Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pestii de apa sarata beau apa, iar cei de apa dulce nu. Afla in sectiunea "Lumea marina" din Enciclopedie de ce!

› vrei mai mult

Bancul zilei

cele mai traznite inventi : chinezii:iau o unghie si ii fac model pe ea; grecii:iau un melc si il fac sa zboare; romani:iau un obiect si scriu pe el "made in cina

› vrei mai mult

Cel mai mare proiect de educatie rutiera din Romania a ajuns la 1200 de elevi din scolile generale din sectorul 2 al capitalei

17 Noiembrie 2022

Ora de Educatie Rutiera


Asociatia E.D.I.T a implementat, in perioada 20 octombrie – 9 noiembrie 2022, programul Ora de Educatie Rutiera in 10 scoli din Sectorul 2 al Capitalei.


Participarea la activitatile practice de constientizare a sigurantei rutiere a 1200 de elevi din clasele a III-a si a IV-a, impreuna cu 60 de profesori si invatatori si faptul ca aceste activitati sunt sustinute intr-un cadru formal, dar prezentate in mod ludic, asigura succesul Orei de Educatie Rutiera. Acest proiect a fost cofinantat de Primaria Sectorului 2 si sprijinit de Politia Rutiera si Ministerul Educatiei


Ora de Educatie Rutiera a fost lansata in 2014, iar in 2021 echipa de proiect a obtinut acreditarea proiectului prin ordinul nr. 4618/202, emis de Ministerul Educatiei. Astfel, formatorii, licentiati in stiintele educatiei si psihologiei, disemineaza 3 module educative construite pe teme precum: circulatia pietonilor, circulatia vehiculelor, reguli de siguranta pentru copii, sfaturi de siguranta pentru parinti.


„Modalitatea de predare este una alternativa, bazata pe jocuri, deoarece este important ca experienta de invatare sa fie ludica si memorabila. Mai mult, prezenta reprezentantilor Politiei Rutiere sustine componenta interactiva a programului si pune bazele unei relatii de incredere intre scolari si politisti. Ora de Educatie Rutiera este proiectul nostru principal, dar si cel mai mare program de educatie rutiera din Romania.” a declarat Paul Lungeanu, Specialist in stiintele educatiei si Formator in cadrul programului Ora de Educatie Rutiera.


Din pacate, Romania inca se afla in topul tarilor cu cel mai mare numar de accidente rutiere mortale din UE. In 2021 tara noastra a avut cea mai mare rata de decese cauzate de accidente rutiere, 93 la un milion de locuitori.


Se discuta foarte mult despre imbunatatirea infrastructurii si vehicule mai sigure, care sa duca la diminuarea numarului de accidente rutiere. Pe langa toate aceste masuri strategice, care tin de competenta autoritatilor, Asociatia E.D.I.T reuseste sa introduca conduita preventiva in educatia elevilor. Astfel, Ora de Educatie Rutiera contribuie la formarea unor generatii viitoare care inteleg mecanismele traficului rutier si care constientizeaza pericolul in care sunt pusi daca incalca regulile de circulatie. Un alt aspect important este faptul ca, in mod indirect, aceste mesaje ajung si la parinti.


„Ora de Educatie Rutiera face parte din Programul National de Educatie pentru Siguranta, primul de acest fel din Romania, in cadrul caruia abordam temele principale: Educatia Rutiera, Primul ajutor si Combaterea Bullying-ului. Alaturi de institutiile statului, cadre didactice, companii private, alte ONG-uri si voluntari, ne propunem sa solutionam o problema majora a societatii romanesti: siguranta copiilor in trafic.” a adaugat Ion Arseni, Fondator al Asociatiei E.D.I.T si Manager al Programului National de Educatie pentru Siguranta.


In 2022, Asociatia E.D.I.T a ajuns in 65 de scoli din Bucuresti, la peste 10.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, care au invatat notiuni de acordare a primului ajutor, gestionare a situatiilor de urgenta si circulatie rutiera.

Inapoi la lista de stiri