Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Tokyo a devenit oficial capitala Japoniei cand Imparatul Meiji si-a mutat in anul 1868 resedinta in oras din fosta capitala Kyoto; atunci Edo a fost redenumit in Tokyo.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Culmea microbismului:
Sa deschizi frigiderul si sa te bucuri ca e GOOOOOOOOOOOOL!

› vrei mai mult

Ce ne invata cartile de stiinta si de ce este important sa le citim?

20 Februarie 2023

carti de stiinta


Cartile de stiinta sunt considerate carti vii, indiferent de disciplina pe care o abordeaza. O carte de stiinta poate aprinde interesul cititorului pentru un anumit subiect sau poate fi o relatare narativa care trezeste mintea cititorului. Aceste carti au scopul de a educa si de a instrui, dar totodata antreneaza cititorul si ii starneste curiozitatea. Majoritatea iubitorilor de carti de stiinta au acasa propria lor biblioteca, unde au dedicat o buna parte cartilor de stiinta. Din momentul in care incepem sa citim o carte de stiinta, in mod natural vom dori sa stim si mai multe informatii si vom incepe sa cautam si alte date despre subiectul care ne pasioneaza.


• Cartile de stiinta – esentiale inca din copilarie

In mod ideal, cartile de stiinta ar trebui introduse in viata copiilor inca de la varste mici, atunci cand sunt doritori sa cunoasca si sa exploreze tot ceea ce ii inconjoara. Sunt o varietate de carti de stiinta dedicate copiilor, tocmai pentru ca micutii sa capete pasiuni, sa iubeasca sa invete si sa fie in continuare dornici sa afle lucruri noi. De la carti de stiinta care abordeaza o varietate de subiecte pana la carti de experimente, stiinta ar trebui sa faca parte din viata omului inca din copilarie. Pentru ca stiinta este o disciplina de baza, STEM este astazi o ramura educationala predata chiar si in gradinite. Famialiarizat cu stiinta inca de la o varsta mica, ii oferi sansa sa descoperiti impeuna domeniul de stiinte exacte si astfel va dobandi o viziune mai ampla asupra lumii. O carte de stiinta anima cititorul si il indeamna la o cercetare independenta si sustinuta. Un alt avantaj major al lecturii unor astfel de carti este ca cititorul are posibilitatea de a participa la procesul de explorare si de descoperire alaturi de autor. Cand faptele sunt prezentate ca atare, tindem sa le acceptam pasiv. In schimb, cartile de stiinta, asemeni emisiunilor de la televizor, dezvolta subiectul intr-un mod mai narativ, asa ca cititorul este incurajat sa isi dezvolte propriile capacitati de descoperire si rationament.


• Cartile de stiinta – ne invata cum sa gandim

In foarte multe carti de stiinta, autorii ofera exemple excelente cititorilor despre cum sa gandeasca, nu doar despre ce sa gandeasca. De exemplu, autorul poate povesti cum a ajuns la concluziile sale sau poate include observatiile sale atente, care ii vor ajuta pe cititori sa inteleaga mai bine procesul de rationament. Este deosebit de important ca cititorii tineri sa citeasca carti de stiinte cu observatii prezentate succesiv pentru a-si dezvolta treptat propriul proces de rationament stiintific. De asemenea, cartile de stiinta tind sa sublinieze procesul de observatie, care este o alta abilitate critica pe care trebuie sa si-o insuseasca copiii si tinerii de toate varstele. Cartile de stiinta arata cititorilor cat de accesibila este investigatia stiintifica. Investigatiile nu sunt procese care se pot desfasura doar intr-un cadru de laborator, ci pot avea loc oriunde in lume. Intr-un final, stiinta sporeste constientizarea si curiozitatea fata de tot ceea ce ne inconjoara si mecanismele prin care lumea functioneaza.carti anticariat de stiinta


• Cartile de stiinta ne invata ca schimbarea este importanta

Dintotdeauna, autorii cartilor de stiinta au urmarit intrebari dificile si au continuat sa se angajeze in cercetare. Prin urmare, este firesc ca ideile care au fost de mult acceptate ca adevar sa fie rasturnate. Este important ca persoanele de toate varstele sa inteleaga ca aceste schimbari sunt o parte naturala si chiar frumoasa a traiectoriei descoperirilor stiintifice. Intelegerea umana a fenomenelor stiintifice s-a schimbat semnificativ de la inceputul istoriei si continua sa se schimbe pe masura ce au loc noi descoperiri. Lectura cartilor de stiinta incurajeaza totodata rezistenta intelectuala a cititorilor, care este o abilitate vitala pentru toate persoanele pasionate de stiinta. Rezistenta intelectuala este cu atat mai importanta atunci cand noul isi face aparitia si vechiul este deturnat. Imbogatiti-va biblioteca cu carti de anticariat din domeniul stiintelor, care vor deveni o parte importanta din procesul personal de cunoastere si explorare.

In cele din urma, cartile de stiinta ne ajuta sa studiem istoria stiintei si o varietate de subiecte stiintifice si sa obtinem o intelegere mai profunda si mai nuantata a fundamentelor stiintei si a originilor ideilor stiintifice. Cu fiecare lectura, vom fi din ce in ce mai uimiti si mai surprinsi sa aflam cat de multe au putut descoperi oamenii de stiinta antici si medievali cu instrumentele limitate pe care le aveau la dispozitie.

Inapoi la lista de stiri