Editura Gama a organizat o dezbatere despre bullying la Bookfest

3 iunie 2019, 09:51

bullying la Bookfest

Marius Rusu, psiholog Salvati Copiii: "
Copiii care sunt agresori nu aleg solutia asta, ci altcineva a ales pentru ei dinainte“

Editura Gama a organizat vineri, 31 mai 2019, in cadrul Salonului International de Carte Bookfest, in parteneriat cu British Council, Salvati Copiii si revista online scoala 9, o dezbatere despre unul dintre cele mai nocive fenomene cu care atatia copii si tineri se confrunta in ziua de azi, bullying-ul.

Evenimentul "Let’s Talk About Bullying" a pornit de la volumul 7 zile, semnat de autoarea britanica Eve Ainsworth, care spune povestea a doua tinere: Jess, o tanara hartuita la scoala pentru felul in care arata, si Kez, agresoarea ei, ea insasi o victima a violentei domestice.

Dezbaterea, care a facut parte din campania lansata de Editura Gama in luna martie sub mottoul "Let’s talk about…", i-a avut ca invitati pe Marius Rusu (psiholog, Salvati Copiii), Georgiana Ilie si Elena Vaduva (jurnaliste, scoala 9) si Diana Mocanu (director general al Editurii Gama).

"7 zile, cartea de la care a pornit ideea acestei campanii, face parte din colectia noastra Premium, care reuneste titluri ce au primit aprecierea criticii literare si care aduc in discutie subiecte foarte sensibile si actuale, despre care copiii vor sa citeasca si sa vorbeasca: bullying, depresie, anorexie, OCD. Copiii trebuie sa se regaseasca in experientele de viata ale celorlalti, sa empatizeze cu personajele si astfel sa ii atragem catre carte. Noi ne dorim sa ajutam copiii si parintii, sa educam, pentru ca vrem sa fim mai mult decat o editura, sa fim un partener pentru parinti si profesori in acest demers dificil al educatiei in secolul XXI, cu atat de multe provocari. Tocmai de aceea, in cadrul campaniei Let’s talk about... bullying am organizat dezbateri cu elevi, parinti si profesori, care ne-au facut sa ne dam seama ca tinerii vor sa vorbeasca, sa se faca auziti, isi doresc sa stie ca sunt ascultati. Putem lupta asadar cu acest fenomen, care in Romania este cu adevarat ingrijorator, daca sa vorbim despre el“, a declarat Diana Mocanu, director general al Editurii Gama.

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul bullyingului, potrivit unul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). 17% dintre copiii de 11 ani au admis ca au agresat alti elevi cel putin de trei ori in luna anterioara, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. si datele furnizate de Ministerului Educatiei Nationale (MEN) sunt ingrijoratoare, daca ne gandim ca intr-un singur an scolar, 2014-2015, s-au inregistrat 18.783 de cazuri de violenta la nivel national.

"Vom observa ca bullyingul in scoli pleaca de multe ori de la adultii din scoala si, din pacate, victima nu poate sa evite acel context, adica copilul se va intoarce la scoala a doua zi, in acelasi mediu toxic“, a precizat Marius Rusu, psiholog in cadrul Asociatiei Salvati Copiii. "Bullyingul este un adevarat fenomen la care sunt cuplati foarte multi factori, iar unul dintre ei este educatia parentala. Conform studiilor Salvati Copiii, bullyingul este de foarte multe ori legat de abuzul parintilor. in momentul in care un copil este abuzat acasa – si nu ma refer doar la faptul ca parintele il loveste, il bate; aproape 75% dintre copiii Romaniei experimenteaza abuzul sub forma neglijarii, adica nu primesc din punct de vedere emotional cat au nevoie, cand au nevoie, conform individualitatilor lor –, acesta va trage concluzia ca ceva este in neregula cu el, ca el este de vina, ca nu merita sa fie iubit. Apoi ajunge la scoala unde profesorii ii spun ca nu este bun de nimic. insa nevoia de a ne asuma ca persoane ramane in continuare vie si trebuie sa ne manisfestam cumva, si astfel copilul da peste aceasta portita, bullyingul, care il ajuta sa gaseasca confirmarea si atentia celorlalti. Copiii care sunt agresori nu aleg solutia asta, ci altcineva a ales pentru ei dinainte.“

Cum putem combate acest fenomen? Cu ajutorul specialistilor si implicarea profesorilor si a parintilor. "Daca nu reusim ca in scoala sa avem un grup de lucru, in care parintii au un rol fundamental, nu vom putea sa ii dam de capat acestui fenomen“, considera psihologul Marius Rusu.

Din pacate, in Romania numarul psihologilor in scoli este foarte mic raportat la numarul de elevi. De exemplu, in Bucuresti, unui psiholog ii revin in grija aproximativ 1.200 de elevi, un numar extrem de mare pentru ca acesta sa poata face cu adevarat consiliere atat cu copiii, cat si cu familiile acestora.

"Psihologii in scoala fac in special teste de aptitudini pentru a-i indruma pe elevi spre anumite cariere. Foarte putini lucreaza pe nevoile copiilor sau ale familiilor“, considera Georgiana Ilie de la revista online scoala9, platforma care a documentat fenomenul bullyingului in Romania.

Ce si-a propus Editura Gama? Ca prin intermediul acestei campanii urmatoarele mesaje sa ajunga catre:

Cei hartuiti – Copiii hartuiti sa invete sa comunice ce li se intampla parintilor sau cadrelor didactice.

Hartuitori – Comportamentul hartuitorilor trebuie analizat de personal specializat, psihologi, pentru a descoperi ce anume ii determina sa reactioneze violent.

Martori la hartuire – Copiii care sunt martori la astfel de situatii sa nu le dea amploare filmandu-le, ci sa solicite ajutorul unei persoane adulte.

Salvati Copiii te indeamna sa alegi sa te opui bullying-ului

In luna aprilie, Salvaþi Copiii a lansat campania "Alege sa te opui bullying-ului", prin intermediul careia se urmareste sporirea constientizarii, generarea unei schimbari de atitudine si, totodata, prevenirea si combaterea comportamentului de bullying intre copii. Tot atunci a fost lansat si un numar de telefon - 021 321 00 50 - la care cei care suspecteaza un caz de bullying, pot suna. 

Photo: Salonul International de Carte Bookfest

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Obiceiul de a sparge o sticla de vin la prova navei care este lansata la apa a fost introdus in secolul 18 de catre Marina Britanica. In timp, s-a obisnuit sa fie folosite doar sticle cu sampanie, datorita asocierii acestei bauturi cu orice moment festiv.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Bula!
-Da mami?
-Nu o mai legana pe bunica atat.Taie franghia!

› vrei mai mult