Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Curcubeul este un fenomen optic si meteorologic manifestat prin aparitia spectrului luminos atunci cand lumina se refracta prin atmosfera suprasaturata de vapori de apa, de cele mai multe ori aparand dupa ploaie. Curcubeul ia forma unui arc rosu la exterior si violet la interior. Secventa de culori e cea a spectrului luminii albe, adica: rosu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo si violet.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Fiul unui scotian aflat in armata, ii scrie tatalui sau:
"Am cunoscut o fata frumoasa, vreau sa ma insor cu ea, trimite-mi doua lire ca sa-mi fac o fotografie cu ea, sa ti-o trimit ca sa stii si tu cum arata."
La cateva zile, tatal ii trimite o lira, cu urmatoarea scrisoare: "Trimite-mi poza fetei, pe tine te cunosc".

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Ursul pacalit de vulpe

de Ion Creanga

Planse de colorat cu Ursul pacalit de vulpe

Test: Ursul pacalit de vulpe

 

Asculta povestea cu imagini animate!

Descarca planse de colorat cu Ursul pacalit de vulpe

Era odata o vulpe vicleana, ca toate vulpile. Ea umblase o noapte intreaga dupa hrana si nu gasise nicairi. Facandu-se ziua alba, vulpea iese la marginea drumului si se culca sub o tufa, gandindu-se ce sa mai faca, ca sa poata gasi ceva de mancare. Sezand vulpea cu botul intins pe labele de dinainte, ii vine miros de peste. Atunci ea radica putin capul si, uitandu-se la vale, in lungul drumului, zareste venind un car tras de boi.

 

Descarca planse de colorat cu Ursul pacalit de vulpe

Bun! gandi vulpea. Iaca hrana ce-o asteptam eu. Si indata iese de sub tufa si se lungeste in mijlocul drumului, ca si cum ar fi fost moarta.

Carul apropiindu-se de vulpe, taranul ce mana boii o vede si, crezand ca-i moarta cu adevarat, striga la boi: Aho! Aho! Boii se opresc.

Taranul vine spre vulpe, se uita la ea de aproape si, vazand ca nici nu sufla, zice: Bre! da' cum naiba a murit vulpea asta aici?!

—Tii!... ce frumoasa cataveica am sa fac nevestei mele din blana istui vulpoiu! Zicand asa, apuca vulpea de dupa cap si, tarand-o pana la car, se opinteste si-o arunca deasupra pestelui. Apoi striga la boi: "

—Hais! Joian, cea! Bourean. Boii pornesc.