Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Pisicile domestice torc de aproximativ 26 ori/secunda. Aceeasi frecventa ca a unui motor diesel. Pisica aude frecvente de 65 kHZ in timp ce oamenii doar 20 KHZ. Simtul lor olfactiv este de 14 ori mai dezvoltat decat la om.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-De ce ai intirziat la scoala? N-ai desteptatora
-Ba am, dar suna numai cind dorm.

› vrei mai mult

Saracia si accesul inegal la educatie ii expune pe copiii vulnerabili excluziunii educationale

11 Noiembrie 2022

Salvati copiii foto
Salvati Copiii Romania in parteneriat cu Scoala Gimnaziala comuna Farcasele implementeaza proiectul: Parteneriat pentru comunitati educationale prietenoase in Farcasele (POCU/987/6/26/154638) care are ca scop dezvoltarea unui model integrat de stimulare a participarii la educatie si prevenire a fenomenului de parasire timpurie a scolii


Romania continua sa fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de saracie sau excluziune sociala in randul copiilor, 41,5% dintre acestia, adica 1,5 milioane de copii, mai mult decat adultii (34,5%)1, fiind afectati de lipsa de venituri ale familiei care sa asigure supravietuirea sau un trai decent, de izolarea sociala si educationala, de lipsa de acces la nutritie in acord cu varsta si nevoile biologice ale copilului si la servicii socio-educationale si de sanatate de calitate.


In ianuarie 2021, peste 286.150 de copii cu varsta invatamantului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la scoala, iar, pe ansamblul invatamantului primar si gimnazial, rata abandonului scolar pentru anul 2019/2020 a fost de 1,3%, ceea ce inseamna aproximativ 20.878 de elevi.


Pentru a preveni si corecta abandonul scolar, Organizatia Salvati Copiii Romania lucreaza direct in comunitatile vulnerabile si a dezvoltat un model integrat de stimulare a participarii la educatie si prevenire a fenomenului de parasire timpurie a scolii, model ce va fi aplicat, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala comuna Farcasele, in cadrul proiectului POCU/987/6/26/154638 dedicat elevilor din invatamantul primar si gimnazial din comuna Farcasele, judetul Olt.


Proiectul isi propune imbunatatirea competentelor profesionale in domeniul educatiei nonformale in sistem outdoor pentru 36 de cadre didactice angajate in unitatea de invatamant si stimularea participarii la educatie si reducerea riscului de parasire timpurie a scolii pentru 321 de elevi din ciclul primar si gimnazial pe baza furnizarii de programe de educatie nonformala in sistem outdoor, cu accent pe elevii in situatii vulnerabile.


Principale rezultate ale proiectului:
• 36 de cadre didactice formate pe tematica educatiei nonformale in sistem outdoor.
•  120 de elevi implicati intr-un program interdisciplinar de tip educatie remediala pentru prevenirea si tratarea analfabetismului functional.
• 133 de elevi inmatriculati in clasa a 4-a, respectiv clasa a 8-a vor beneficia de pregatire, educatie si orientare pentru o tranzitie lina de la un ciclu de invatamant la altul.
• 321 de elevi implicati in cluburi, ateliere si cercuri pe domenii de interes (Educatie prin miscare, stiintele naturii si explorarea mediului, teatru si dezvoltare personala,  educatie financiara,  etc).
• 272 de elevi participanti la sesiuni de educatie pentru sanatate si implicati in interventii destinate asigurarii unui climat pozitiv in scoli si prevenirii fenomenului de bullying.
 
Valoarea totala eligibila a proiectului este de 1.716.094,80 lei, din care finantarea nerambursabila este de 1.701.972,55 lei.
 
Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa prioritara 6: Educatie si competente, Apel 987/6/26 – "Educatie nonformala in sistem outdoor" si se desfasoara pe o perioada de 15 luni incepand din 19 octombrie 2022.


Romania ramane o tara a sanselor inegale, in conditiile in care acest risc al saraciei variaza de la 19,9% in marile orase la 30% in orasele mici si suburbii si atinge un ingrijorator nivel de 50,5% in mediul rural. Dar, cel mai dramatic, este ca saracia educationala se transmite intre generatii: transferul social este minim spre imposibil, adica un copil nascut intr-un mediu defavorizat va putea doar greu si cu eforturi supraomenesti sa isi imbunatateasca viata.

Inapoi la lista de stiri