Frumusete fizica sau frumusete morala?

21 aprilie 2016, 10:56

Cum sa iti redescoperi frumusetea
Autori: psihol. Sanziana Sava, psihol. Evelina Cocoana

Clinica de psihologie Dr. Ion Duvac

Fiecare dintre noi apreciaza frumusetea, cu atat mai mult, complimentele primite din partea prietenilor si a colegilor nostri. Obisnuim sa ne aranjam si admiram in oglinda inainte de a iesi din casa, asteptand apoi ca ceilalti sa ne aprecieze frumusetea.

 

ne aranjam si admiram in oglinda


Este adevarat, ne simtim minunat atunci cand primim un compliment, deoarece stim ca cineva ne apreciaza frumusetea si ne ofera sentimentul ca suntem acceptati. Ce credeti ca s-ar intampla daca nu am pune accentul numai pe ceea ce cred ceilalti despre noi? Daca noi am fi cei care decidem daca ne simtim frumosi sau nu? Raspunsul acestor intrebari il veti intelege dupa ce vom aprofunda cuvantul frumusete in sine, vom vedea ce inseamna cu adevarat a fi frumos, dincolo de aspectul fizic.

Dintotdeauna fumusetea a fost si este privita, in mod diferit, de catre fiecare individ in parte. Ceea ce este frumos pentru mine, este posibil sa nu fie la fel de frumos pentru celalalt. Si viceversa.  Astfel, fiecare dintre noi percepe frumusetea in mod personal (din punct de vedere propriu), punand apoi eticheta de frumos sau urat conform propriilor credinte. De-a lungul timpului, ideea de frumusete din punct de vedere fizic, a suferit continuu schimbari. De aceea, nu exista un standard ideal de frumusete, fiecare dintre noi o apreciaza in mod diferit.  

Este esential sa ne amintim ca noi nu suntem cu totii la fel si nici nu ne dorim asta. Fiecare este unic si frumos in felul sau. Cum ar fi sa avem cu totii aceeasi greutate, aceeasi culoare a parului sau a ochilor? Ar fi monoton, nu-i asa? Tocmai de aceea este important sa fim constienti de faptul ca suntem unici, sa fim multumiti de acest aspect si sa ne decidem sa ne valorizam propria frumusete. Aceasta unicitate fiind si un bun prilej de a incepe sa ne respectam propria persoana si sa ne marim increderea in sine. 

Explorand mai adanc, realizam ca frumusetea nu se refera doar la aspectul nostru fizic, ci poate fi vorba si despre frumusetea morala, sufleteasca. Putem spune despre corpul nostru ca reprezinta haina care ne imbraca sufletul, cu alte cuvinte, frumusetea interioara. Sau ne putem gandi la corp ca la un vehicul cu ajutorul caruia ne deplasam prin lume.

La ce se refera frumusetea morala? Este o intrebare importanta, al carei raspuns se afla exact in interiorul inimilor noastre. Emotia pe care o simtim cand vedem oameni fericiti, dorinta de a-i ajuta pe cei aflati in suferinta, mila pe care o simtim fata de cei nefericiti, bucuria care se naste atunci cand am facut o fapta buna, dorinta de a repara o greseala, sentimentul de pace pe care il avem atunci cand am rezolvat un conflict, toate acestea, alaturi de multe altele, sunt sentimente care se nasc in sufletul nostru si care ne coloreaza viata in fiecare clipa. Sufletul ne ajuta sa percepem realitatea, sa simtim emotii diverse, sa experimentam viata si sa acumulam experiente si intelepciune.

De aceea, este foarte important sa avem grija de emotiile pe care le simtim si exprimam. Este de dorit sa fim deschisi si bucurosi, sa abordam viata cu mai multa curiozitate, exact asa cum faceam atunci cand eram mult mai mici. Frumusetea sufleteasca poate insemna iubire, intelepciune, curaj, caracter, armonie, caldura, evolutie, putere, alaturi de toate celelalte aspecte care ne fac sa ne simtim impliniti, fericiti si liberi.

 

Frumusete fizica sau frumusete morala


Viata este complexa si are foarte multe de oferit. Ar fi pacat sa ne petrecem timpul fiind preocupati numai de aspectul fizic si de frumusetea chipului nostru. Adevarata frumusete este cea care vine din interiorul nostru, din suflet, iar daca vom cauta in inimile noastre, vom sti cu siguranta care sunt sentimentele si faptele care ne fac cu adevarat frumosi, luminosi si blanzi.

Adevarata frumusete

Atunci cand invatam sa ne acceptam si sa ne valorizam propria frumusete, fiind multumiti cu noi insine, si cei din jur vor observa frumusetea pe care o emanam. Nu va mai fi vorba de o frumusete superficiala, ci de una autentica si durabila, frumusetea sufletului nostru, a gandurilor si atitudinilor transmise catre cei din jurul nostru. Aceasta este frumusetea cu adevarat importanta. Ceea ce transmitem intr-un mod frumos este la fel primit si de catre ceilalti. Sigur ca este importanta frumusetea fizica, ea este cea care in primul rand atrage, care ne scoate in evidenta. Dar, ..., doar atrage, pentru ca cea care dureaza si ne pastreaza in gandurile si inimile oamenilor, este cea interioara.

Alege sa iti schimbi atitudinea si sa te simti frumos, iar cei din jurul tau nu vor inceta sa te priveasca asa cum iti doresti: frumos !

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Musca se hraneste in principal cu nectar, seva sau sange.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Invatzatoarea le spune elevilor sa ii intrebe pe parinti ce sa faca cand: sunt martori la o crima, cand ii surprind pe parinti facand dragoste si cand se lovesc de o persoana in varsta.
Bula ii intreaba pe parinti:
-Ce sa fac cand sunt martor la o crima?
-Chemi politia!
-Ce sa fac daca ma lovesc de un om in varsta?
-iti ceri scuze!
-Ce fac cand va surprind pe voi facand dragoste?
- Sa fugi ca nu stiu ce iti fac!!
A doua zi, Bula incurca raspunsurile:
-Bula ce faci cand esti martor la o crima?
- Imi cer scuze!
-Ce faci cand te lovesti de un batran?
- Fug ca nu stiu ce-mi face!
-Da' ce faci cand ii vezi pe parinti tai facand dragoste?
-Chem politia!

› vrei mai mult