Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

La 23 februarie 1271 apare mentionat documentar orasul Brasov sub denumirea de Brasu.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea geografiei> sa deschizi Portile de Fier cu Cheile Bicazului

› vrei mai mult

Elevii din Prahova si Timis au desenat un viitor mai verde: cine sunt castigatorii concursului BANDA ASAP, editia a patra

10 Februarie 2025

Elevii din Prahova si Timis au desenat un viitor mai verde

Dupa o luna dedicata inscrierilor si inca una pentru jurizare, editia a patra a concursului BANDA ASAP, cu benzi desenate pe tema reciclarii, a ajuns la final. ASAP Romania si Animest au anuntat elevii din judetele Prahova si Timis care au castigat cele 8 biciclete puse in joc, dar si celelalte premii, pentru scolile si profesorii lor.


Nu mai putin de 556 de lucrari au fost inscrise in total la aceasta editie - 274 din judetul Prahova si 282 din judetul Timis. Elevii de gimnaziu si de liceu nu doar ca s-au intrecut in originalitate si creativitate, dar au si demonstrat ca au talent artistic si simt estetic vizual. Avand in minte tema concursului, „2040. In Romania inca se mai arunca plastic la gunoi. Un erou/o eroina decide sa ia soarta plasticului in propriile maini”, elevii au venit cu foarte multe idei si solutii pentru a salva planeta de poluare. De la spiridusi, Mos Craciun, super bunici, flori, dinozauri si pisici, pana la Batman, Tom si Jerry, arici, sardine, pinguini sau roboti, oricine poate salva lumea! Elevii au transpus, prin benzile lor desenate, chiar si zane ale reciclarii, ori copii sau extraterestri care se unesc cu planeta, totul pentru a contribui la un viitor mai sustenabil.


Procesul de selectie a castigatorilor nu a fost deloc usor, asta pentru ca lucrarile au debordat de talent si de originalitate, asa cum au mentionat cei trei jurati ai acestei editii, Ligia Soare, Miruna Smit si Alexandru Ciubotariu:


„Jurizarea lucrarilor realizate de copii e de fiecare data o bucurie. A fost insa si o adevarata provocare sa evaluam sute de benzi desenate, fiecare fiind o mica opera de arta, rodul imaginatiei si al talentului copiilor. Tinerii iau subiectul poluarii si al plasticului foarte in serios, sunt constienti de felul in care ii afecteaza si isi doresc sa se implice”, a mentionat Ligia Soare, cofondatoare si coorganizatoare Animest. 


„Cel mai interesant a fost sa descopar povestile copiilor. De la cele cu extraterestri, dinozauri si pana la cele cu arici si spiridusi gata sa salveze lumea de poluare, toate au reprezentat o incursiune fantastica in mintile lor creative si pline de energie!”, a precizat Miruna Smit, ilustratoare.


„Arta benzii desenate e una complexa, cu multe fatete tehnice. Cu toate astea, am descoperit lucrari foarte bune ale elevilor, atat la nivel tehnic, cat si la nivel narativ. A fost un numar impresionant de inscrieri, ceea ce a presupus atentie sporita, notite si clasamente finale”, a mentionat Alexandru Ciubotariu, artist vizual.


Fiecare lucrare inscrisa in concurs e o poveste unica, o dovada  ca imaginatia elevilor nu cunoaste limite. Iar premiile au fost pe masura: opt biciclete pentru tinerii castigatori, cate patru pentru fiecare judet, cursuri de dezvoltare profesionala pentru profesorii indrumatori si opt table interactive pentru scolile de care ei apartin.


Iata lista castigatorilor:


Judetul Timis:


-        Sc. Gimnaziala de Muzica „Filaret Barbu” Lugoj / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Andreea Georgescu (12 ani), cu lucrarea „Neatentia” / prof. Monica Nagy;


-        Liceul Waldorf Timisoara / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Iris Mihaiescu (14 ani), cu lucrarea „Invazia anti-plastic” / prof. Iuliana Basa-Miu;


-        Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timisoara / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Mara Petcu (16 ani), cu lucrarea „Adio poluare!”/ prof. Cristina Stefanica Dumitru;


-        Clubul Copiilor Lugoj / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Andreea Nicoleta Pricop (18 ani), cu lucrarea „Apa limpede, lume curata” / prof. Tiberiu Olah.


Judetul Prahova:


-        Colegiul de Arta „Carmen Sylva” Ploiesti / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Bianca Alexandra Pana (13 ani), cu lucrarea „Viitorul de Gunoi” / prof. Raluca Ghideanu;


-        C.N. „Nicolae Iorga” Valenii de Munte / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Iasmina Oprescu (10 ani), cu lucrarea „Savantul nebun” / prof. Madalina Claudia Cornea;


-        Colegiul de Arta „Carmen Sylva” Ploiesti / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Ana-Maria Badea (18 ani), cu lucrarea „Atacul pungilor de plastic” / prof. Monica Schiopu;


-        C.N. „Nicolae Iorga” Valenii de Munte / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Ioana-Irina Achim-Cateias (15 ani), cu lucrarea „SUPER BUNICA” / prof. Ioan Visoschi.


„Tema concursului m-a facut sa inteleg ca as putea transmite orice prin talentul si lucrarile mele”


Desi pentru multi dintre elevi a fost pentru prima data cand au participat la un concurs de banda desenata, subiectul i-a determinat sa isi doreasca sa se inscrie, asa cum mentioneaza eleva Andreea Georgescu: „Mi-a placut nespus aceasta tema! M-a facut sa inteleg ca as putea transmite orice prin talentul si lucrarile mele”. Un motiv in plus al dorintei de participare a fost si interesul pe care elevii il acorda in general colectarii separate si reciclarii. Eleva Andreea Pricop, de pilda, refoloseste in proiectele personale materiale ramase de la ambalaje, fie ca este vorba de carton, plastic sau aluminiu, asa cum o face si Ana-Maria Badea, care strange capace si piese pentru reconstructii de obiecte, in timp ce eleva Ioana-Irina Achim-Cateias achizitioneaza produse vestimentare sustenabile, cu gandul la mediu: „Subiectul reciclarii este unul care ma intereseaza. Familia mea colecteaza deseurile separat, iar eu, desi sunt pasionata de moda, incerc sa nu-mi cumpar articole vestimentare de la branduri care promoveaza consumul excesiv, ci optez pentru variante sustenabile”.


„Ca profesor, am ocazia sa ii invat pe copii despre reciclare, in moduri creative si distractive”


Profesorii lor, precum si activitatile pe care acestia aleg sa le faca la clasa, sunt de mare ajutor pentru elevi - ei stiu astfel cum sa actioneze pentru mediul inconjurator cu responsabilitate: „Prin intermediul materiei predate - educatia plastica - am ocazia sa ii invat pe copii despre reciclare si nu numai - ce ar putea sa faca sa protejeze planeta, in moduri creative, colorate si distractive!” - prof. Madalina Cornea.


Cadrele didactice privesc cu optimism spre 2040 si spera la o lume in care oamenii vor fi mai constienti de efectele poluarii. Prof. Ioan Visoschi mentioneaza: „Mai sunt 15 ani pana in 2040 – mult sau putin, aceasta este o discutie cu pareri pro sau contra. Pentru mine, lumea de atunci va fi mult mai responsabila si natura va fi mai curata si protejata, iar deseurile nereciclate, o amintire urata”, iar prof. Iuliana Basa crede ca oamenii vor avea mai mare grija de resursele planetei: „Nu putem fi fericiti pe o planeta nefericita! In 2040, mecanismul reciclarii va fi mai performant si oamenii, mai constienti de responsabilitatea pe care o au fata de resursele planetei”.


O noua editie BANDA ASAP, in acest an


Echipa ASAP Romania are ca obiectiv, pentru acest an, sa continue concursul BANDA ASAP in alte doua judete din tara si sa vada pana unde poate ajunge creativitatea elevilor atunci cand vine vorba de supereroii reciclarii: „Am ajuns pentru prima data, de cand organizam concursul, catre scolile din vestul tarii si ne bucura entuziasmul cu care au dat curs inscrierilor. Si din Timis, dar si din Prahova,  am primit multe intrebari de la scoli, dorindu-si sa urmeze corect toate etapele din regulament. Judecand dupa numarul de lucrari inscrise, as spune ca interesul e crescut, poate si datorita premiilor, dar si pentru ca protectia mediului e un subiect care a devenit atractiv pentru elevi. Cu acest gand in minte, ne dorim sa organizam o noua editie BANDA ASAP in acest an”, a mentionat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP Romania.


Toate detaliile despre program, pe site-ul oficial asap-romania.ro sau pe paginile de social media, Instagram si Facebook.

comunicat oficial

Inapoi la lista de stiri