Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Este o zi numai buna de realaxare, asa ca iti doresti sa iesi cu pritenii in parc sau la un picnic.

› vrei zodia ta

Cultura generala

O masca chirurgicala se poarta o singura data (este de unica folosinta), dar nu mai mult de 3-4 ore. Se manevreaza cu grija cand se scoate. Daca masca devine umeda trebuie sa o inlocuim in cel mai scurt timp posibil.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doamna invatatoare il intreaba pe Bula:
- Mai, Bula, tu ai invatat tabla inmultirii?
- Mai am o strofa, doamna!...

› vrei mai mult

Trei scriitori de renume mondial vor ajunge la Cluj in aceasta toamna, la Festivalul International de Carte Transilvania

20 Iulie 2023

Festivalul International de Carte Transilvania


• Editia de anul acesta a Festivalului International de Carte ii are ca invitati principali pe: Guillermo Arriaga, Dacia Maraini si David Machado.
• Tematica din acest an, „AI si Cartea”, are ca scop principal conectarea tehnologiei si a culturii.


Cea de-a IX-a editie a Festivalului International de Carte va aduce in inima Clujului, in Piata Unirii, trei scriitori de talie mondiala, care au numeroase premii la activ si care au influentat intr-un mod pozitiv literatura contemporana, Guillermo Arriaga, Dacia Maraini si David Machado. FICT, in parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Local Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj, sustine cultura scrisa romana si universala


„Editia a IX-a de FICT este una cu totul speciala datorita invitatilor speciali si a tematicii propuse publicului. Un boxer, fiica unei printese si un economist. Si, desigur, fiecare in parte, unii dintre cei mai mari scriitori ai lumii: Guillermo Arriaga, Dacia Maraini si David Machado! Sunt convins ca publicul FICT va fi incantat sa le cunoasca povestile de viata si sa-i intalneasca in persoana. O mare noutate pentru Cluj!”, a declarat Gabriel Bota, directorul Festivalului International de Carte Transilvania.

Guillermo Arriaga 


Este un reputat scriitor, scenarist, regizor si producator mexican. Munca lui in industria cinematografica, in special colaborarea in calitate de scenarist cu regizorul Alejandro González Iñárritu la filme ca Amores perros (Iubiri si caini), 21 de grame sau Babel, i-a adus nominalizari la Oscar, BAFTA si Golden Globes si numeroase premii la cele mai importante festivaluri de film din lume, cum ar fi Cannes sau Sundance.


In ipostaza de scriitor a publicat romanele Escadron Ghilotina (1991), Un dulce miros de moarte (1994), Bivolul noptii (1999) si volumul de proza scurta Retorno 201 (2006), care au fost traduse in peste optsprezece limbi, inclusiv in limba romana.


Salbaticul (2016) este cel mai recent roman al sau.


Dacia Maraini


Este cu siguranta cea mai cunoscuta si una dintre cele mai apreciate scriitoare italiene. Personalitate literara poliedrica a scris de-a lungul anilor romane, precum si volume de poezii, eseuri, teatru, interviuri si a participat activ la viata culturala si sociala a Italiei. A primit numeroase premii. Cartile sale au fost traduse in multe limbi, iar piesele de teatru au fost jucate pe scene din lumea intreaga. In anul 2014 a fost nominalizata la Premiul Nobel pentru literatura. In limba romana i-au fost traduse pana acum romanele Lunga viata a Mariannei Ucrìa (Edit. Univers, ed. a II-a Edit. Scoala Ardeleana) si Voci (Edit. Paralela 45) si volumul dedicat lui Pier Paolo Pasolini Draga Pier Paolo (Edit. Casa Cartii de Stiinta). Daciana Maraini ajunge la FICT cu ajutorul parteneriatului cu Institutul Italian de Cultura.


David Machado


S-a nascut in Lisabona in 1978. E autorul romanelor Fabulosul teatru al uriasului, Lasati pietrele sa vorbeasca, Indice mediu de fericire (Premiul Uniunii Europene pentru Literatura, Premiul Salerno Libro d’Europa), Pe sub piele, Educatia lacustelor. A mai publicat numeroase povestiri pentru copii, printre care Noaptea animalelor inventate (Premiul Branquinho da Fonseca 2005), Rechinul in cada (Premiul Autor SPA/RTP 2010), Eu cred, Intr-o noapte a cazut o stea, Alfabetul dezgustator, Pas cu pas, Calatorie spre inima intunericului si Calul meu de nestrunit, precum si romanele pentru adolescenti Nu te indeparta (White Ravens 2019) si Regii marii. Cartile sale au fost traduse in peste cincisprezece limbi. Romanul Indice mediu de fericire a aparut in 2022 la Casa Cartii de Stiinta, in traducerea Veronicai Manole, cu sprijinul Institutului Camões al Directiei Generale pentru Carte din Lisabona.


FICT 2023, axat pe tehnologie si cultura


Anul acesta, Festivalul International de Carte este axat pe duo-ul dinamic al tehnologiei si culturii. Motto-ul fiind "AI si cartea", organizatorii, prin dezbateri, conferinte si discutii, vor arata cum tehnologia moderna si farmecul atemporal al cartilor se completeaza perfect.

Echipa FICT isi doreste ca scenariul de anul acesta sa aiba un format inovator, plin de dezbateri de interes si teme de actualitate care conteaza pentru tinerii din ziua de astazi si nu numai. De la Inteligenta Artificiala, care este cel mai discutat subiect in prezent, pana la realitatea augumentata, care ne ajuta sa ne depasim limitele mintii si la impactul social, le atingem pe toate, raportandu-le, desigur, la comunitate.


Specialisti de prim rang din mediul academic, IT, influenceri din social media, medicina si nu numai, ne vor onora scena cu intelepciunea si perspectivele lor in perioada 28 septembrie – 1 octombrie.


„Tematica editiei de anul acesta, ”AI si Cartea”, are ca scop principal conectarea celor doua domenii, tehnologia si cultura, si a arata ca ele nu sunt in raport de contradictie ci, mai degraba sunt complementare. Cultura da esenta Tehnologiei. Pentru a intelege cat mai bine tehnologia si evolutia ei rapida, trebuie sa fim conectati cultural. Iar acest lucru se poate face foarte simplu prin Lectura si prin cresterea interesului pentru cunoastere, pentru exprimarea emotiilor, pentru formarea de comunitati, pentru intelegerea raportului dintre uman si artificial. Tehnologie, Literatura, Roboti, Medicina si Sport! Un FICT ca niciunul pana acum! Un FICT de neratat!”, a adaugat Gabriel Bota.


Festivalul International de Carte Transilvania (FICT) va avea loc in Piata Unirii din Cluj-Napoca in perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023.

Inapoi la lista de stiri