Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mercurul (Hg) este un element chimic lichid. I se mai spune si ''argintul viu''. Este un metal non-combustibil (nu arde si nu intretine focul) de culoare argintie, care se va contracta sau isi va mari volumul odata cu cresterea temperaturii, facandu-l un material ideal pentru termometre. Cu toate acestea, toxicitatea mercurului in cazul in care termometrul se sparge a facut ca mercurul sa fie inlocuit de alcool sau produsi distilati ai petrolului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Videanu si Vanghelie ajung la o petrecere unde toate tacamurie erau din aur.Vanghelie ia o lingurita si o baga in buzunar,gandindu-se ca macar atat sa ia si el . Nu l-a vazut nimeni inafara de Videanu,care zice :
-Oameni buni,sa va arat un truc magic :uitati cum bag aceasta lingurita in buzunarul meu si o scot din al lui Vanghelie !

› vrei mai mult

Istoria recenta a Romaniei, o noua disciplina optionala pentru clasele a XI-a si a XII-a

23 Mai 2016


Din anul școlar 2016-2017, la clasele a XI-a și a XII-a se va putea studia o nouă disciplină opțională: Istoria recentă a României.Programa cursului face parte din oferta de cursuri opționale propusă elevilor și profesorilor de istorie de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în cadrul Curriculum-ului la decizia școlii (CDS).



Disciplina prezintă o imagine complexă a societății românești din a doua jumătate a secolului XX și din primele decenii ale secolului XXI.



Noul curriculum susține o abordare flexibilă prin ponderarea studierii evenimentelor în favoarea ansamblului și a perspectivei asupra trecutului, respectiv prin aprofundarea și interpretarea trecutului în locul memorării unor serii cronologice și al istoriei de tip narativ și enciclopedic.



Conținuturile programei sunt grupate în patru capitole. Fiecare capitol corespunde etapelor, general acceptate, în care a evoluat România de la 23 august 1944 până în 1989. Ultimul decupaj este perioada parcursă din 1990 până în 2007 (anul integrării României în Uniunea Europeană), an considerat un reper important al evoluției istoriei contemporane. Criteriul de referință în fixarea acestor perioade cronologice îl reprezintă proiectele de țară disputate și asumate de către actorii politici și ai societății civile în fiecare dintre aceste perioade.



Programa disciplinei Istoria recentă a României susține finalitățile cursului general de istorie prin setul asumat de valori și atitudini și prin competențele generale și specifice pe care le promovează. Ea propune un demers didactic realizat din perspectivele educației pentru drepturile omului, educației pentru diversitate, educației pentru dimensiunea de gen, a perspectivelor multiple asupra istoriei, a problemelor sensibile și controversate, a strategiilor de argumentare, negociere și cooperare, dar și a utilizării surselor multiple de informare și documentare.



Programa cursului opțional Istoria recentă a României face parte dintr-un pachet educațional care va cuprinde manualul pentru Istoria Recentă a României, ghidul profesorului și un ghid multimedia.

 

Sursa: edu.ro

Inapoi la lista de stiri