Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Asia, avand o suprafata de 44 milioane km patrati, este totodata si cel mai populat continent, avand 3 miliarde de locuitori.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O blonda statea in genunchi sub un felinar.Trece un politist si o intreaba: Ce cautati aici, doamna? "Imi caut inelul cu diamante" Aici a cazut? "Nu , a cazut la scara cealata dar acolo este prea intuneric!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Tezele unice umplu liceele de prestigiu cu mediocritati

13 Decembrie 2007
Subiectele de la tezele unice au avut un grad de dificultate ce frizeaza mediocritatea. Ministerul Educatiei sustine ca acestea au fost concepute pentru lucrari semestriale, nu pentru examene de evaluare. Notele obtinute, odata trecute in catalog, nu pot fi contestate decat in instanta.

Eliminarea examenelor de admitere in liceu, apoi cele de la Capacitate si Testele Nationale, a dat unda verde unui experiment nou, in premiera nationala. Este vorba despre Tezele cu subiect unic, care, cu lucrarea de maine, cea de la Limba romana, se va incheia evaluarea elevilor de a VII-a si de a VIII-a pentru semestrul I. Desi, teoretic, Ministerul Educatiei recunoaste ca aceste lucrari au valoare de examen, notele obtinute intrand in calculul mediei generale pentru admiterea in liceu, subiectele de la matematica, istorie si geografie au fost sub gradul mediu de dificultate.

“Subiectele au fost elaborate pentru teze semestriale, nu pentru examene de selectie. Tinta acestor lucrari a fost programa, iar materia pentru teza unica de la disciplinele matematica, istorie, geografie si romana reprezinta doar o parte din materia studiata. Mai exact, subiectele reprezinta 75% din capitolele studiate pe acest semestru. Repet inca o data, nu a fost vorba despre un examen de selectie, aceasta este problema. Prin aceste lucrari, noi luam in considerare doar nivelul de pregatire a elevului, la sfarsitul parcurgerii unei parti din materia studiata”, ne-a declarat directorul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, Silviu Mirescu. Dupa cum s-a observat, notele mari obtinute de elevi la matematica vor fi urmate de medii si mai mari, obtinute la istorie si geografie. De exemplu, la subiectul de istorie pentru clasa a VIII-a, elevul trebuia sa raspunda la urmatoarea intrebare de Gaga: "Numiti, pe baza textului, prima cetate cucerita de Burebista". Iar textul suna asa: "Cucerirea a inceput cu cetatea Olbia, dupa care Burebista a integrat...".

"Este foarte grav ceea ce se intampla. Cei mai afectati din toata aceasta situatie vor fi elevii foarte buni la invatatura, precum si cei din clasele in care nu s-a putut copia. Degeaba zic unii si altii ca notele de la tezele unice au o pondere foarte mica la media generala pentru admiterea in liceu. Este fals! Ele vor avea o mare greutate pentru intrarea in clasa a IX-a si, odata trecute in catalog, notele nu mai pot fi contestate decat in instanta. Ministerul nu s-a gandit la acest aspect. Daca, dupa testarea nationala, elevul pleca din scoala, acuma el ramane si, in aceste conditii, se poate intampla orice", ne-a declarat Gheorghe Radulescu, secretar general la Agentia Independenta de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Educatie.

O alta explicatie a notelor mari obtinute de elevi ne-a fost acordata de directorul general al Directiei Management Invatamant Preuniversitar, Liliana Preoteasa: “Asa dupa cum s-a anuntat, subiectele au fost de nivel mediu. Insa, trebuie sa luati in calcul faptul ca, fiind vorba de teze semestriale, nota se rotunjeste. Prin urmare, daca elevul a luat nota 7,55 pe lucrare, in catalog va apare cu nota 8,00”. Prin urmare, tezele unice, experimentate sub gestionarea directa a lui Cristian Adomnitei, vor contribui nemijlocit la raspandirea mediocritatii, mai cu seama in randul liceelor de prestigiu, deoarece, pana una-alta, nu s-a legiferat inca dreptul acestor unitati de invatamant preuniversitar de a-si organiza examenul propriu de selectie. La sfarsitul actualului an scolar, repartitia in licee se va face tot computerizat, pe baza mediei generale. Pentru maine este programata ultima etapa a tezelor, adica lucrarea scrisa de la Limba Romana, atat pentru elevii de clasa a VII-a, cat si pentru cei de a VIII-a.

Gardianul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri