Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anul 1859 acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara pe o funie de 335 de metri, aflata la 50 de metri deasupra apei.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un bolnav de cancer se duce la medic. Medicul ii prescrie bai de namol.
- Dom' doctor, da' eu n-am reumatism, ci cancer.
- Pai, tocmai de-aia ti-am prescris bai de namol, chiar de pe acum trebuie sa incepi sa te obisnuiesti cu pamantul...

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Fara probe orale la Bacalaureat?

07 Ianuarie 2009
Dragi elevi de liceu, va paste inca o reforma a invatamantului. De data aceasta, Ministerul Educatiei vrea sa schimbe modul in care se da examenul de Bacalaureat, mai exact probele orale ar urma sa fie eliminate.

Si cum reprezentantii MECT vor sa afle parerea elevilor si profesorilor legata de aceasta idee, pe site-ul edu.ro a fost deschisa o dezbatere in acest sens.

Potrivit sondajului de pe forumul ministerului, 37% dintre cei care si-au exprimat parerea (elevi si profesori) sunt de acord ca probele orale sa fie eliminate de la Bac.

Dar ce ii supara de fapt pe contestatarii examenelor orale? Ideea generala avansata de diversi profesori si elevi este ca notele la aceste probe nu reflecta in mod real pregatirea elevilor.

Inca de la introducerea Bacalaureatului cu sase probe, absolventii de liceu au invatat lectia: probele orale sau cele practice, precum sportul, le ridica serios mediile de examen.

O privire aruncata pe liste arata clar acest lucru. Concludente sunt diferentele mari intre notele la romana, scris si oral. Sunt cazuri in care diferentele dintre notele de la cele doua probe depasesc si patru puncte. Un candidat se poate "descurca" de nota 10 la proba orala de romana, in schimb la proba scrisa nu reuseste sa ia mai mult de 5 sau 6.

Cele mai intalnite cazuri sunt cele in care diferentele dintre proba orala si cea scrisa de romana se situeaza intre doua si trei puncte.

Anul acesta, la proba orala de limba romana s-a inregistrat o promovabilitate record de 99,86% la nivelul tarii, iar in 11 judete promovabilitatea a fost maxima. Astfel, din 211.055 candidati, doar 279 au fost declarati respinsi, nereusind sa obtina nota minima de trecere 5.

De asemenea, dat fiind faptul ca probele orale sunt eliminatorii pentru examenul de Bacalaureat, multi profesori examinatori prefera sa le dea elevilor o sansa de a participa la celelalte probe ale examenului.

Aceasta nu ar fi o problema, daca notele de la acest examen oral nu ar crea inechitati la admiterea in facultate. Profesorii universitari se plang ca, in ultimii ani, candidatii sunt foarte slabi, dar vin la admitere cu medii exagerat de mari obtinute la Bacalaureat.

Tocmai din cauza rezultatelor foarte mari obtinute de majoritatea elevilor, sunt din ce in ce mai multi cei care cer eliminarea acestor probe, deoarece nu ar reflecta realitatea.

Continuarea pe Ziare.com

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri