Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Puiul girafei este capabil sa stea in picioare la numai 20 de minute de la nastere.
› vrei mai multBancul zilei
I:ce e mic negru si il doare inima?
R:copilul de aur!
Shop Clopotel.ro

Educatia, pilonul viitorului: Un apel la responsabilitate - Eleva de clasa a XII-a ii scrie ministrului Daniel David
13 Februarie 2025Recent, o scrisoare emotionanta adresata ministrului educatiei, Daniel David, a atras atentia asupra unei probleme deosebit de importante pentru sistemul de invatamant romanesc: reducerea importantei unor materii esentiale, precum istoria, geografia, biologia sau chimia, potrivit Edupedu. Scrisoarea, redactata de o eleva din clasa a XII-a a Colegiului National "Emil Racovita" din Cluj-Napoca, reflecta nu doar preocuparile unei singure persoane, ci ale unei generatii intregi de elevi care se simt neglijati in fata schimbarilor propuse de minister.
Cultura generala - o necesitate, nu o optiune
Unul dintre principalele argumente aduse in discutie este pericolul transformarii unor discipline esentiale in materii optionale. Istoria si geografia, de exemplu, joaca un rol fundamental in formarea gandirii critice, in intelegerea contextului social, politic si economic, dar si in combaterea fenomenului tot mai raspandit al dezinformarii. Fara aceste discipline, elevii pot deveni victime sigure ale pseudo-stiintei si manipularii din mediul online.
Elevii nu cer mentinerea acestor materii doar dintr-un atasament sentimental, ci pentru ca sunt constienti de impactul lor asupra dezvoltarii lor intelectuale. O educatie solida nu trebuie sa fie conditionata de alegerea unui profil real sau uman, ci trebuie sa asigure tuturor elevilor accesul la informatii relevante pentru viata si societate.
Programa depasita - o problema reala
Un alt punct esential din scrisoare vizeaza stagnarea programei scolare. De exemplu, manualele de geografie contin inca informatii despre "demersurile Romaniei pentru aderarea la UE si NATO", ceea ce indica faptul ca nu au mai fost actualizate de aproape 20 de ani. Solutia nu ar trebui sa fie eliminarea acestor discipline, ci modernizarea continutului scolar, astfel incat elevii sa poata studia realitati actuale, cum ar fi schimbarile climatice sau conflictele geopolitice recente.
Mai mult, se observa o inconsecventa majora in sistem: elevii de gimnaziu au studiat dupa o programa modernizata, dar, ajunsi la liceu, au fost obligati sa se adapteze la un curriculum vechi, ceea ce a fragmentat procesul de invatare si a afectat continuitatea formarii lor academice.
Performanta academica vs. reducerea materiilor
Romania se mandreste anual cu rezultate exceptionale la olimpiadele internationale. De exemplu, la Olimpiada Internationala de Geografie, elevii romani au obtinut medalii de aur, argint si bronz, clasandu-se printre cele mai bune echipe din lume. Ironia consta in faptul ca acesti elevi provin, in majoritate, din licee cu profil real, unde geografia are deja un numar redus de ore. Daca materia ar deveni optionala, viitoarele generatii ar putea pierde aceasta sansa de a excela la nivel international.
Un aspect subliniat de autoarea scrisorii este influenta unei singure ore de curs asupra motivatiei si pasiunii pentru o anumita disciplina. Pentru un elev pasionat, acea ora saptamanala poate fi suficienta pentru a-i stimula dorinta de a se dezvolta si de a participa la competitii de prestigiu.
Concluzie: Un apel la ratiune
Schimbarea planului-cadru ar trebui sa fie un proces realizat cu responsabilitate si in urma unui dialog real cu elevii, profesorii si specialistii din domeniu. Eliminarea unor materii fundamentale din trunchiul comun nu este o solutie viabila pentru modernizarea educatiei. Dimpotriva, reforma ar trebui sa vizeze adaptarea continutului educational la realitatile contemporane, asigurand accesul tuturor elevilor la o educatie echilibrata si completa.
Speranta elevilor este ca autoritatile sa asculte vocea celor direct afectati de aceste decizii si sa actioneze in interesul dezvoltarii unui sistem educational care pregateste tineri informati, capabili sa faca fata provocarilor unei lumi in continua schimbare.
Iata mai jos scrisoarea integrala:
Stimate Domnule Ministru Daniel David,
Va scriu acest mesaj in numele intregii generatii din care fac parte, in calitate de eleva la un liceu cu profil strict real, in urma celor patru ani in care nu numai eu, ci si colegii mei am participat la numeroase concursuri la materii umaniste, atat olimpiade nationale, cat si competitii regionale cu tematici specifice.
Imi doresc sa nu priviti acest mesaj ca pe o „critica” in legatura cu noile planuri-cadru pe care ministerul pe care il conduceti le propune recent, ci sper sa luati in considerare sutele de voci carora ma alatur si care va roaga sa nu distrugeti sistemul actual de invatamant.
Va intreb, deci, cum ati putea crede, mai ales in contextul actual, ca istoria si geografia pot fi privite ca discipline „optionale” si nu ca unele absolut necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a ratiunii fiecarui elev, cu atat mai mult cu cat adolescentii sunt primii care vor cadea in plasa ideilor pseudostiintifice promovate pe retelele de socializare?
