Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai veche bucata de guma de mestecat are 9000 de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Era odata un roman, un francez si un moldovean.
Ei se duc la un imparat care le cere:
- Aduceti fiecare cate o planta!
Moldoveanul anduce o lalea, francezul un trandafir, dar romanul mai intarzie.
- Acum, zise imparatul, strangeti-le in mana!
Moldoveanul o strange usor laleaua, dar francezul, cam cu durere, strange mai greu trandafirul! Incepe sa planga, dar termina in hohote de ras.
Imparatul il intreba:
- De ce razi?
- Ma intreb: Cum o sa -si stranga planta in mana daca vine cu un cactus?

› vrei mai mult

Scoala online nu e chiar cel mai neplacut lucru. De ce o prefera unii elevi

03 Noiembrie 2021

Scoala online

Cine crede ca doar pentru ca suntem copii nu avem niciun cuvant de spus legat de scoala online vs. scoala fata in fata, poate ar trebui, totusi, sa ne intrebe si pe noi, in loc sa se tot joace cu scenariile pe care le tot auzim si pe care le tot testeaza pe pielea noastra de cand a inceput pandemia.


Oamenii de la conducere vorbesc mereu despre cat de buna sau de rea este scoala online. Pentru unii dintre noi este poate cea mai buna varianta.


De ce prefera unii elevi scoala online?


Toti suntem constienti ca orele facute online sunt mult mai usoare. Ne-am ascunde dupa cires daca nu am recunoaste asta.


Elevii nu mai sunt ascultati la tabla, iar cand sunt se pot uita in caiet fara sa fie foarte vizibil ca o fac; testele sunt mult mai usor de rezolvat; poti sta cu camera oprita, avand cu totul alta activitate in timp ce profesoara preda, pentru ca oricum va trimite lectia pe classroom. Desigur, pare un trisat continuu si tocmai de aceea online-ul probabil ca nu este considerat cea mai buna varianta.


Dar asta nu inseamna ca nu invatam nimic. Ba poate chiar retinem mult mai multe si mult mai bine atunci cand scapam de stresul si anxietatea produse de multe ori de scoala sau de unii profesori.


Scoala online ne-a invatat sa lucram in echipa


Ceva ce cu siguranta se considera trisat sau copiat si la orele "clasice" ar putea fi sanctionat cu nota 1 este ca am invatat, in online, sa lucram mai bine impreuna, sa ne ajutam, chiar daca fara stirea profesorilor; am lucrat impreuna exercitii, proiectele sau fise individuale si am reusit, de multe ori, sa intelegem mai bine anumite lucruri, dar si sa ne concentram eforturile, sa ne ascultam parerile si sa punem cap la cap informatiile, chiar mai eficient decat daca am fi "luptat" singuri.


Lucram mai usor cu laptopul, tableta sau telefonul


Alt avantaj al scolii online este acela ca elevii au toate lectiile pe platforma pe care lucreaza. Sunt postate de profesori, iar apoi sunt organizate intr-un mod foarte usor de gestionat. Temele sau proiectele primite sunt separate de lectii, la fel de organizate, iar online poti vedea mereu care este termenul limita. Mult mai simplu decat sa rasfoiesti mereu toate caietele!


Profesorii, chiar daca s-au obisnuit mai greu cu orele online, au si ei avantajele lor. Pot corecta teste si teme si sa dea rezultatul imediat, asa ca nici elevii nu mai asteapta cate o saptamana sau doua notele. Pot prezenta mai usor materiale pe care la scoala nu le puteau aduce si ii pot determina pe elevi sa fie mai cooperanti dandu-le exemple legate de obiecte din camera lor pentru a-i ajuta sa inteleaga mai usor anumite lucruri.


Anxietatea provocata de intalnirea cu profesorii a disparut


In destul de multe cazuri elevii ajung sa deteste mersul la scoala din cauza unui profesor sau a unor colegi care ii trateaza urat. Pentru ca bullying-ul in scoli chiar exista. Sunt elevi care isi petreceau unele pauze in baie, plangand din cauza unui profesor care i-a nedreptatit, din cauza unei note proaste luate pentru ca, desi au invatat ore intregi, nu au reusit sa se concentreze din cauza stresului.

Scoala online


Sunt elevi traumatizati de colegi care ii batjocoresc sau ii lovesc, iar pentru ei mersul la scoala este traumatizant, iar anxietatea se reflecta in notele pe care le primesc.


Din pacate unele scoli nu au consilieri sau, daca au, elevii nu au curajul sa discute cu ei. Poate au fost invatati de acasa ca un psiholog nu ii pot ajuta cu nimic, sau pur si simplu le este frica fiindca au impresia ca nu au un motiv destul de intemeiat. De cand cu orele online, insa, sursa problemelor a disparut, chiar daca doar pentru moment, iar ei sunt mult mai linistiti si, automat, mai concentrati.


Scoala online este mult mai simpla si mai eficienta pentru acei copii timizi sau introvertiti. Unii spun ca acestea sunt probleme provocate chiar de lipsa socializarii in aceasta perioada, insa in realitate pentru unii este chiar mai comod asa, iar ideea de a se intoarce fizic la scoala ii sperie si le creeaza o senzatie de disconfort.

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri