului de campie, sunt alte piese expuse temporar in inima Capitalei pana pe 4 decembrie. Cea de-a 10-a editie Art Safari va putea fi vizitata pana pe 11 decembrie.


Program de vizitare
• Art Safari, editia a 10-a: joi-duminica (12:00-21:00), pana pe 11 decembrie, Palatul Dacia-Romania, strada Lipscani nr. 18-20, Bucuresti; in fiecare vineri si sambata, se organizeaza Night Tours, intre 22:00 si 1:00, experiente speciale care cuprind ghidaj in expozitii, muzica live si prosecco.
• Muzeul National al Taranului Roman: marti-duminica (10:00-18:00), Soseaua Kiseleff, nr. 3, Bucuresti
• Biletele pot fi achizitionate online, dar si la intrare.

Inapoi la lista de stiri