Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mierea, acest aliment delicios, cu parfum delicat, este preparat de catre albine. Modul de formare al mierii este, insa, destul de putin cunoscut, datorita valentelor mai putin estetice ale procesului. Ca materie prima in fabricarea mierii este folosit nectarul, care sufera o prelucrare in gusa albinei, este partial hidrolizat si imbibat cu saliva albinei. Apoi este debordat in alveole. Astfel se pregateste mierea florala.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un om are doi cai unul alb si unul negru si ca sa-i deosebeasca l-a vandut pe cel alb si si-a luat unul negru.

› vrei mai mult

2022 pentru ASAP Romania: de doua ori mai multe scoli colecteaza deseuri separat

09 Ianuarie 2023

Armata Selectarii Atente a Plasticului Scoala 24

Copiii si adolescentii din Romania au devenit mai responsabili fata de mediu, cu sprijinul ASAP Romania (Armata Selectarii Atente a Plasticului). Programul a incheiat anul 2022 cu cifre spectaculoase: peste 400 de scoli au contribuit activ la misiunea ASAP, raportand date despre deseurile colectate, si lupta pentru un viitor mai verde, un numar dublu de scoli fata de 2021. In crestere e si cantitatea de deseuri colectate - cu peste 50% fata de anul 2021 - 2,620 tone de deseuri, din care 296 tone de deseuri reciclabile, comparativ cu cele 1,736 tone raportate de scoli in anul anterior.


Mai mult decat atat, prin actiunile de colectare separata, conform datelor furnizate de partenerii de la Asociatia ECOTECA, toti elevii, profesorii si personalul administrativ al scolilor care s-au implicat in acest an in program contribuie la reducerea amprentei de carbon, un efect pozitiv in folosul intregii societati. Calculul estimativ arata recuperarea unei cantitati mari de resurse din deseuri (296 tone), cat si de reducerea amprentei de carbon aferente acestei activitati cu 84.3 tone CO2 echivalent.


„Anul 2022 a fost pentru ASAP un an al extinderii, al comunitatii, reusind sa cream comunitatea ASAP prin intalnirile lunare cu profesorii sau cu alti reprezentanti ai scolilor inscrise in program, si al implicarii - am continuat sa implicam administratiile locale in crearea unei infrastructuri unitare de colectare separata in scoli, prin semnarea acordurilor de parteneriat si prin identificarea problemelor si nevoilor legate de colectarea separata in unitatile de invatamant inscrise in program. Suntem mai mult decat bucurosi de rezultatele pe care le-am obtinut in acest an, de feedback-ul constant pe care-l primim de la parteneri, colaboratori si public in general si privim cu incredere spre acest nou an, in care avem atat de multe de indeplinit!”, a declarat Andrei Bortun, CEO al The Institute si initiator al programului ASAP.


Proiectele ASAP din 2022


In 2022, ASAP a initiat o serie de proiecte, in cadrul unor evenimente, precum „ASAP Recycling Park”, in premiera la Electric Castle, cu sprijinul Lidl Romania, „Tineri de bine”, in cadrul Galei Societatii Civile, sau „Co2lectam Separat Impreuna”, la Forumul Oraselor Verzi, cu sprijinul Primariei Brasov. Mai mult, ASAP a participat si la evenimente colaborative, precum „River Cleanup Collective @Dunare”, impreuna cu Lidl Romania si cu alte 2 ONG-uri, dar si proiecte concurs, dedicate scolilor, in scopul promovarii colectarii separate, precum „Start Joc!” sau „Ambasadorii Mediului”, proiecte cu finantare publica, cu sprijinul Primariei Sectorului 2, respectiv al Primariei Municipiului Bucuresti.


Pe langa acestea, anul 2022 a adus o serie de cursuri dezvoltate alaturi de partenerii de la Asociatia ECOTECA, dedicate profesorilor si personalului auxiliar din scoli. Peste 160 de profesori si administratori au fost instruiti privind obligatiile legale ale unitatilor de invatamant privind gestionarea deseurilor, notiunile generale privind managementul deseurilor si economia circulara si solutiile „la indemana” pentru eficientizarea procesului de administrare a deseurilor in cadrul scolilor.


Ce obiective isi seteaza ASAP pentru acest nou an?


Cu astfel de rezultate, programul ASAP, un demers de responsabilitate sociala initiat de Fundatia The Institute si sustinut de Lidl Romania, isi seteaza obiectivele pentru noul an si priveste cu optimism spre a-si continua misiunea inceputa din 2020:


„Am avut o crestere importanta de la an de an, de cand am lansat ASAP Romania. Ne dorim si pentru 2023 sa pastram acest ritm. Feedback-ul primit pana acum de la elevi, dar si de la autoritati ne face sa credem ca se poate. Avem nevoie de generatii mai responsabile, o lume in care plasticul este folosit cu prudenta, colectat corespunzator si reciclat. Pentru asta, vrem sa intarim reteaua de scoli partenere la nivel national si sa organizam cat mai multe actiuni educative, interactive, pentru copii si adolescenti”, a declarat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.


Pana in prezent, 30 de orase si resedinte de judet din tara si 4 sectoare ale capitalei sustin si se implica in misiunea ASAP, programul de responsabilitate sociala ajungand la aproape 600.000 de elevi, in peste 1.600 de institutii de invatamant. Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Galati, Giurgiu, Iasi, Intorsura Buzaului, Magurele, Piatra Neamt, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Resita, Roman, Sibiu, Slobozia, Targoviste, Targu Mures, Timisoara, Tulcea, Zalau – si sectoarele 1, 2, 3 si 6 din Bucuresti au aderat la misiunea ASAP si, prin intermediul autoritatilor locale si al inspectoratelor scolare, sustin activ unitatile de invatamant de pe raza teritoriului pe care il au in administrare sa implementeze o infrastructura functionala de colectare separata si de reciclare a plasticului.


Lupta pentru un viitor mai verde continua! Cei care doresc sa sustina demersurile ASAP, de colectare separata in scoli, pot semna petitia, https://asap-romania.ro/petitie, in timp ce toate institutiile de invatamant sunt invitate sa se alature programului national ASAP.

Infografic Rezultate Program ASAP 2022

Inapoi la lista de stiri