Cultura generala

Aproximativ 6 milioane de ani in urma a avut loc Criza messiniana, atunci cand Marea Mediterana s-a evaporat aproape complet.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 


Insa soldatul de plumb nu-i raspunse nimic ci el continua sa-si stranga si mai tare arma la umar. Barca isi urma calea, iar sobolanul se lua dupa ea. Vai! cum scrasnea din dinti si cum striga la bucatile mici de lemn si la firele de paie ce pluteau pe apa sa-l tina pe loc:

- Opriti-l! Opriti-l! N-a platit vama si nici nu si-a aratat biletul de libera trecere!

Dar suvoiul se inteti tot mai mult, soldatul de plumb incepu sa zareasca lumina zilei; in schimb, auzi un sunet care ar fi putut speria chiar si pe un barbat curajos. Inchipuiti-va ca de sub pod suvoiul se varsa drept intr-un canal larg, ceea ce insemna pentru soldatul nostru un pericol tot atat de mare cat ar fi pentru noi o cascada. Ajunsese insa atat de aproape ineat nu se mai putu opri si fu tarat mai departe. Barca aluneca in jos, dar soldatul de plumb ramase tot drept in picioare. Nimeni nu trebuia sa poata spune despre el ca a clipit macar din ochi. Barca se invarti de trei-patru ori si se umplu cu apa pana la margini; imediat avea sa se scufunde. Soldatul de plumb era acum in apa pana la gat, iar barca continua sa se scufunde. Hartia din care fusese facuta barca incepu si ea sa se desfaca din ce in ce mai tare, apa trecu peste capul soldatului, iar el se gandi in clipa aceea la micuta dansatoare atat de gratioasa pe care nu o va mai revedea niciodata. In urechi ii rasunara cuvintele: Zorilor, Zorilor, Prevestitoare de moarte!

In clipa aceea barca se desfacu de tot si, in acelasi moment, soldatul de plumb fu inghitit de un peste mare.

Descarca planse de colorat cu Soldatelul de plumb

Vai, cat de intuneric era in pantecul pestelui si cu cat mai rau decat sub podul de scurgere! In afara de aceasta, nu avea nici loc de ajuns sa se miste. Totusi, soldatul de plumb, intins in burta pestelui cat era de lung, continua sa tina in mana, cu vitejie, arma. Dupa un timp, pestele se zvarcoli in toate partile, facand cele mai neasteptate miscari. Dintr-o data, se linisti ca lovit de trasnet. Dupa o vreme, ochii soldatului de plumb fura orbiti de o lumina stralucitoare si cineva striga cu surprindere: "Soldatul de plumb !"
 

 
 
 
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate