Filme de Oscar, focus Germania si retrospective la KINOdiseea

4 noiembrie 2016, 14:47

La drum cu tata, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lãzãrescu are premiera la KINOdiseea International Children Film Festival

 

Anca Maria Lazarescu

 

Începând cu 10 noiembrie, timp de 11 zile, la București, copiii de toate vârstele au ocazia de a face parte din cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centralã și Sud-Est, atât ca numãr de filme, cât și ca numãr de spectatori. KINOdiseea a pregãtit pentru anul acesta 38 lungmetraje, 80 scurtmetraje, 28 de ateliere și un bal mascat.


Printre filmele selectate, se regãsesc premiere naționale și internationale, filme premiate și apreciate de critici și public.

 

Premierã româneascã la KINOdiseea

 

La drum cu tata, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lãzãrescu, cunoscutã pentru scurtmetrajul Apele Tac, cel mai premiat scurtmetraj românesc din toate timpurile, cu peste 80 de premii câºtigate la festivalurile internaționale, va avea premiera la KINOdiseea.


La drum cu tata


Acțiunea filmului se întâmplã în 1968, la Arad. Frații Mihai și Emil, de origine româno-germanã, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt fațã de tatãl lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare sã se fi împãcat cu soarta în România ceaușistã, unde este medic și, cu inima îndoitã, informator al securitãții. Emil însã, luptã cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui sãu mai mare îl poate salva. Într-o zi, sosește vestea cã tatãl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflãm însã în anul 1968, iar ei întâlnesc, în calea lor spre destinatie, tancurile care aveau sã fie implicate în Primãvara de la Praga. De vreme ce România refuzã sã se alieze cu Uniunea Sovieticã, cei trei ajung într-o tabãrã temporarã in RDG. Din cauza interventiei granița germano-cehoslovacã se inchide, iar cei trei nu se mai pot întoarce înapoi în România.


Negãsind o altã soluție pentru apatriere, celor trei li se oferã o vizã de tranzit și le este, astfel, îngãduit accesul în Republica Federalã Germanã. Complet nepregatitã, familia trece peste hotare: întâlnire neașteptatã cu dușmanii de clasã – poate aceastã situație sã se termine cu bine?


Filmul va avea premiera duminicã, 13 noiembrie, de la ora 19:30 la CinemaPro și va fi reluat luni, 14 noiembrie, de la ora 17:00, la Cinema Elvira Popescu. La ambele proiecții ale filmului vor fi prezenți regizoarea filmului Anca Miruna Lãzãrescu și actorii Alex Mãrgineanu și Rãzvan Enciu.

 

Focus Germania și filme de Oscar la KINOdiseea


Printre premierele KINOdiseea de anul acesta se aflã și filmul german Heidi, cea mai nouã ecranizare a celebrei cãrți scrisã de Johanna Spyri. Tot în premierã în România va fi difuzat și filmul Rico, Oskar și piatra misterioasã, povestea a doi prieteni ce pleacã într-o aventurã la mare, împreunã cu cãțelul Porsche. Povestea extrem de personalã a Annei Frank, vãzutã dintr-o perspectivã diferitã fațã de cea din 1945, de la Amsterdam este spusã în Fiica mea, Anne Frank. Aceste trei filme fac parte din secțiunea Focus Germany .


Heidi


Tot din Germania, în premierã naționalã vine Fortune Favors Brave, povestea a douã fetițe care trebuie sã aibã grijã de un restaurant, dupã ce mama lor trebuie sã se întoarcã, pe neșteptate, în Vietnam pentru a avea grijã de bunica lor grav bolnavã. De acest lucru nu trebuie sã afle nimeni din afara comunitãții vietnameze și cu atât mai mult protecția copilului. Proiecția este realizatã în parteneriat cu Institutul Goethe, alãturi de filmul Aventurile lui Nelly.


Aventurile lui Nelly


Printre filmele prezentate la KINOdiseea se numãrã filme-cult, filme necesare, care au scris istorie. Cu Palme d’Or la Cannes în 2008 și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain, “În clasã / Entre les Murs” prezintã un an din cariera tânãrului profesor de limba și literatura francezã, Francois (interpretat de Francois Begaudeau), care predã elevilor de 14 ani, la o școalã publicã de cartier din Paris, populatã majoritar de imigranți.


O proiecție specialã o va avea și filmul Cinema Paradiso câștigãtorul premiului Oscar și al Globului de Aur, cu 3 premii BAFTA în 1990.


Povestea ascensiunii lui Bugsy Malone, faimos gangster al New York-ului anilor ’20 este spusã în celebrul Bugsy Malone, din 1976, nominalizat la Premiul Oscar pentru Cea mai bunã coloanã sonorã, nominalizat la 3 Globuri de Aur, câștigãtor al premiilor BAFTA pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai bunã scenografie, Cea mai bunã coloanã sonorã.


Cel mai vechi lungmetraj de animație, din 1926, Aventurile prințului Achmed / The Adventures of Prince Achmed are la bazã povești din „O mie și una de nopți”.


Cu o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun film de comedie în 2000, și nominalizat la European Film Awards și BAFTA, Evadarea din Coteț / Chicken Run spune povestea unor colocatari la ferma de ouã Tweedy unde orice gãinã care nu furnizeazã micul dejun poate sfârși pe post de cinã.

 

Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul festivalului, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/.

Afis KINOdiseea 2016

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânãr din Europa Centralã și de Sud-Est, se va desfãșura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie la Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țãranului Român și Hollywood Multiplex.


De luni pânã vineri, la Cinemateca Eforie, intrarea este liberã la proiecțiile de la orele 10:00 și 12:00 și este necesarã rezervarea locurilor pe www.eventbook.ro, pentru restul proiecțiilor din timpul festivalului biletele costã 7 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți și se pot achiziționa tot de pe www.eventbook.ro.


KINOdiseea este organizat de Asociația Culturalã Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeanã prin programul Europa Creativã - Subprogramul Media, cu sprijinul Primãriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.


Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centralã și Sud-Est, atât ca numãr de filme, cât și ca numãr de spectatori. Festivalul este recunoscut la nivel internațional de cãtre cea mai importantã asociație pentru promovarea filmelor pentru copii, ECFA - European Children's Film Association. În cele 7 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se aflã printre cele 4 festivaluri de film pentru publicul tânãr din Europa care se bucurã de sprijin Media din partea Creative Europe.


KINOdiseea este organizatã de Asociaþia Culturalã Metropolis, înfiinþatã de producãtorul de filme Daniel Mitulescu, având ca scop principal realizarea evenimentelor non profit pentru educarea publicului tânãr.

 

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Aceasta zi poate deveni foarte eficienta pentru tine, daca ai destula rabdare si tenacitate. S-ar putea ca acest lucru sa iti dea multe batai de cap, deoarece stai cam prost la acest capitol. Tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi si sa te focusezi doar asupra acestui lucru, sa nu te pierzi cu firea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Unul dintre cei mai batrani copaci din lume se afla in California si este un pin pe nume ''Methuselah'' in varsta de 4600 ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula pleaca in Germania ,dar Strula nu poate ca nu are viza iar Bula il baga pe Strula int-run sac si cand au ajuns la vama Vamesu intr-eaba Bula ce-ai in sac un casetofon Vamesu lu-a o bota si dadu odata in sac si se aude :laq la la la la a doua oara la la la la A TREIA OARA LA LA LA LA ... NU MAI DAAAA.

› vrei mai mult