Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Azi vei primi laude de la toata lumea si te vei intreba daca nu cumva esti din alt film. Relaxeaza-te si bucura-te de moment, le meriti!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pestii din apele adanci devin invizibili cu ajutorul luminii ce se reflecta din ei si se confunda cu ochiurile de lumina de la suprafata.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Porcusorul isteric o vazu pe zana cea buna. Aceasta ii spuse:
- Porcusorule, pentru ca m-ai vazut o sa iti indeplinesc o dorinta.
- Lasa-ma-n pace!
- Dar porcusorule, pot sa iti indeplinesc orice dorinta!
- Orice, orice dorinta?
- Desigur porcusorule, orice dorinta.
- Bineeee, mori!

› vrei mai mult

Asociatia eematico anunta debutul proiectului Kitul de Arhitectura: Mini-optional de cultura arhitecturala in scoli

03 Aprilie 2024

Kitul de Arhitectura

Asociatia eematico anunta debutul proiectului Kitul de Arhitectura - Mini-optional de cultura arhitecturala în orasul Breaza, co-finantat prin AFCN (Administratia Fondului Cultural National) sesiunea I/2024 de finantare a proiectelor culturale, aria educatie prin cultura. Proiectul
urmareste transmiterea cunostintelor arhitecturii si a patrimoniului orasului prin activitati practice dedicate elevilor din ciclul primar, gimnazial si liceal si va ajunge pe bancile elevilor în a doua parte a anului scolar 2023-2024.


Bugetul de peste 33.000 de euro va sustine si procesul de realizare al suportului de material didactic, cat si pregatirea profesorilor. Acesta va fi implementat începand din luna aprilie si se va extinde pana în luna noiembrie, fiind cofinantat si de Primaria orasului Breaza.


Proiectul Kitul de Arhitectura - Mini-optional de cultura arhitecturala în orasul Breaza se va adresa în prima etapa unui numar de 500 de elevi, urmand ca mai apoi sa beneficieze peste 1000 de elevi din clasele 0 -12 din cadrul Liceului Teoretic Aurel Vlaicu. Kit-ul va contine un curs de 9 lectii despre arhitectura si mediul construit, cat si materiale educative de asamblat pentru elevi, activitati pe calculator, tutoriale video explicative si materiale de îndrumare pentru cadrele didactice. În plus, cursurile se vor baza pe activitati practice, dar vor îngloba si cunostinte generale de arhitectura si patrimoniu.


Astfel, elevii vor avea oportunitatea de a întelege importanta mediului construit pentru dezvoltarea sanatoasa a comunitatii culturii si îsi vor dezvolta creativitatea, gandirea critica si capacitatea de comunicare. În plus, se va testa în premiera implementarea în ciclul liceal unde absenteismul este ridicat. Proiectul are drept scop apropierea de interesele elevilor, astfel ca se urmareste cresterea interesului pentru scoala, iar cunoasterea patrimoniului Breaza se va face într-un mod contextualizat si aplicat.


 Kitul de Arhitectura


Ne asteptam ca perspectivele copiilor sa se schimbe pe termen lung privind cunoasterea, întelegerea si interactionarea cu mediul construit. Speram ca elevii  sa devina cetateni implicati, participanti activi la viata arhitecturii urbane, atat în rolul de locuitori care modeleaza deciziile orasului, cat si ca posibili arhitecti, constructori sau dezvoltatori. De asemenea, ne asteptam ca cei mici sa descopere si sa integreze în viata lor, prin joaca, patrimoniul arhitectural si urbanistic al orasului Breaza si sa devina promotori ai cunoasterii, valorificarii si protejarii acestuia si catre alte generatii a declarat Ion Neculai presedintele asociatiei eematico, coordonator de proiect si arhitect.


Beneficiarii principali sunt elevii, dar în aceeasi masura si cadrele didactice din Breaza. Acestea vor participa la o serie de traininguri si vor reprezenta vectori de promovare a informatiilor în randul elevilor. În plus, materialele kiturilor de arhitectura sunt reutilizabile, putand fi implementate dupa încheierea proiectului si la viitoarele generatii de elevi.


Proiectul reprezinta o extraordinara oportunitate pentru elevii nostri de a descoperi si de a întelege aspecte ale arhitecturii si ale patrimoniului. Kitul de arhitectura reprezinta o lectie de viata, o forma de învatare care îmbina spiritul practic, jocul, creativitatea si ne ajuta elevii sa înteleaga responsabilitatea pe care fiecare actiune a lor o implica. Suntem fericiti, entuziasmati si asteptam cu nerabdare începutul cursurilor, si desi implementarea se întinde pana în luna noiembrie a anului în curs, activitatile vor continua pana în luna noiembrie a anului viitor. Le multumim tuturor celor care au facut posibila desfasurarea acestui curs în scoala noastra.” a afirmat prof. dr. Alina Nicola, directorul Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”, Breaza.


Breaza este un oras cu vechime si istorie bogata, însa se afla într-o zona care este adesea lipsita de oportunitati culturale. Autoritatile locale si structurile scolare au dat dovada de interes si deschidere privind acest proiect, astfel, au sustinut de îndata aceasta colaborare. Primaria Breaza va sprijini si financiar desfasurarea acestui curs, avand rolul de co-finantator, asigurand 10% din bugetul proiectului.


Ne dorim ca elevii din orasul Breaza sa ia parte la cat mai multe activitati ce le aduc un plus de valoare în drumul spre o cariera de succes. Chiar daca acestia nu vor fi atrasi neaparat de meseria de arhitect, vor ramane cu informatii pretioase despre patrimoniu, cultura, mediul construit înconjurator. De asemenea, prin jocurile propuse, elevii îsi vor dezvolta gandirea  critica, creativitatea si capacitatile de comunicare. Nu putem decat sa ne bucuram de initiativa eematico si sa încurajam participarea în numar cat mai mare atat a cadrelor didactice, cat si a elevilor.” a mentionat primarul orasului Breaza, Bogdan Cristian Novac.

Inapoi la lista de stiri