Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Spre deosebire de zilele trecute, acum chiar poti spune ca totul este in regula. Indiferent ca e vorba de rude, prieteni sau colegii de scoala, te vei simti cu adevarat respectat/a si de aceea, trebuie sa continui sa adopti aceeasi atitudine!

› vrei zodia ta

Cultura generala

In lunile primaverii, regina albinelor face intre 1500 si 3000 de oua pe zi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doua rame discutau:
-Ce face sotul tau?
-E la pescuit

› vrei mai mult

Motive care iti demonstreaza ca avem nevoie de bune maniere la scoala / in vizita la rude

02 Februarie 2022

codul bunelor maniere

Bunele maniere sunt o notiune ciudata pana la un moment dat si stim de la mama si de la tata doar ca trebuie sa le avem si sa le respectam. Dar rareori ni se spune si de ce sunt atat de importante.


Cat conteaza ele cu adevarat si de ce ar trebui sa avem bune maniere la scoala sau cand mergem in vizita la rude? De ce nu trebuie sa raspundem obraznic sau sa fim egoisti, ori, mai rau, sa folosim cuvinte nepotrivite?


Sa luam lucrurile pe rand!


Mama si tata ne spun mereu sa ne purtam frumos cand mergem in vizita la rude. Ce inseamna asta? Sa salutam la sosire si la plecare, sa spunem „te rog” si „multumesc”, sa stam frumos la masa si sa raspundem politicos, dar niciodata cu gura plina. Daca mai sunt si alti copii pe acolo, nu trebuie sa ne certam pe jocuri si jucarii sau sa ne imbrancim ori sa strigam cat ne tine gura. Pe scurt, trebuie sa fim politicosi si sa ne purtam bine, ca sa nu ne facem de ras nici noi, nici pe parinti. Dar asta este important pentru ei!


La scoala este cu atat mai important sa fim manierati pentru ca parintii sa nu fie nevoiti sa dea explicatii sau sa raspunda pentru comportamentul nostru, iar apoi sa fie suparati. Si asta este tot despre ei...


De ce avem nevoie de bune maniere?


Poate uneori credem ca parintii ne bat prea mult la cap cu acest subiect. Poate ni se pare ca insista prea mult si prea des cu manierele astea. Dar principalul motiv pentru care o fac nu e ca se plictisesc. Ei isi doresc sa ne putem integra usor oriunde, sa fim placuti si sa ne putem face multi prieteni.


Ai, cu siguranta, vreun coleg care uita mai mereu de regulile de politete, asta daca le-o fi stiut vreodata. Si ai observat, probabil, ca tendinta grupului este sa il excluda, sa nu vorbeasca prea mult cu el. Daca mai este nu doar lipsit de maniere, ci poate chiar violent fizic si verbal, cei mai multi il vor evita. Poate ca va avea un prieten sau doi, care se comporta la fel ca el, dar majoritatea nu il vor placea sau chiar se vor tee de el.


Daca in vizita la rude te certi cu un verisor sau ii adresezi cuvinte urate, vei fi, probabil, certat sau nu vi se va permite sa va mai jucati impreuna. Poate ca a fost doar ceva de moment si tocmai de aceea va fi foarte neplacut. Dar este important sa stii sa spui „imi pare rau, te rog sa ma ierti”, iar atunci lucrurile se vor rezolva.


Politetea si manierele sunt utile si in relatia cu alti copii, si in cea cu adultii. Unchii, matusile, bunicii, dar si invatatoarea sau profesorii de la scoala vor fi mereu mai blanzi si mai prietenosi daca raspundem mereu frumos, politicos, daca stim sa spunem „te rog” si „multumesc”, in loc sa ne comportam ca si cum totul ni se cuvine.


De ce avem, deci, nevoie de bune maniere la scoala sau in vizita la rude? Pentru ca asa vom atrage cu siguranta simpatia tuturor si viata ne va fi mult mai usoara.


La scoala, invatatoarea si profesorii nu ne vor considera „copii problema”, iar asta ii poate face sa fie mai indulgenti. Colegii vor fi si ei mai prietenosi si saritori atunci cand poate avem nevoie de ajutor.


Politetea este importanta si in familie, chiar daca ai crede ca rudele ne iubesc oricum. Insa daca esti obraznic, strici lucruri, esti mereu pus pe cearta, nimeni nu este obligat sa tolereze aceste lucruri si sa te placa asa cum esti.


Prin urmare, trebuie sa retinem ca bunele maniere nu sunt doar o obligatie, ci un instrument care ne va ajuta sa ne facem prieteni, sa fim placuti de cei din jur si sa obtinem mai usor ceea ce ne dorim.

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri