Geoboard sau Geoplan: Cum se joaca si ce benificii are

2 aprilie 2020, 10:49

Geoboard sau Geoplan: Cum se joaca si ce benificii are
Un geoplant este o placa plata cu pini in relief, cunoscuta si sub denumirea de geoboard. Este insotita de benzi de cauciuc (elastic pentru bani) cu scopul realizarii a diferite forme geometrice, modele de catre copii. Benzile de cauciuc se prind in jurul pinilor pentru a crea diverse forme geometrice. Educatorul englez de nationalitate egipteana,
Caleb Gattegno a mentionat pentru prima data, folosirea geoplanului in educatia copiilor, intr-un articol, in anul 1954. Incepand cu anul 1970, geoplanul a inceput sa fie folosit la scara larga in SUA, atat in gradinite cat si in scoli.

Beneficiile geoplanului

  • In general, la fel ca majoritatea activitatilor prescolare, geoplanul contribuie la dezvoltarea motricitatii fine.

  • In mod special, se dezvolta prinderea cu degetele, pregatindu-le astfel pentru scriere. 

  • Copiii invata sa reproduca ceea ce este prezentat pe un card de exemplificare, pe suprafata geoplanului. 

  • De asemenea, se dezvolta abilitatile de solutionare a problemelor atunci cand rezultatul copilului pe geoplan nu se potriveste cu exemplul dat, sau cu forma pe care si-au propus sa o realizeze.

  • Lucrul cu geoplanul ajuta la dobandirea abilitatilor pre-matematice. Copiii vor invata prin joaca, notiuni de baza din geometrie. Vor invata cum sa le identifice si cum sa le reproduca. Isi vor dezvolta viziunea in spatiu,in special atunci cand vor reproduce modelele date spre exemplificare.

V-a trebui sa impuneti un set de reguli si sa supravegheati copiii mici, atunci cand vor lucra cu benzile de cauciuc. Mai intai de toate, explicati-le copiilor sa nu intinda ori sa traga de benzile de cauciuc, in directia fetei ori spre alti copii! In plus, copiii nu trebuie sa introduca niciodata benzi de cauciuc in gura. Dupa ce termina de realizat un model, copiii trebuie sa scoata benzile de cauciuc de pe pini, astfel se vor responsabiliza pentru viitor. 

Sugestii de activitati pentru copiii mai mari

Aceasta este o activitate la care poate participa toata familia, indiferent de varsta. Elevii vor implica mult mai multe cunostinte dobandite in acesta activitate, fata de copiii mici, insa, mereu va fi ceva de descoperit.

Provocari pentru elevi:

  • Puteti sa realizati un hexagon?

  • Care este cea mai mare forma pe care o puteti crea? Dar cea mai mica?

  • Ce forma poate fi creata cu un numar cat mai mic de laturi?

  • Puteti crea o imagine din mai multe forme geometrice?

  • Creati un motiv de design din cel putin 10 benzi de cauciuc

  • Ce forme geometrice puteti identifica in acest model

Geoboard sau Geoplan: Cum se joaca si ce benificii are
inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Bautura Pepsi s-a "nascut" pe 16 iunie 1903 cand Caleb Bradham a obtinut licenta pentru a produce licoarea magica. Bautura era initial preparata cu zahar, vanilie, uleiuri rare si cola (un arbore tropical ale carui fructe au virtuti euforizante si stimulative).

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Bula, de ce ti-ai pus ciorapul pe dos?
-Pentru ca pe fata era rupt.

› vrei mai mult