Scoala de Vara la Antipa

12 iunie 2019, 11:43

Scoala de vara la Antipa

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” ii invita pe copiii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani intr-o fascinanta incursiune in lumea cunoasterii stiintifice! 

Timp de 8 saptamani, intre 24 iunie si 6 septembrie 2019, tinerii naturalisti care vor urma cursurile scolii de Vara de la Antipa vor fi implicati in activitati de cunoastere si de ocrotire a naturii, prin intalniri directe cu cercetatorii care lucreaza in muzeu. in aceasta perioada, vom organiza 8 module speciale care vor avea loc de luni pana vineri, intre orele 10:15 si 12:15, atat in Salile Atelier cat si in gradina muzeului si parcurile din Bucuresti. 

 Primul modul al scolii de Vara va incepe luni, 24 iunie, cu o poveste despre „Familia mea si alte animale”, o istorie nascuta din paginile cartii cu acelasi nume aparuta la Editura Art si semnata de Gerard Durrell - renumit zoolog si cercetator in domeniul conservarii speciilor de animale aflate in pericol. Cercetatorii muzeului, Dr. Oana Paula Popa si Dr. Elena Iorgu va invita la o calatorie de initiere in tainele faunei si florei insulei Corfu, insula de smarald, o comoara a Greciei, un spatiu de poveste cu gradini luxuriante, colorate feeric, care ascund o multitudine de vietati interesante si tarmuri insorite, pline de viata. De la cercetatorii muzeului vom afla care sunt principalele specii de animale si plantele caracteristice regiunii mediteraneene, dar mai ales cum anume ne putem transforma in mici exploratori pe perioada vacantelor petrecute alaturi de cei dragi. Parcurgand impreuna acest modul vom invata cum putem „colecta” amintiri si cunostinte despre natura din fiecare loc minunat in care ajungem.

Intre 1 si 5 iulie, la „Ora pasarilor”, pasionatii de ornitologie vor afla de la Dr. Angela Petrescu „de ce canta pasarile si ne incanta, cand vin si unde pleaca ele, unde isi fac cuibul, cati pui au, sau ce mananca”. in timpul incursiunilor in gradina Muzeului, precum si in parcurile vecine din Bucuresti, copiii vor invata sa priveasca pasarile, sa le descopere viata si numele, sa le asculte cantecul si sa le studieze indeaproape.

O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvaluite in saptamana 8 – 12 iulie celor care vor dori sa priveasca „Natura la microscop”, sub coordonarea specialistilor muzeului, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu si Dr. Andrei stefan. Folosind instrumente stiintifice din propriul laborator, coordonatorii acestui curs le vor dezvalui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietatilor microscopice si a structurilor marunte din natura.

In urmatorul modul al scolii de Vara, tinerii cursanti vor face cunostinta cu specii ocrotite din fauna Romaniei, cum ar fi croitorul de fag sau fluturele de foc, aspretele, pelicanul comun, rasul sau testoasa de balta. De asemenea, copiii vor afla de la cercetatorii muzeului de ce unele specii de animale ajung sa aiba nevoie de ocrotire, si vor afla ce putem face fiecare dintre noi pentru a le oferi aceasta protectie. Modulul „Animale ocrotite” se va desfasura in perioada 15 – 19 iulie in Sala Atelier de la etajul Muzeului si va fi coordonat de catre Dr. Alexandru Iftime.

Intre 22 si 26 iulie va invitam sa explorati impreuna cu Dr. Costica Adam, Dr. Cristina Constantinescu si Angel Irimia, lumea ascunsa a parazitilor! in modulul „Viata de parazit – traiul pe carca altuia!” vom afla cat de diverse si ingenioase sunt modurile de adaptare la viata de parazit. Vom afla cat de mare este diversitatea speciilor de paraziti, cum arata daca ii privim la microscop, cum unii reusesc sa treaca neobservati de animalele pe care le paraziteaza si daca intr-adevar parazitii isi merita prostul renume pe care il au, sau daca au o importanta mai mare decat am crede noi.

Stiati ca distrugerea habitatelor, poluarea chimica sau intensificarea agriculturii mecanizate pot duce la declinul populatiei de insecte? Vom mai putea, oare, numi peste cateva zeci de ani Terra- „planeta insectelor”? Puteti afla raspunsul la aceste intrebari participand in perioada 29 iulie – 2 august la modulul „Planeta insectelor”, coordonat de specialistul muzeului, Andreea Catalina Draghici.

Intre 26 si 30 august va invitam la o intalnire speciala cu „Uriasii marilor si oceanelor”! Desi balenele, delfinii si rechinii sunt printre cele mai studiate organisme acvatice, secretul comportamentului lor este inca invaluit in mister. Ce reprezinta „cantecul balenelor” sau „de ce migreaza rechinii” sunt doar cateva dintre enigmele la care vom incerca sa gasim raspuns impreuna cu specialistul muzeului, Drd. Mara Nilca. in cadrul acestui modul vom invata despre speciile reprezentative de balene, delfini si rechini din lume, iar coordonatorul cursului ne va arata cum sa diferentiem mamiferele marine de pesti, prin elemente cheie de recunoastere.

In saptamana 2 - 6 septembrie, pasionatii de paleontologie si stiintele naturii se vor intalni cu dinozaurii si alte animale preistorice, in cadrul ultimului modul al scolii de Vara de la Antipa, coordonat de Dr. Tiberiu Sahlean. Copiii vor avea prilejul sa descopere ce s-a intamplat cu toate aceste animale, de la micutii trilobiti si pana la uriasii dinozauri care, pe parcursul a circa 185 milioane de ani, au stapanit uscatul, precum si unde sau de ce au disparut?

Inscrierea participantilor se poate face prin formularul de rezervare: https://antipa.ro/rezervari.

Programarile se vor face in ordinea inscrierii, in limita a 15 locuri/modul, iar costul de participare/ modul este de 180 lei/copil sau 320 lei/2 frati, respectiv 320 lei/ 2 module/participant.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In vremea lui Petru cel Mare se platea taxa pentru lungimea barbii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un scotian intreaba la statia de benzina:
- E adevarat ca a scazut pretul la benzina?
- Da, este adevarat!
- Atunci umpleti-mi si mie bricheta!

› vrei mai mult