Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Azi vei afla ca ai musafiri care vin de departe. Nu trebuie sa intri in panica, acum cu vremurile acestea! Respecta regulile de igiena si distantare, imbraca-te frumos si incearca sa ai o stare pozitiva, restul vine de la sine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Se estima prin anul 2009 ca pe glob mai traiesc circa 3.000 de urangutani si 1.500 de gorile. Oare acum, cate astfel de specimene mai exista?

› vrei mai mult

Bancul zilei

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, un soldat a fost intrebat:
- Ce te-a facut sa te inrolezi in armata?
- M-am inrolat din mai multe motive. Am vrut sa-mi slujesc patria, am vrut sa lupt contra fascismului, am vrut sa construiesc o lume mai buna, demna de eroii ei, dar motivul principal a fost ca m-au inhatat astia...

› vrei mai mult

Au inceput inscrierile in CampioMATE - Campionatul de matematica pe echipe. Profesorii si elevii se pot inscrie pana pe 9 ianuarie

27 Noiembrie 2023

CampioMATE


Elevii de gimnaziu se pot inscrie pana pe 9 ianuarie in CampioMATECampionatul de matematica pe echipe, editia 2024. Programul initiat de Asociatia Visuri Indraznete este inspirat din sport si video-gaming si se adreseaza elevilor de gimnaziu, ajutandu-i, prin joc, sa-si îmbunatateasca nivelul la matematica pentru rezultate mai bune la scoala, examene, dar si în viata. Participarea este gratuita, iar înscrierile se pot face pe site-ul www.campiomate.ro.


Ajuns deja la cea de-a treia editie, CampioMATE este deschis în acest an scolar copiilor din peste 20 de judete (Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Buzau, Calarasi, Constanta, Dolj, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea sunt judetele partenere pana la aceasta data). Astfel, programul aduce matematica în universul mai multor copii din tara pentru ca ei sa colaboreze în echipe, sa concureze pentru scor cat mai mare si sa creasca cu placere în universul matematicii.


Calendarul CampioMATE – editia 2024



  1. 1.      Înscrierile (27 noiembrie – 9 ianuarie) – jucatorii se înscriu în CampioMATE cu ajutorul profesorilor de la clasa, care pot deveni la randul lor antrenori în cadrul campionatului. Aici sunt postate detaliile de înscriere: CampioMATE;

  2. Calificarile si repartizarea jucatorilor pe divizii si echipe (10 ianuarie – 6 februarie) – elevii înscrisi participa la probele de calificari si, pe baza rezultatelor, sunt repartizati în divizii de nivel similar si în echipe sau pe banci de rezerve de unde vor concura în campionat;

  3. Competitia (7 februarie – 31 mai) – 5 etape de concurs cu antrenamente, provocari zilnice si teste de etapa, dar si alte probe speciale în care jucatorii castiga puncte pentru ei si echipele lor;

  4. Gala CampioMate (8 iunie) – momentul final al editiei, adica festivitatea de premiere, unde echipele, antrenorii si jucatorii de top din fiecare divizie primesc trofee, medalii si alte surprize.


Calendar CampioMATE

„CampioMate s-a nascut pentru ca ne-am dorit sa le oferim copiilor experienta matematicii într-un mod distractiv. De multe ori, matematica este o materie de care copiilor le este teama, desi nu ar trebui. Ne bucuram ca în editiile de pana acum am vazut atat de multi copii-jucatori carora le-a facut placere sa se antreneze cu consecventa la matematica, datorita formatului interactiv, bazat pe elemente din sport si video-gaming si vrem ca, în continuare, sa antrenam cat mai multi atleti ai mintii prin matematica si joc. CampioMATE reuseste sa aduca matematica mai aproape de elevii de gimnaziu datorita tuturor oamenilor implicati în  program si care formeaza familia CampioMATE: profesorii, liceenii-voluntari, suporterii, partenerii SSMR, echipele ISJ partenere, echipa organizatorilor. Va multumim!”, au declarat Andrei Radulescu si Maria Predoiu, Presedinte, respectiv Director Executiv, Asociatia Visuri Îndraznete.


