Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Ursul koala doarme 22 de ore pe zi.
› vrei mai multBancul zilei
Bula tocmai iese din sediul politiei judetene si epuizat, se sprijina de un
pom. Un trecator se apropie de el, intreband:
- Nu va suparati, nu stiti unde se bate la masina ?
- Nu stiu, pe mine m-au batut manual ...
Shop Clopotel.ro

Peste 30 de scoli din Romania gazduiesc ateliere interactive despre alimentatie sanatoasa, dedicate elevilor din clasa a III-a
27 Februarie 2025Ca parte a programului educational „Stil de viata sanatos, o alimentatie diversificata si o atitudine eco-responsabila”, program menit sa transmita tinerelor generatii principiile unei alimentatii sanatoase si gesturi responsabile, elevii din clasa a III-a din peste 30 de scoli din tara vor participa la sesiuni interactive pentru a aprofunda, in cadrul „Lectiilor de gust”, subiecte ce tin de citirea corecta a etichetelor, diversificarea alimentatiei si risipa alimentara.
Astfel, in perioada 19 februarie - 19 mai 2025, Asociatia Sarbatoarea Gustului va organiza turneul „Lectiile Gustului” in peste 30 de scoli din peste 20 de orase, precum: Brasov, Ploiesti, Timisoara, Sibiu, Pitesti, Craiova, Deva, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Targu Mures, Suceava, Bacau, Iasi, Galati, Constanta, Drobeta Turnu Severin, Floresti, Zalau.
Chef Daniel Dobre impreuna cu reprezentanti ai magazinelor Auchan si alti chefi bucatari locali se vor intalni cu elevii de clasa a III-a pentru a aprofunda, in cadrul lectiilor de gust, subiecte extrase din caietul de exercitii distribuit prin Inspectoratele Scolare.
Printre temele abordate se numara:
- lectura corecta a etichetelor
- recunoasterea siglelor ce indica filiere sustenabile si a siglelor de calitate nationale si europene
- diversificarea alimentatiei, folosind exemplul sandvisului pentru scoala
- promovarea filierelor scurte si incurajarea consumului de produse locale si de sezon
- promovarea siglelor europene de calitate pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata
- insusirea celor 12 gesturi care evita risipa alimentara.
Conceput pentru a transmite tinerelor generatii, precum si parintilor acestora, principiile unei alimentatii sanatoase si a unei atitudini eco-responsabile, programul „Stil de viata sanatos, o alimentatie diversificata si o atitudine eco-responsabila”, sustinut de Ministerul Educatiei, este format din doua componente - cheie:
● Brosura pedagogica - distribuita catre 185.000 de elevi, reprezinta un caiet de lucru format din exercitii practice de realizat impreuna cu invatatorul in clasa, precum si din teme de rezolvat alaturi de parinti acasa.
● Boneta de bucatar - disponibila in 7.000 de exemplare si imprimata cu cele 12 gesturi anti risipa alimentara, va fi daruita elevilor in cadrul turneului „Lectiile Gustului”. Aceasta are rolul de a promova excelenta in meseria de bucatar, fiind semnata in fiecare an de catre cei mai prestigiosi Chefi din lume, iar in cadrul programului va fi oferita tuturor copiilor care participa la evenimentele interactive „Lectiile Gustului” sustinute de catre Asociatia Sarbatoarea Gustului in scoli.
Acest demers educational, derulat de Asociatia „Sarbatoarea Gustului” si sustinut de Fundatia Auchan face parte din agenda de sustenabilitate 2023-2030 si vizeaza formarea de gesturi si obiceiuri pentru o alimentatie mai sanatoasa si mai sustenabila, benefica atat pentru individ si comunitate, cat si pentru planeta.
Programul a fost lansat pe 16 octombrie 2024, de Ziua Mondiala a Alimentatiei, la Colegiul National „Școala Centrala” din Bucuresti in prezenta Ioanei Podosu – Director General al Directiei Generale Turism in cadrul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Andrei Luca – Director Diplomatie Culturala, Educatie si Știinta in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Liane Tancelov, reprezentant al Ministerului Muncii, conducerea Școlii Centrale, Chef Alain Alexanian, distins cu o stea Michelin, Chef Joseph Hadad, Patrick Pierre Pettenuzzo si Daniel Dobre Chef si Presedinte Sarbatoarea Gustului.
comunicat oficial