Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Kiwi (Apteryx australis) - traieste doar in padurile Noii Zeelande. Ruda cu strutii, pasarile Kiwi au aspectul unui sitar; de aceea i se mai spune si "strut-sitar". Cu toate dimensiunile sale modeste (1,5 - 2,5 kg) pasarea Kiwi face un singur ou de dimensiuni uriase (aproape 500 de grame). Fiind caracteristica Noii Zeelande, pasarea Kiwi a devenit emblema acestei tari. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

PATRONUL UNEI COMPANII DISCUTA CU UN TANAR CARE CAUTA DE LUCRU:
-IN PRIMUL RAND,FIRMA NOASTRAB ESTE OBSEDATA DE CURATENIE.SPUSE PATRONUL.V-ATI STERS PICIOARELE PE COVORAS INAINTE DE A INTRA AICI?
-O,DA!BINEINTELES...
-IN AL DOILEA RAND,CONTINU PATRONUL,CEREM COLABORATORILOR NOSTRII SINCERITATE.NU EXISTA NICI UN COVORAS LA INTRARE..

› vrei mai mult

Elevii si studentii nu mai trebuie sa solicite adeverinte pentru a-si valida/actualiza calitatea de asigurat

16 Septembrie 2016
Procedurile de gestionare a calității de asigurat pentru elevii și studenții (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 și 26 de ani se simplifică, ca urmare a semnării unui protocol pe această temă între Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Documentul vizează debirocratizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, printr-un efort comun al celor două instituții.



Conform legislației în vigoare, elevii și studenții (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 și 26 de ani sunt asigurați fără plata contribuției de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Până în acest moment, pentru a-și actualiza calitatea de asigurat, persoanele în cauză erau obligate, la începutul fiecărui an de învățământ, să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află o adeverință eliberată de instituția în care studiază. Protocolul semnat de MENCȘ și CNAS va permite eliminarea acestei formalități, inițial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară și pentru studenți/doctoranzi.



Verificarea și validarea calității de asigurat urmează să fie efectuate de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educației și a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru elevi, respectiv Registrul Educațional Integrat (REI) pentru studenți.



Ministerul Educației și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor asigura și controla modul de respectare a prevederilor protocolului pentru asigurarea protecției și securității datelor furnizate.



Sursa: edu.ro
Inapoi la lista de stiri