Cultura generala

Eoraptor este un pradator carnivor biped, cam cat un caine de talie mare, si se numara printre primii dinozauri. Eoraptor vana reptile mici si a trait in Argentina cu 228 de milioane de ani in urma.

› vrei mai mult

Istoria recenta a Romaniei, o noua disciplina optionala pentru clasele a XI-a si a XII-a

23 Mai 2016


Din anul ºcolar 2016-2017, la clasele a XI-a ºi a XII-a se va putea studia o nouã disciplinã opþionalã: Istoria recentã a României.Programa cursului face parte din oferta de cursuri opþionale propusã elevilor ºi profesorilor de istorie de Ministerul Educaþiei Naþionale ºi Cercetãrii ªtiinþifice în cadrul Curriculum-ului la decizia ºcolii (CDS).Disciplina prezintã o imagine complexã a societãþii româneºti din a doua jumãtate a secolului XX ºi din primele decenii ale secolului XXI.Noul curriculum susþine o abordare flexibilã prin ponderarea studierii evenimentelor în favoarea ansamblului ºi a perspectivei asupra trecutului, respectiv prin aprofundarea ºi interpretarea trecutului în locul memorãrii unor serii cronologice ºi al istoriei de tip narativ ºi enciclopedic.Conþinuturile programei sunt grupate în patru capitole. Fiecare capitol corespunde etapelor, general acceptate, în care a evoluat România de la 23 august 1944 pânã în 1989. Ultimul decupaj este perioada parcursã din 1990 pânã în 2007 (anul integrãrii României în Uniunea Europeanã), an considerat un reper important al evoluþiei istoriei contemporane. Criteriul de referinþã în fixarea acestor perioade cronologice îl reprezintã proiectele de þarã disputate ºi asumate de cãtre actorii politici ºi ai societãþii civile în fiecare dintre aceste perioade.Programa disciplinei Istoria recentã a României susþine finalitãþile cursului general de istorie prin setul asumat de valori ºi atitudini ºi prin competenþele generale ºi specifice pe care le promoveazã. Ea propune un demers didactic realizat din perspectivele educaþiei pentru drepturile omului, educaþiei pentru diversitate, educaþiei pentru dimensiunea de gen, a perspectivelor multiple asupra istoriei, a problemelor sensibile ºi controversate, a strategiilor de argumentare, negociere ºi cooperare, dar ºi a utilizãrii surselor multiple de informare ºi documentare.Programa cursului opþional Istoria recentã a României face parte dintr-un pachet educaþional care va cuprinde manualul pentru Istoria Recentã a României, ghidul profesorului ºi un ghid multimedia.

 

Sursa: edu.ro
Inapoi la lista de stiri

PROPUNE O STIRE


Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate