Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Chinezii sunt cei care au inventat cerneala, cu 2500 ani i.Ch.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Trei babe senile merg in vizita la o a patra.
Cum le vede, gazda zice:
- Va fac cate o cafea?
- Sigur, raspund celelalte.
Cafeaua se face si se bea.
Dupa vreo jumatate de ora gazda zice:
- Va fac cate o cafea?
- Sigur, raspund celelalte.
Cafeaua se face si se bea.
Si faza se mai repeta de cateva ori.
Intr-un final cele trei babe pleaca si doua dintre ele vorbeau pe strada:
- Auzi tu soro, fuseram si noi pe la prietena noastra si nu ne dadu si ea macar o cafea.
A treia auzind dialogul zice:
- Bine fata, fuserati voi pe la ea si mie nici nu mi-ati spus.

› vrei mai mult

Ora de Educatie Rutiera contribuie la un trafic mai sigur pentru elevii din Ilfov

07 Decembrie 2021

Ora de educatie rutiera
"Ora de educatie rutiera", cel mai mare proiect din tara axat pe siguranta rutiera, parte din programul national "Romania în siguranta", a ajuns cu o noua editie la elevii din Ilfov. Timp de doua saptamani, peste 1.500 de elevi au beneficiat de ore de educatie rutiera, sustinute de un reprezentat al asociatiei cu formare psihopedagogica si un agent de politie, cu sprijinul Consiliului Judetean Ilfov. "Romania în siguranta" ajunge si la profesorii din Ilfov, prin cursuri de formare pentru educatie rutiera si prim ajutor. Peste 80 de cadre didactice participa în perioada 13 noiembrie - 17 decembrie la primul curs de siguranta rutiera si situatii de urgenta, care a fost acreditat cu un astfel de curriculum integrat si cuprinzator de catre Asociatia EDIT la Ministerul Educatiei.


Proiectul este necesar într-un judet în care traficul rutier poate reprezenta un pericol pentru elevi. Judetul Ilfov este strabatut de 2 autostrazi, 32 de drumuri judetene si numeroase drumuri nationale, pe care conducatorii auto circula cu viteze ce depasesc rareori limita legala impusa de segmentele ce traverseaza localitati. Astfel, trecerile de pietoni pot deveni un pericol pentru elevi, atat din cauza neadaptarii vitezei de catre conducatorii auto, cat si din cauza lipsei unei conduite preventive, ca pieton. Statisticile Politiei Romane ne arata ca în ultimul an au avut loc 108 accidente ce au implicat pietoni, în Judetul Ilfov. În anul 2021 au avut loc 111 accidente ce au implicat pietoni pana în prezent.


Orele de educatie rutiera reprezinta o componenta importanta a sigurantei rutiere a elevilor, prin informatii si reguli ce ajuta la formarea unui comportament rutier corect, care diminueaza considerabil riscul de accidentare. Orele se desfasoara întotdeauna interactiv, elevii sunt implicati activ în procesul de învatare prin activitati si discutii deschise, menite sa ajute la constientizarea importantei respectarii regulilor de circulatie, nu doar la memorarea lor.


"Din perspectiva unui formator în cadrul proiectului "Ora de Educatie Rutiera", va pot spune ca relevanta proiectului reiese mai ales din interactiunea cu elevii. În fiecare clasa în care mergem, elevii ne asculta cu atentie, sunt receptivi la informatiile noi, apoi ne adreseaza cu entuziasm întrebari si se implica activ în orice activitate pe car o desfasuram. La final, realizam întotdeauna ca plecam dintr-o clasa cu elevi mult mai pregatiti, o clasa cu participanti responsabili la trafic. Este un sentiment placut sa stii ca traficul din Ilfov devine mai sigur, din perspectiva pietonilor. Fiecare ora de educatie rutiera reprezinta un pas catre o tara mai sigura" - Paul Lungeanu, formator "Ora de Educatie Rutiera" si responsabil programe de formare Asociatia EDIT.


"Romania în Siguranta" este un program national de educatie care urmareste instruirea si informarea copiilor, tinerilor si adultilor în ceea ce priveste educatia pentru siguranta. Programul îsi propune sa ajunga, cu lectii de educatie rutiera si prim-ajutor, la 5.000 de elevi din Bucuresti si din tara, pana la sfarsitul anului, si la peste 500.000 de copii si adolescenti, în urmatorii trei ani. Pe langa acestea, programul include si cursuri de conducere defensiva pentru tinerii soferi si cursuri de formare pentru cadre didactice si pentru politisti din toata tara. Programul "Romania în Siguranta" este initiat de Asociatia pentru Educatie, Dezvoltare si Implicarea Tineretului (EDIT), în parteneriat cu Politia Romana, Ministerul Educatiei, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila (DDD).


Asociatia EDIT este o organizatie neguvernamentala care dezvolta proiecte pe teme de educatie rutiera, educatie pentru situatii de urgenta si prim-ajutor. Asociatia a lansat în 2020 prima campanie online de educatie pentru prim-ajutor #LeapsaPentruViata, cu peste 1,5 milioane de vizualizari, în parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU). Mai multe detalii despre activitatea asociatiei pe romaniainsiguranta.ro.

Inapoi la lista de stiri