"Romania creste cu tine - Educatia timpurie, o investitie in viitor"

28 martie 2019, 11:04

Romania creste cu tine - Educatia timpurie, o investitie in viitor

Educatia timpurie incluziva de calitate ofera sansa unui viitor mai bun tuturor copiilor.

Consiliul Judetean Bacau, Inspectoratul
Scolar Judetean Bacau, Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, Asociatia Internationala Step by Step, Ministerul Educatiei Nationale si UNICEF in Romania au lansat pe 27 martie 2019, la Bacau, proiectul "Romania creste cu tine - Educatia timpurie, o investitie in viitor".

Scopul acestui proiect care se deruleaza in perioada 2018 – 2022 este de a contribui la dezvoltarea politicilor publice in domeniul copilariei timpurii si la imbunatatirea cadrului de implementare a acestora la nivel national, judetean si local, asigurand astfel dreptul tuturor copiilor la educatie timpurie incluziva de calitate.

11 comunitati din judetul Bacau, 11 comunitati din judetul Brasov si un sector din municipiul Bucuresti vor beneficia de implicarea mai multor echipe de specialisti (din domeniul educatiei, al sanatatii, al protectiei sociale, ONG-uri, culte religioase, oameni de afaceri etc.) pentru a dezvolta strategii in domeniul copilariei timpurii care sa fie adaptate fiecarei comunitati in parte.

Salutam acest nou proiect-pilot pe care UNICEF il initiaza in judetul Bacau. Este un proiect pentru viitor, pentru ca se adreseaza copiilor si ei sunt viitorul, dar, in egala masura, vizeaza si prezentul, pentru ca se adreseaza si parintilor", a declarat Silviu Pravat, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau.

La nivelul fiecarui judet vor lucra facilitatori judeteni, cu rol activ in organizarea si derularea procesului de colaborare si coordonare dintre toti actorii implicati. 

In ultimii ani, Romania a inregistrat o serie de progrese in ceea ce priveste educatia timpurie. Participarea la educatia timpurie a crescut de la 75% in 2006, la 91% in 2016. De asemenea, Parlamentul a adoptat recent propunerea legislativa privind finantarea educatiei ante-prescolare si obligativitatea frecventarii gradinitei gradual.

Cu toate acestea, accesul copiilor vulnerabili la educatie timpurie de calitate este limitat de saracie, lipsa serviciilor la nivelul comunitatii, subfinantarea educatiei si, in special, a educatiei ante-prescolare in Romania in comparatie cu alte state europene. 

"Numeroase studii internationale si experientele practice din Romania au demonstrat ca investitia in educatia timpurie de calitate are cele mai bune rezultate pe termen lung. Prin parteneriatul dintre autoritati judetene si locale, mediul de afaceri si cel non-guvernamental, profesionisti si parinti, vor fi infiintate, adaptate si imbunatatite serviciile de educatie si ingrijire timpurie cele mai potrivite fiecarei comunitati. Astfel, toti copiii si, in special, copiii dezavantajati, din familii sarace sau cei cu dizabilitati, vor avea sansa unui viitor mai bun", a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

La eveniment au participat reprezentanti ai institutiilor judetene si locale din domeniul educatiei, sanatatii si asistentei sociale, profesionisti din serviciile de educatie timpurie, autoritati, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri din judetul Bacau si jurnalisti.

Logo-uri

Logo-uri
Despre UNICEF in Romania

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei timpurii pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass-media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si ale guvernelor.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lacul Balea este un lac de tip glaciar.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Fiindca erau facute proaste, blondele dintr-un oras se duc la primar si ii spun: Domn'le noi nu mai vrem sa fim facute proaste de catre cetateni si propunem sa se adune intr-o zi oamenii care ne-au facut proaste si sa le aratam ca nu suntem asa. Zis si facut : Se aduna tot orasul pe stadion si sunt 3 blonde carora li se pune o intrebare; Primarul o intreaba pe prima cat face 2+3 si ea se gandeste si zice 4.
"Gresit" zice primarul si blondele din public: inca o sansa, inca o sansa!!!
O intreaba pe a doua blonda acelasi lucru si aceasta raspunde la randul ei gresit , din nou blondele din public striga inca o sansa !! Si primarul le da ultima sansa si o intreaba pe a treia blonda cat face 2+3 si aceasta se gandeste si intr-un final zice 5 la care blondele din public: inca o sansa , inca o sansa!!!

› vrei mai mult