Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Esti intr-o perioada mai dificila, mai ales din punct de vedere sentimental. Daca esti implicat/a intr-o relatie invata sa fii mai receptiv/a fata de partener/a! Altfel, asteapta-te sa primesti multe reprosuri din partea lui/ei!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pestele de piatra are un aspect spectaculos, dar si o intepatura ce poate fi letala. Tepii pe care ii are pe partea dorsala elibereaza un venin ce provoaca dureri foarte mari si poate fi chiar fatal.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion striga de la etajul patru:
-Ajutor! Domnule administrator, veniti repede, ca soacra-mea vrea sa se arunce pe geam! -Si eu ce sa fac? intreaba omul mirat. -Pai, sa i-l deschideti!

› vrei mai mult

Toti elevii si profesorii pasionati de noi tehnologii pot participa la Concursul National 3DUTECH

04 Aprilie 2024

Concursul National 3DUTECH

3DUTECH a lansat un nou Concurs national de 3D design & printing pentru toti elevii si profesorii din Romania. Cele mai creative proiecte care vor aplica modelarea si printarea 3D vor fi premiate.

Inscrierea este gratuita si se poate face online pana pe 15 Mai si, in plus, aceasta editie este inclusa in calendarul concursurilor publicat de Ministerul Educatiei.


3DUTECH continua proiectul „Meseriasii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” cu editia a sasea. Proiectul este realizat de ECDL Romania si Dedeman, alaturi de AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania) si in acord cu Ministerul Educatiei. Obiectivul este de a crea o baza solida de competente si know-how teoretic si practic pentru tineri, in vederea unei mai bune pregatiri pentru noua piata a muncii. In plus, se contribuie si la un proces real de transformare tehnologica in scolile din Romania si la sustinerea meseriilor viitorului.

Principala tema a Concursului national de 3D design&printing este Vehicul Eco-Friendly, iar elevii si profesorii pot castiga premii importante.

Concursurile se desfasoara in perioada 4 Aprilie – 15 Iunie 2024 si vizeaza toti elevii si profesorii din invatamantul preuniversitar din Romania, indiferent de specializare, judet sau tipul scolii. Inscrierea este gratuita, iar participantii isi pot depune proiectul incepand cu data de 4 Aprilie 2024 pe adresa contact@3dutech.ro.

Toti elevii si profesorii din Romania sunt invitati la concursurile nationale 3DUTECH

Pentru elevi - Concurs national „3D Printed Green Vehicle”

Elevii din toata tara sunt asteptati sa isi expuna propriile idei de design inovative folosind aplicatii din domeniul modelarii si imprimarii 3D. Tema acestei editii este ”Vehicul Eco-Friendly”.


Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonati de profesori.

Participarea este gratuita.

Concurs inclus in Calendarul Ministerului Educatiei.


Astfel, toti cei inscrisi in concurs vor putea elabora individual sau in echipa modele care sa propuna abordari inovative ale unor vehicule “verzi” care sa integreze utilizarea imprimantelor si tehnicilor specifice domeniului modelarii si imprimarii 3D. Participantii pot realiza un design pentru orice tip de vehicul destinat parcurgerii distantelor scurte din orase, care sa inlocuiasca vehiculele bazate pe utilizarea carburantilor fosili. Vehiculele pot fi prototipuri de biciclete, triciclete, masini, etc. Toate prototipurile vor fi echipate cu cel putin un tip de senzori care sa le permita interactiunea cu mediul inconjurator si/sau sa le ofere functii suplimentare fata de un vehicul clasic. 


Concursul National 3DUTECH se desfasoara in perioada:
• inscriere proiecte - 04 apr – 15 mai 2024;
• preselectie proiecte - 16 – 20 mai 2024;
• prezentare proiecte, jurizare si anuntare castigatori - 27 – 31 mai 2024;
• acordare premii - 01 – 15 iun 2024.


In realizarea proiectului, participantii trebuie sa tina cont de cateva aspecte importante:
• Produsul poate fi utilizat de catre orice persoana.
• Obiectul este usor de montat / transportat.
• Produsul nu este periculos pentru persoanele care folosesc vehiculul respectiv.
• Obiectul poate fi fabricat cu ajutorul imprimantei 3D.
• Design-ul este propriu si nu incalca drepturile de autor ale altor designeri.


In total se vor acorda trei premii in valoare cumulata de 1.500 de euro. Regulamentul concursului destinat elevilor poate fi consultat pe www.3dutech.ro.


Evaluarea proiectelor din ambele concursuri se va face de catre specialisti din domeniul modelarii si imprimarii 3D si robotica, specialisti in educatie / elevi si profesori castigatori in editii precedente. In evaluarea proiectelor se va tine cont de originalitate si relevanta. Totodata, va conta si modul de prezentare a fiecarui proiect.


Rezultatul concursului va fi anuntat pe www.3dutech.ro si pe pagina Facebook/3dutech. Castigatorii vor fi contactati de Organizator si, ulterior, vor intra in posesia premiilor.


Optional national pentru liceu si Tehnician imprimare 3D, o noua meserie adaugata in COR

La initiativa 3DUTECH a fost aprobat un optional national pentru liceu de catre Ministerul Educatiei, iar profesorii pot obtine credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing.
Totodata, s-a introdus meseria de „tehnician imprimare 3D” in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Prin acest program se urmareste o actualizare a calificarilor, tinand astfel pasul cu realitatile din piata muncii, profund influentata de transformarile tehnologice.       


Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modeleaza viitorul. Printeaza-l 3D!”, mai multe scoli din Romania devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare editie, alte minim 10 licee din tara sunt dotate cu imprimante 3D performante, iar cel putin 20 de profesori si 200 de elevi au oportunitatea sa obtina gratuit certificarea recunoscuta international ECDL 3D Printing.


Pana in prezent sunt implicate 62 de licee care au fost transformate in hub-uri de imprimare 3D, colegii nationale, tehnice si licee tehnologice din toate judetele din Romania, cu sute de profesori si peste o mie de elevi care au trecut prin proiect.

Si anul acesta, licee de la editiile anterioare vor primi si echipamente de robotica, iar profesorii si noi grupe de elevi din aceste licee vor putea obtine si certificarea pe modulul ECDL Robotics.

Inapoi la lista de stiri