Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Esti foarte concentrat/a pe activitatile tale si uiti sa mai interactionezi cu familia. Un pic de comunicare nu strica cu fratele, sora, tata sau mama.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Tantarii sunt activi mai ales in zori si dupa apusul soarelui, momente cand femelele anumitor specii migreaza si peste 60 de kilometri in cautarea hranei.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce au oltenii casele rotunde???
Ca sa ni ii pandeasca hotii pe la colturi,

› vrei mai mult

Incredibila carte a apei: o noua resursa educationala, pentru familii si scoli, se lanseaza si in limba romana

22 Aprilie 2024

Cartea Incredibila carte a apei

„Incredibila carte a apei”, o resursa educationala creata de Denise Pouleurs, este disponibila in limba romana, incepand de luna aceasta. Cartea isi propune sa ajute copiii cu varsta de peste zece ani sa inteleaga, intr-un mod accesibil, informatii legate de importanta apei, rolul acesteia in natura, dar mai ales care sunt masurile simple si la indemana prin care orice persoana poate contribui la salvarea apei.


Teme precum circuitul apei, din natura, pana la robinet, contaminarea apei, precum si amprenta de apa a fiecaruia dintre noi, prin tot ceea ce consumam, purtam sau lucram, sunt tratate in cadrul a cinci capitole distincte, intr-un limbaj adecvat copiilor de gimnaziu, dar si mai mici, cu sprijinul unui adult, cu ilustratii grafice, care transforma procesul invatarii intr-unul amuzant si relaxat.

„Multi adulti s-ar putea sa nu fie constienti ca, dincolo de apa pe care o consumam, ca atare, zilnic, exista si un consum . De exemplu, in procesul de productie al unui pahar de suc de mere, sunt implicati aproximativ 190 de litri de apa. In productia unui simplu tricou, din bumbac, sunt implicati 2700 de litri de apa. Asadar, daca depunem eforturi pentru a combate risipa de orice fel, contribuim si la combaterea risipei apei. Prin popularizarea acestor informatii in randul viitoarelor generatii, punem fundamentul formarii unor obiceiuri de conservare a apei.”, explica Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem.

„Incredibila carte a apei” include exercitii practice si teme de gandire creativa, incurajand formarea unei gandiri critice si analitice. 

Sursele de apa dulce, tot mai putine si sarace

Desi, in Europa, lipsa apei dulci necesare pentru alimentarea comunitatilor umane pare o problema indepartata, specialistii trag deja numeroase semnale de alarma. In 2023, la nivel global, s-a inregistrat cel mai ridicat nivel de temperatura din 1850 pana in prezent. Conform Administratiei Nationale de Meteorologie, acesta a fost, de asemenea, anul cu cea mai mare temperatura inregistrata in istoria Romaniei. Numeroase regiuni din tara sunt deja supuse deficientelor de apa, iar procesul este accelerat, ca o consecinta a schimbarilor climatice globale. 

„In 2023, Romania a inregistrat cel mai ridicat nivel de temperatura din istorie, cu o medie de 12,5 grade. Pericolul schimbarilor climatice ar putea afecta negativ Romania si sectoarele industriale, precum agricultura, care se confrunta cu riscul de a pierde miliarde de euro. Este important sa fim pregatiti cu cele mai bune tehnologii pentru a preintampina fenomene extreme, precum inundatii sau, dimpotriva, sa sprijinim regiuni care se confrunta cu lipsa precipitatiilor si cu deficiente de apa. Insa la fel de important este sa cultivam o abordare proactiva, iar aceasta carte vine in intampinarea acestei nevoi. Le datoram generatiilor viitoare o lume mai buna, iar educatia sta la baza acesteia.”  continua Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem.

Cartea online este disponibila gratuit aici: https://www.xylem.com/ro-ro/watermark/great-book-of-water/.

Inapoi la lista de stiri