Daca dumneavoastra sunteti de parere ca programa actuala este una nepotrivita, care nu se afla in concordanta cu problemele actuale ale societatii si nu incurajeaza cunoasterea, va rog sa revizuiti programa, nu sa va debarasati de aceasta problema transformand statutul unor materii importante din obligatoriu in optional. Vreau sa va aduc la cunostinta ca in manualele de geografie se precizeaza ca „Romania a inceput demersurile pentru aderarea la UE si la NATO”, semn ca ele nu au mai fost actualizate de aproape 20 de ani.
Considerati, deci, ca aceasta problema poate fi usor rezolvata prin stergerea geografiei din scoli, mai degraba decat prin conceperea unei programe actualizate? Daca va ingrijoreaza faptul ca Romania trage in jos statisticile europene, imi permit sa va sugerez ca ar fi mai bine sa aduceti programele la zi. La ora de istorie sa se discute si despre o istorie moderna a Europei si a lumii, care sa cuprinda si marile evenimente din lumea politica din secolul XXI. La geografie, preocuparea nu ar trebui sa fie doar despre „munti, podisuri si campii” (asa cum multi dintre noi am defini aceasta materie), ci ar trebui sa se puna un accent mult mai mare pe intelegerea schimbarilor climatice, cauzele (atat naturale, cat si cele antropice), modul lor de manifestare si solutii pentru prevenirea acestora, iar in aceeasi masura in care geografia geopolitica ar trebui valorificata depasind studierea vaga a structurilor demografice si a conflictelor interstatale de mult stinse, mai ales in contextul in care manualele prezinta date numerice specifice secolului trecut si care nu se potrivesc cu problemele lumii contemporane.
Spuneti ca planuiti sa ne „orientati in cariera”, dar in acelasi timp eliminati toate materiile care pot reprezenta pentru unii dintre noi baza pentru cariera viitoare.
In aceeasi masura, va reamintesc ca elevii de gimnaziu invata dupa o programa actualizata, iar eu fac parte din prima generatie care a avut parte de aceasta schimbare. Manuale nu am avut niciodata cat timp am fost in clasele gimnaziale, abia in a doua jumatate a anului le primeam. Apoi, am ajuns la liceu, unde Ministerul stopase schimbarea programei, si am fost nevoiti sa ne adaptam curricumului celui vechi, deci am intrerupt, practic, educatia bazata pe „competente” pe care Ministerul Educatiei se mandrea ca o instituise.
Nu considerati ca patru ani mai tarziu, acele „competente” au putut fi cu usurinta pierdute, in contextul in care, pe masura ce am crescut, am fost nevoiti sa studiem pe baza unei programe si a unor manuale din ce in ce mai vechi, in mod ironic, in loc sa continuam sa primim (macar pe la jumatatea anului) manuale noi, cu o informatie macar putin actualizata?
Dumneavoastra afirmati ca „analfabetismul functional devine o problema de securitate nationala” si, cu toate acestea, reduceti orele de limba si literatura romana la profilul real si eliminati alte materii, fara sa luati in calcul ca tocmai aceste masuri vor contribui in mod semnificativ la cresterea accentuata a ratei analfabetismului in tara noastra.
Pe de alta parte, educatia de calitate nu ar trebui sa fie conditionata de interesul elevului de a opta pentru un anumit optional, din simplul motiv ca, in general, un copil va cauta mai degraba sa obtina notele cele mai mari cu un minimum de efort, din pacate, mai degraba decat sa se ingrijoreze cu privire la vastitatea culturii sale generale.
Cu atat mai mult cu cat istoria, geografia, biologia, chimia sunt materii unde studiul constant este absolut necesar, fiti sigur ca elevii vor evita sa aleaga aceste materii ca optionale.
Cu siguranta, facultatile de specialitate v-au prezentat deja argumente pentru care materiile precum geografia, istoria, biologia, chimia sunt absolut necesare pentru formarea tuturor elevilor, motiv pentru care imi doresc sa va aduc in atentie o perspectiva noua asupra lucrurilor.
Solutia inventarii unui optional dedicat acestor elevi nu este una viabila, mai ales cand este lasata la latitudinea scolii si mai ales atunci cand este necesar un numar minim de 10 sau 15 elevi pentru ca acel optional sa aiba loc.
Poate putini dintre cei care vor citi aceste randuri vor intelege de ce pentru un copil cu performante la o anumita materie este necesara ora aceea o data pe saptamana care apare in orar, dar sper sa ma credeti cand va marturisesc ca, indiferent de profil, atunci cand iubesti din suflet un anumit obiect, chiar acea unica ora te poate bucura cat zece, cand stii ca ai asteptat-o intreaga saptamana.
Sunt sute, daca nu chiar mii de elevi in aceasta tara care isi doresc sa mearga cu drag la scoala, care viseaza la un parcurs academic infloritor, care sa-si aiba radacinile in anii liceului.
Asa ca va rog, in numele tuturor celor care am luptat impotriva prejudecatilor si am excelat in anii liceului la materii opuse profilului nostru, sa nu distrugeti parcursul academic al generatiilor care ne vor urma si sa contribuiti, in schimb, la educarea elevilor si la informarea corecta a acestora cu privire la lumea in care traiesc.
Primiti, va rog, cu intelegere aceste randuri din partea mea si va multumesc pentru ocazia pe care mi-ati acordat-o de a ma adresa dumneavoastra cu sinceritate si incredere!
Cu stima,
O eleva in clasa a XII-a, profil real,
Colegiul National „Emil Racovita”, Cluj-Napoca
Redactia clopotel.ro