Investitii de 5 milioane in Muzeul Astra

13 iulie 2020, 15:17

Astra din Sibiu

Complexul Muzeal National Astra din Sibiu, in centrul Romaniei, va beneficia de investitii de aproape 5 milioane de euro in urmatorii ani. Fondurile provin din subventii norvegiene, de la bugetul de stat si din fondurile muzeului, a informat distante-rutiere.com.

O noua etapa va fi construita pe lacul muzeului etnografic in aer liber, a explicat Ciprian Stefan, directorul general al muzeului. Va gazdui mari festivaluri de film si concerte. O cladire a muzeului din centrul Sibiului va fi, de asemenea, renovata si transformata intr-un centru care gazduieste diverse activitati.

Mai mult, va fi construit si un parc in care vizitatorii pot vedea si experimenta cum traiau familiile dace. Va acoperi un interval de timp care incepe in neolitic si se termina cu prima parte a Evului Mediu. Parcul va gazdui spatii de cazare pentru vizitatori.

Astra acopera o suprafata de 132 hectare. Vizitatorii pot vedea aici peste 400 de constructii traditionale, din toate zonele tarii.

„Am accesat deja un proiect de fonduri norvegiene, 2,5 milioane de euro, aprobat. Vom folosi finantarea pentru renovarea cladirii noastre din centrul Sibiului, fosta Sala a macelarilor din secolul al XV-lea, unde dorim sa construim un centru de activitati si resurse regionale. […] Mai mult, am depus o cerere de finantare la Compania Nationala de Investitii (CNI) pentru etapa lacului, de 2 milioane de euro. Nu dorim o etapa clasica. Ne dorim ca intreaga zona sa devina un loc de socializare, inclusiv in cursul saptamanii”, a spus Stefan.

Vechiul stadiu va fi demolat si va fi construit un nou amfiteatru, cu banci si alei din lemn. Directorul muzeului spera ca locul va gazdui o parte a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si alte evenimente culturale.

In acelasi timp, muzeul intentioneaza sa realizeze investitii de 1 milion de lei (206.185 de euro) in acest an in infrastructura educationala si pe aleile sale, cu finantare de la Consiliul Judetean Sibiu.

„Din cauza crizei Covid-19, nu am putut produce nimic. Cu conditia sa putem ramane deschise, cred ca vom avea acelasi numar de vizitatori ca anul trecut. Tot ceea ce facem la muzeu, ne finantam. Din 2012, am castigat proiecte in valoare de 15 milioane de euro”, a explicat directorul muzeului.

Anul trecut, un public de 630.000 de persoane a participat la programele muzeului. Jumatate dintre ei au platit pentru un bilet de intrare. In 2019, muzeul a avut venituri de 5,5 milioane de lei (1,13 milioane de euro).

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Omul este capabil sa distinga 10.000.000 de nuante, dar nu poate vedea lumina ultravioleta.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Draga mea, femei ca tine n-au fost, nu sunt, si nici nu trebuiesc.

› vrei mai mult