Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai veche editura din lume este Oxford University Presse. Ea a fost intemeiata in anul 1478 de catre Theodoric Rood.

› vrei mai mult

Bancul zilei

un doctor iese transpirat din sala de operatii.se intalneste cu alt doctor care il intreaba:
-de ce esti asa de transpirat?
-pai am iesit dintr-o operatie de 10 ore pe creierului unui politist
cand i-am deschis capul am ramas surprins...avea doar un fir.si am stat 10 ore sa ma gandesc: "sa-l tai...sa nu-l tai"
-si pana la urma ce ai facut?
-l-am taiat
-si ce s-a intamplat?
-i-au cazut urechile

› vrei mai mult

Noutati in privinta livrarii manualelor scolare pentru elevii claselor a IV-a, a XI-a si a XII-a

07 Octombrie 2016
Ca urmare a soluționării contestațiilor aflate pe rolul instanțelor, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a contractat, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), instituție organizatoare a licitației privind achiziția manualelor școlare de clasa a IV-a, noile manuale pentru disciplinele Matematică și Limba modernă engleză. Termenul de livrare a acestor titluri în depozitele de carte școlară este 4 noiembrie.



Pentru alte trei discipline (Limba și literatura română, Științe ale naturii și Istorie), Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis în data de 30 septembrie respingerea tuturor contestațiilor, drept urmare, au fost inițiate procedurile de asigurare a manualelor în unitățile de învățământ. Astfel, miercuri, 5 octombrie, au fost semnate precontractele, urmează obținerea ISBN-ului și editarea manualelor, respectiv selecția lor de cadrele didactice. Termenul estimat de livrare în școli este sfârșitul lunii noiembrie. Versiunile digitale ale noilor manuale de Limba și literatura română, Științe ale naturii și Istorie vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro, imediat după aprobarea acestora prin ordin de ministru.



În ceea ce privește manualele de Geografie, decizia CNSC a fost atacată în instanță și se află în proces de soluționare pe rolul Curții de Apel București. După pronunțarea completului de judecată, CNSC va formula decizia finală.



Reamintim că în urma licitației derulate de CNEE în luna februarie 2016, până la începutul anului școlar 2016-2017 au fost asigurate manuale pentru elevii clasei a IV-a la șapte discipline: Limba și literatura română (pentru clasele care studiază în limbile minorităților naționale), Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Religie – cultul ortodox, Educație civică, Arte vizuale și abilități practice, Muzică și mișcare.



În ceea ce privește manualele școlare pentru ciclul superior al liceului (clasele a XI-a și a XII-a), în urma negocierilor dintre MENCS și edituri, contractele încheiate de inspectoratele școlare județene au avut ca termen ferm de livrare în depozitele de carte școlară data de 5 octombrie. La finalul acestei săptămâni, respectiv începutul săptămânii viitoare, manualele comandate de inspectoratele școlare vor fi transmise liceelor.



Precizăm că, în baza prevederilor Legii Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale.



Sursa: edu.ro
Inapoi la lista de stiri