Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Prezenta libelulelor langa o apa statatoare sau curgatoare este un indiciu ca acea apa nu este poluata. Deci libelulele sunt un indicator al calitatii apei.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La ora psihologie,profu:
-Copii,omul trece prin 3 stari:calmul,iritarea si nervozitatea.Sa vAlo!Pot sa vorbesc cu Gica?
a demonstrez:(suna la un numar de telefon mobil)
-Alo!Pot sa vorbesc cu Gica?
Raspunde o femeie:
-Ati gresit numarul.
-Aceasta a fost starea de calm.
Suna din nou:
--Tu iti bati joc de mine?Nu este nici un Gica aici!
-Aceasta a fost starea de iritare.
Suna din nou:
-Alo!Pot sa vorbesc cu Gica?
Domne,ti-am spus ca nu-i nici un Gica,LASA-MA IN PACE!!!!
-Aceasta a fost starea de nervozitate.
Bula,un elev destept ridica mana:
-Dare mai e o stare:isteria.Sa va demonstrez:
Suna la acelasi numar de telefon:
-Alo!Sunt Gica,m-a cautat cineva?

› vrei mai mult

Scolile din Romania invitate sa recicleze si sa castige premii in valoare de peste 250.000 lei

13 Martie 2023

KV Campionatul Reciclarii


Scolile din Romania sunt invitate sa devina campioni ai reciclarii si sa castige premii in valoare totala de peste 250.000 lei, in cadrul celui mai nou proiect national de educatie ecologica si colectare separata a deseurilor, Campionatul Reciclarii, dezvoltat de Asociatia Act for Tomorrow si Kaufland Romania, in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si RetuRO.

Campionatul Reciclarii este prima campanie nationala de educatie pentru mediu conceputa pentru a promova Sistemul de Garantie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Proiectul are la baza infrastructura aparatelor de colectare automatizate de tip RWM puse la dispozitie de Kaufland Romania - singura retea nationala de retail din Romania dotata integral cu automate de colectare a deseurilor de ambalaje. Acest proiect reprezinta una dintre cele mai ambitioase initiative de educatie pentru mediu din Romania si isi propune sa mobilizeze comunitatile din intreaga tara in jurul unui scop comun: acela de a forma cetateni mai implicati si a contribui la orase mai curate, in care deseurile nu mai reprezinta o problema, ci devin o resursa din care intreaga comunitate are de castigat.

Astfel, proiectul se adreseaza unitatilor de invatamant primar, gimnazial si liceal publice din mediul urban, din localitatile in care exista magazine Kaufland. Proiectul se va desfasura in perioada martie-iunie, iar scolile sunt invitate sa se inscrie, incepand cu data de 13 martie, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot gasi si regulamentul competitiei.

In baza punctelor primite pentru implicarea in activitatile proiectului, scolile vor putea castiga premii in valoare totala de peste 250.000 lei, dupa cum urmeaza: Premiul I - 100.000 lei, Premiul II - 50.000 lei, Premiul III - 25.000 lei, 7 premii regionale in valoare de 12.500 lei. Premiile vor consta in investitii in infrastructura educationala a unitatilor de invatamant, in functie de nevoile acestora si contravaloarea sumei castigate.

Pe langa activitatea de colectare separata a deseurilor, proiectul integreaza doua activitati cheie de educatie ecologica. Intr-o prima etapa, cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, in cadrul carora vor dobandi notiunile de baza de educatie ecologica si vor invata cum sa sustina ore de educatie pentru mediu. Cea de-a doua etapa consta in facilitarea, de catre cadrele didactice, a cursurilor propriu-zise de educatie ecologica pentru elevi.

Proiectul se adreseaza atat elevilor, cat si cadrelor didactice si parintilor, care sunt invitati sa contribuie la activitatea de colectare a deseurilor si sa sustina astfel scoala din comunitatea lor. De asemenea, initiativa vine in intampinarea programului national Saptamana Verde si subscrie obiectivelor Strategiei Nationale de Educatie privind Mediul si Schimbarile Climatice pentru 2023-2030, adoptata la inceputul acestui an de Guvernul Romaniei. Astfel, Campionatul Reciclarii reprezinta o oportunitate excelenta pentru cadrele didactice de a dobandi cunostinte de educatie pentru mediu atat de necesare pentru a fi predate elevilor in Saptamana Verde, precum si o oportunitate de a pune in aplicare cunostintele teoretice privind gestionarea deseurilor.

