Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In Egiptul Antic procesul de mumificare dura 70 de zile.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un autoturism trece la culoarea rosie a semaforului
Agentul de circulatie il opreste.
Intreaba de stapin:
---Dumnevoastra stiti ce inseamna cind ridic mina?
---Bineinteles!De 30 de ani sunt profesor

› vrei mai mult

Cinema.edu la final 3000 de copii si tineri din Capitala au mers la Noul Cinematograf al Regizorului Roman in ultimele 3 luni

22 Iunie 2011
S-a incheiat prima editie a proiectului de educatie cinematografica Cinema.edu, program la care au participat peste 3000 de elevi din scolile si liceele din Bucuresti. Timp de  trei luni, participantii la proiect au vizionat, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din București, 12 filme reprezentative pentru arta cinematografica universala, adaptate diferitelor categorii de varsta. Celor mai mici dintre ei (7-10 ani) li s-a propus un program de Initiere in imagine si intalniri cu personaje celebre din istoria cinematografului - Charlot al lui Charlie Chaplin, stropitorul stropit al fratilor Lumière, postasul lui Jacques Tati - , dar si cu cateva personaje de la inceputul cinematografiei romanesti (Uimitoarele aventuri ale mushetarilor, De-as fi...Harap Alb). Despre curaj, prietenie si familie au discutat, intrebat, desenat pe marginea filmului „Kirikou si vrajitoarea” (Michel Ocelot, Franta, 1998) si a documentarului „Calea imparatului” (Luc Jaquet, Franta, 2005) cu invitatii Florentina Ciuverca (jurnalist de film), Oana Darie (studenta la Scenaristica in cadrul U.N.A.T.C.), Maria Murgu (artist plastic care lucreaza in post-productie), Carmen Lopazan (actrita). Trecerea catre filmul mut a fost realizata printr-un numar de pantomima in interpretarea actorilor Adelaida Zamfira si Nicolae Nastasia (de la „Passe Partout Dan Puric”).




Noul Cinematograf al Regizorului Roman



Patru dintre cele mai reprezentative filme din patrimoniul european au fost prezentate elevilor claselor V-VIII: „Lumea fabuloasa a lui Jules Verne” (Cehoslovacia, 1958), in regia celui care a pus bazele animatiei cehesti in anii `40, Karel Zeman, „400 de lovituri” al lui François Truffaut si doua filme care au surprins realitati din timpul perioadei comuniste, „Good bye, Lenin!” (Wolfgang Becker, Germania, 2003) si „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” (Catalin Mitulescu, Romania, 2006). Printre invitatii care au dezbatut cu elevii pe marginea temelor regasite in aceste filme - Irina Margareta Nistor, criticii de film Florin Barbu, Alexandra Olivotto, Radu Ingazsag (profesor U.A.T.C.).

Diversitatea culturala a fost tematica care a stat la baza programului dedicat celor peste 1200 de tineri liceeni. Le-au fost prezentate o productie israeliana (Vals cu Bashir, Ari Folman, Israel, 2008), una braziliana (Waste Land, de Lucy Walker, 2010), una africana (Yeelen, de Souleymane Cisse, Mali, 1987) si unul dintre cele mai reprezentative filme romanesti (Reconstituirea de Lucian Pintilie, 1968).  Au discutat pe marginea temelor: razboi, ecologie, arta folosita in scop social, interferente culturale, crima si comunism cu invitati din lumea filmului – Florin Barbu, Maria Murgu, Horea Murgu, Viorica Bucur -, dar si despre responsabilitate sociala cu personalitati marcante ale vietii sociale romanesti: Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu, Tudor Chirila, pe marginea documentarului Waste Land.

 La final, organizatorii au propus trei workshop-uri, in cadrul carora participantii la programul Cinema.edu au avut ocazia sa-si exprime, intr-un mod creativ si personal, parerea despre unul dintre filmele vizionate. Ei au realizat un afis si un material video  de promovare, pornind de la unul dintre filmele vazute.

La final, toti participantii au primit diplome de participare si cadouri oferite de sponsorii proiectului: 12 aparate foto si camere video Sony, 100 DVD-uri cu filme de colectie (Chaplin si Stan si Bran) si 150 de reviste Rahan oferite de Adevarul Holding, 200 de albume de arta cinematografica si carti de cultura generala oferite de editurile Litera si Igloo, 12 filme de colectie oferite de Carturesti.




Noul Cinematograf al Regizorului Roman





    Marii castigatori au fost: la categoria de varsta 14-16 ani: Raluca Maria Stoican si Paun Alin Constantin de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, Paula Tudor Camirzan si Alexandra Ionela Seciu de la Liceul de Arte Plastice „N.Tonitza”, Seban Bedereag si Sebastian Stan de la Colegiul Tehnic Media, Strafalogea Iulia de la Colegiul National „Gh. Lazar” si Coprinsu Maria de la Colegiul Economic Viilor. La categoria 12-14 ani, cele mai convingatoare lucrari au apartinut Anei Teodora Marian (Liceul „N. Tonitza”) si Tita Matei (scoala nr. 11) iar Alexandru Stoica de 10 ani de la scoala nr.3 ne-a convins sa mergem sa vedem filmele lui Chaplin la cinema.



    Acelasi lucru a incercat si Cinema-edu pe parcursul celor 3 luni – sa deschida apetitul pentru filme de calitate, care sa ridice intrebari, sa tulbure sau sa emotioneze ochii si inimile micilor cinefili in intunericul salii de cinema.





Organizator: Asociatia Culturala Macondo

Cu sprijinul: Fundatiei Soros Romania, Inspectoratului scolar Bucuresti, Muzeului taranului Roman, Cineteca Bologna, Institutul Francez, Centrul Ceh,Colegiul Tehnic Media

Finantare: Centrul National al Cinematografiei, Europa Cinemas, Fundatia Soros, Centrul Tehnic Media

Sponsori: Sony, Editura Litera, Adevarul Holding, Carturesti

Parteneri media: Adevarul, Dilema Veche, Dilematix, TVR Cultural, ItsyBitsy, clopotel.ro, 220.ro, Catavencu, Liternet, cinemagia, Modernism, Ginger Group, Veiozaarte, LumeBuna.ro



Lista completa a castigatorilor pe www.cinema-edu.ro
Inapoi la lista de stiri