Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Perioada de gestatie la cai este de 335-340 de zile. De regula, puii de sex masculin se nasc mai tarziu cu 2 pana la 7 zile fata de cei de sex feminin.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Gheorghe, o sa vina un om sa-ti cumpere vitelul. sa nu te arunci la bani multi ca sa asa n-ai ce face cu el amu, daca o murit ma-sa.
-Care ma-sa?
-A vitelului! Cum o sa-l cresti?
-Vezi-ti de treaba, Ioane, ca deja am varbit cu omul.
-Si ce-o zis?
-O zis ca-i varu-tau.

› vrei mai mult

Shop Clopotel.ro

Versiunea imprimabila

 

Viteazul Codrut         
 
A fost odata de mult, cand purecul tragea la plug si umbla potcovit cu potcoave de aur, un imparat si o imparateasa. Imparatia lor se intindea peste tinuturile plugarilor, ale padurenilor, ale mocanilor, ale piticilor si a broastelor testoase.

Imparatul Barba Albastra si sotia sa Mar Copt isi doreau tare mult un copil. dadura sfoara in tara despre dorinta lor. Un batran din tinuturile padurenilor aduse la palat un boboc de floare si zise imparatesei:
- Acest boboc de floare, este floarea dragostei. Am cules-o de pe stancile muntilor. Pune-ti acest boboc de floare langa patul inaltimii voastre si cand bobocul se va deschide veti avea un fiu. Si asa se intampla si imparateasa nascu un baiat cu parul negru ca pana corbului si ochi albastrii ca cerul senin pe care l-au numit Codrut.

Anii treceau si copilul crestea intr-o zi cati cat intr-o luna, deveni un voinic zdravan, istet, harnic, viteaz si neinfricat. Dar, iata ca asupra imparatiei se abatu o mare nenorocire. La marginea de rasarit a imparatiei, unde se intindea marea cea mare, aparuse din strafundurile ei o fiara care, cu suflarea ei rece ingheta totul in cale. Tinutul plugarilor si al padurenilor era acoperit cu un strat gros de zapada. Mocanii plecau in spatele muntilor pentru a-si feri turmele de suflarea cea rece pe care au numit-o Crivat adica strigatul rece al fiarei. Imparatul trimise armata sa omoare fiara, dar soldatii fura neputinciosi transformati in sloiuri de gheata si murira degerati. Intr-o zi veni la palat un batran mocan ce cobora din tara de Piatra de dincolo de munti si spuse imparatului:

- Fiara asta nu poate fi infranta decat de Codrut cu puterea ochilor sai si cu ajutorul cerbului fermecat. - Dar unde poate fi gasit cerbul fermecat? intreba Codrut care era de fata.
 
- Mergi in tinutul Piticilor Verzi si ei iti vor spune caci numai ei stiu. Codrut se pregati de drum. incalta cizmele din piele de caprioara, isi puse la brau palosul bunicului sau, lua traista cu merinde, incaleca pe calul sau sur si pomi catre Soare Rasare. De cum iesi pe poarta palatului simti racoarea vantului cel rece, suflarea fiarei ce venea dinspre rasarit. Cojocul sau din blana de urs si caciula sa tuguiata din piele de oaie il ferea insa de frig. Merse ce merse pe drumul troienit de zapada si cand se apropie de dealurile acoperite de paduri intinse la hotarul tinutului Padurenilor, langa un fag batran, gasi o pasare aproape moarta de frig. O lua si o vari in san sub cojocul sau de blana si porni mai departe. Mergand el asa la drum, auzi deodata pasarea vorbind: Om bun multumesc mult ca m-ai salvat Viata. Cand ajungi in padurea cea deasa, rogu-te da-mi drumul. Cand Codrut ajunse in padurea cea deasa scoase pasarea din san si o puse in podul palmei, asteptand sa-si ia zborul. Pasarea grai atunci:

- Smulge o pana din coada mea si cand vei avea nevoie flutura pana si voi fi la tine cu tot neamul meu, caci eu sunt regina pasarilor si te voi ajuta asa cum m-ai ajutat si tu. Codrut facu precum ii spuse regina pasarilor si cand pasarea isi lua zborul puse pana in buzunarul cojocului si porni mai departe.

Pe drum, intr-o poiana dadu peste o coliba. Descaleca, priponi calul de un ciot si asezandu-se sa se odihneasca, auzi un geamat slab ce venea din coliba. Se duse la ea, impinse usurel usa si intra inauntru. Acolo, pe un pat de lemn zacea o batrana, acoperita cu o cerga, cu glasul stins, care-l ruga:
- De esti om bun adu niste vreascuri si fa focul in vatra caci frigul ma doboara. Codrut dadu fuga in padure, aduse un brat de vreascuri si facu focul in vatra. Mai tarziu cand camera se incalzi destul de bine batrana cobori din pat si zise flacaului:

- Puterile m-au lasat si frigul acesta m-a prins fara lemne. Omatul e mare si nu mai pot merge dupa vreascuri in padure. Codrut lua o secure, se duse in padure, dobori cativa arbori, ii trase cu calul sau in batatura colibei, le sparse si le facu gramada langa coliba. Batrana pregati o supa calda cu crumpene si pregati de culcare lui Codrut in camera de oaspeti dimineata, Codrut se duse din nou in padure, mai aduse niste copaci, ii taie si aseza lemnele langa coliba. Se duse apoi la izvor, il curata de gheturi si deschise prin zapada o poteca de la aceasta la coliba. Isi hrani calul cu ovaz si se pregati de drum.
- Ai grija, padurea e mare, in padure sunt fiare salbatice si ielele padurii cutreiera noaptea desisurile. Ia aceasta nuca si la primejdie sparge-o.