Bijuterii ale naturii

7 mai 2019, 11:57

Dodi si Roni

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"
ii invita pe cei mici sambata, 11 mai 2019,de la ora 11:00 la o noua intalnire cu Dodi si Roni. Temerarii exploratorivor fi insotiti de Andreea Catalina Draghici, cercetator al muzeului precum si de trei invitati speciali: testoasa de baga, gandacul nestemat si... o pretioasa scoica! 

Natura este prietenoasa cu noi si ne ofera comori nenumarate, de la aur si pietre pretioase pana la o minunata colectie de vietuitoare viu colorate! 

Andreea le va povesti copiilor despre perla, un adevarat miracol produs in interiorul unei scoici. Unele moluste secreta sidef, materia prima din care este alcatuita perla si care ii ofera acesteia stralucirea deosebita. Pe continentul nostru, scoica perliera de apa dulce este, din pacate, amenintata cu disparitia, deoarece a fost intens colectata de catre oameni si perlele produse de ea au fost utilizate in realizarea podoabelor. Acum, aceasta scoica este subiectul unor intense programe de protectie pentru ca specia sa poata fi salvata de la disparitie. De-a lungul timpului, omenirea a invatat ca scoicile nu trebuie culese din natura pentru a ne bucura de perlele lor, ci pot fi crescute special pentru acest scop. impreuna cu cercetatoarea muzeului, copiii vor admira o perla salbatica dar si o perla de cultura!

Testoasa de baga, o alta comoara a naturii, reprezinta primul caz cunoscut de biofluorescenta la o reptila, acea capacitate a organismelor de a absorbi lumina, transformand-o si radiind-o intr-o culoare diferita (in cazul de fata verde, rosu si portocaliu). Andreea le va povesti micutilor ca aceasta simpatica vietate este pe cale de disparitie, deoarece din carapacea ei se realizeaza rame de ochelari, precum si diverse accesorii mult cautate de amatorii de bijuterii.

Al treilea invitat al intalnirii este gandacelul nestemat, ale carui aripioare pot fi admirate intr-un Palat Regal! Camera Oglinzilor din Palatul Regal din Bruxelles gazduieste lucrarea de arta „Heaven of Delight”, executata pe plafon si candelabre, care este lucrata din 1,6 milioane de aripioare de gandaci nestemati, apreciate pentru iridescenta lor fermecatoare, de un verde smarald metalic. 

In a doua parte a evenimentului va propunem o serie de jocuri si ghicitori realizate sub forma teatrului de umbre, la care copiii vor fi pe rand spectatori si protagonisti. Actorii papusari Ana Craciun-Lambru, Ana-Maria Cucuta, Monalisa Toncu si Victoria Radu au pregatit o mica surpriza tuturor celor care vor fi inspirati de momentele artistice si vor dori sa-si faca acasa propriul teatru de umbre!

La intalnire sunt invitati copiii cu varste cuprinse intre 4 si 9 ani. inscrierile se pot face pe adresa de e-mail info@antipa.ro, in limita a 80 de locuri, iar taxa de participare este de 15 lei/copil.

 

Parteneri: Pipo si Doxi

Parteneri media: Radio Romania Cultural, HotNews, SmartWoman, Centruldepresa.ro.

Detalii: www.antipa.ro si pe pagina de Facebook a Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Libelula poate zbura cu viteza de 48km/h.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Domnule doctor, zise femeia disperata, ati uitat ca de cinci minute stau cu limba scoasa?
- N-am uitat, dar vreau sa scriu reteta in liniste.

› vrei mai mult