Colectarea separata si reciclarea deseurilor constituie una dintre cele mai importante provocari de mediu pe care Romania le intampina la ora actuala. Tara noastra a ratat tinta de reciclare de 50% impusa de Uniunea Europeana in 2020, avand o rata de reciclare de sub 15%. 70% din deseurile municipale pe care le generam ajung la gropile de gunoi. In acest context, Sistemul de Garantie-Returnare, care va trebui implementat incepand cu 30 noiembrie 2023, reprezinta cea mai eficienta modalitate de a accelera ratele de colectare a deseurilor de ambalaje, pentru a atinge tintele de reciclare stabilite la nivel european si a ne indrepta catre un viitor cu mai putine deseuri.

In primul an de implementare a sistemului, este preconizata o rata de recuperare a ambalajelor de sticla, plastic si metal de 65%, iar in cel de-al treilea an de implementare, rata va ajunge la 85-95%. Sistemul functioneaza deja in peste 10 state europene, reusind colectarea si procesarea a aproximativ 90% din deseurile reciclabile puse pe piata.

In acest context, este important ca Sistemul de Garantie-Returnare sa fie sustinut de campanii de educare si constientizare, pentru ca un numar cat mai mare de cetateni sa se familizare cu acest proces si sa deprinda un comportament responsabil in ceea ce priveste colectarea si valorificarea deseurilor. Astfel, Campionatul Reciclarii vine ca un raspuns la nevoia a promova Sistemul de Garantie-Returnare in randul populatiei si de a-i aduce mai aproape de acest tip de infrastructura.

„Campionatul Reciclarii este mai mult decat un proiect de educatie pentru mediu in scoli. Este un program care are ca principala misiune mobilizarea comunitatilor pentru orase mai curate, pentru a colecta separat deseurile, avand in centrul lui scolile ca agent principal al schimbarii. Romania se afla in momentul de fata intr-un punct cheie in ceea ce priveste reciclarea deseurilor, prin implementarea Sistemului de Garantie-Returnare. Ne bucuram ca, alaturi de Kaufland Romania, am reusit sa cream, prin Campionatul Reciclarii, prima campanie nationala care pune populatia fata in fata cu aceasta infrastructura de colectare, care va ajuta tara noastra sa recupereze decalajul acumulat in ultimii ani in ceea ce priveste rata de reciclare.” a declarat Andrei Cosuleanu, Presedintele Asociatiei Act for Tomorrow.

„Campionatul Reciclarii este un proiect deosebit de important pentru Kaufland Romania, care ne ajuta sa transformam in realitate viziunea noastra «Mai putin plastic – Circuite inchise», asumata prin strategia REset Plastic a Grupului Schwarz. Proiectul imbina componenta de educatie ecologica cu activitatea de colectare a deseurilor in automatele de colectare disponibile in magazinele Kaufland din toata tara. Astfel, ne bucuram ca prin aceasta campanie reusim sa venim in sprijinul promovarii Sistemului de Garantie-Returnare si sa desfasuram in premiera pentru Romania o campanie nationala de educatie pentru mediu, conceputa pentru a promova aceasta solutie in randul cetatenilor, si sa investim, prin premiile oferite, in sistemul de invatamant romanesc.”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.


Act For Tomorrow este o asociatie de mediu, voluntariat si sustenabilitate, infiintata in octombrie 2018, a carei misiune este promovarea unei culturi a responsabilitatii civice si sociale in randul cetatenilor, astfel incat acestia sa isi imbunatateasca calitatea vietii intr-un mod sustenabil, fara a periclita resursele generatiilor viitoare. Dezvoltam programe si proiecte de educatie ecologica, colectare si reciclare, voluntariat, protejarea apelor, impaduriri, dezvoltare comunitara.

Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.450 de magazine in 8 tari, 148.000 de angajati si o retea de 167 de magazine in Romania. In 2021, Kaufland Romania a primit pentru a patra oara certificarea Best Buy Award, care atesta ca este lantul de magazine cu cel mai bun raport calitate – pret de pe piata locala. Kaufland detine si distinctia Customers’ Friend pentru compania cu cele mai bune servicii pentru clienti, acordata de Institutul international ICERTIAS, in urma unei analize de piata. Obiectivul nostru este sa aplicam cele mai inovatoare tehnologii in domeniul retail, astfel incat clientii sa se bucure de produse proaspete, la cel mai bun raport calitate-pret, prin promovarea sustenabilitatii si a produselor locale. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaufland.ro.

Inapoi la lista de stiri