Impactul CampioMATE – Editia 2023


În editia din 2023, în CampioMATE au participat 5000 de elevi-jucatori activi, în 156 de echipe antrenate de 156 de antrenori si 16 banci de rezerve moderate de liceeni voluntari. Jucatori din peste 300 de scoli s-au înscris cu îndrumarea a peste 350 de profesori de matematica din cele 9 judete participante. La finalul editiei, din cele peste 3000 de feedback-uri primite de la copii, experienta CampioMATE a primit 4,5 stelute (din maxim 5). Mai mult, elevii-jucatori s-au bucurat sa participe în CampioMATE, au devenit mai buni la matematica prin joc, fapt vizibil la scoala, cat si la examenul de Evaluare Nationala, au învatat sa lucreze în echipa si au prins încredere în propriile forte:



  • „Frumos, palpitant, deosebit! Abia astept urmatorul sezon!”, Luciana, clasa a V-a;

  • „Mie îmi plac provocarile, testele sunt un mod distractiv de a fi în contact cu matematica în fiecare zi”, Carmen, clasa a VI-a;

  • „Îmi place foarte mult aceasta activitate si chiar îmi pune mintea la contributie”, Remus, clasa a VII-a;

  • „Îmi place mult aceasta experienta pentru ca ma determina sa fiu competitiv!”, Raul, clasa a VIII-a.

  • „Cel mai mult îmi place ca este se tine activitatea online si îmi folosesc timpul pe telefon într-un mod foarte util! Multumesc!”, Florentina, clasa a VIII-a.


Si profesorii-antrenori au fost atrasi de experienta CampioMATE si de determinarea copiilor de a învata mai multe si de a-si depasi nivelul la matematica:



  • „Niste copii exceptionali, cu leader de grupa foarte ambitios. Ei au muncit singuri, eu doar le-am creionat pe ici, pe colo”, dl. Prof. Alexandru Bracaci, antrenor al echipei Axiomatematicienii, Constanta;

  • „Am apreciat la jucatorii din echipa mea faptul ca si-au creat propriile reguli, reguli pe care le-au respectat cu strictete”, dl. Prof. Constantin Bogdan Dorneanu, antrenor al echipei Kings of Math, Iasi;

  • „Acesti campioni sunt plini de bucurie. Spiritul de competivitate nu le-a lipsit deloc, se împingeau de la spate unul pe altul. Cel mai mult mi-a placut la ei ca erau prezenti indiferent de ora”, dna. Prof. Marinela Vrabie, antrenoare a echipei Campionii, Vaslui.


Misiunea CampioMATE


Matematica este supranumita „gimnastica mintii” pentru ca antreneaza jumatate din competentele viitorului. Gandirea critica, analiza datelor, rezolvarea problemelor complexe, perseverenta, organizarea si planificarea, argumentarea, generarea de idei si solutii – toate aceste competente esentiale pentru viitor sunt modelate înca de la varste fragede cu ajutorul matematicii. De aceea, toate sistemele educationale din lume pun mare accent pe matematica.


CampioMATE se adreseaza tuturor copiilor din clasele V-VIII, cu scopul de a îmbunatati performantele elevilor la matematica. Mai ales în contextul în care rezultatele testelor PISA din 2018 arata ca 70% dintre copiii din Romania au un nivel 0-2 (din 6) la testele PISA, adica au dificultati în a întelege sau a rezolva enunturi matematice usoare. Prin comparatie, 70% dintre copiii din China metropolitana au un nivel 4-6 (din 6), adica detin cunostintele necesare pentru a rezolva probleme complexe cu ajutorul matematicii. Pe termen lung, pana în 2030, Asociatia Visuri Îndraznete îsi doreste sa ajunga în toate judetele din Romania, antrenand 75.000 de copii (adica cca. 10% din totalul elevilor de clasele IV-VIII).


CampioMATE este organizat de Asociatia Visuri Îndraznete în parteneriat cu Societatea de Stiinte Matematice din Romania, cu sprijinul Dlui Prof. Radu Gologan – Presedinte SSMR si este implementat în tara în parteneriat cu Inspectoratele scolare judetene si prin sustinerea Doamnei Ana Elisabeta Naghi – Inspector national matematica si astronomie si Consilier superior ME.


Programul s-a nascut în 2022 prin editia pilot, care s-a desfasurat în judetul Iasi, în parteneriat cu SSMR, ISJ Iasi si Intuitext. Cea de-a doua editie, desfasurata în 2023, a reusit sa extinda amprenta CampioMATE în 9 judete (Arad, Botosani, Calarasi, Constanta, Iasi, Mehedinti, Suceava, Tulcea si Vaslui).


CampioMATE – Editia 2024 este posibila datorita sustinerii GALERIEI SUPORTERILOR CampioMATE: Kaufland, EY, Familia Safir, BRD – Groupe Societe Generale, Aqua Carpatica, BIC, Novotel, Mindit.io, GRF+ si Romneurostim.


Mai multe detalii despre CampioMATE, înscrieri si etapele proiectului gasiti pe www.campiomate.ro.

Inapoi la lista de stiri