Cultura generala

Stejarul si frasinul fac parte dintr-o veche traditie de prezicere a vremii. Daca stejarul infrunzeste inainte de frasin, va fi un an bogat, in cazul in care primul apare frunzisul frasinului, vara va fi rece si toamna nu va fi rodnica.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 


Spargatorul de nuci se dadea peste cap, iar creionul se plimba vesel pe masa. Se isca o zarva atat de mare, incat se trezi si canarul, care lua si el parte la taraboi, dar numai cu un cantec in versuri. Singurii care nu se miseasera de la locul lor au fost soldatul de plumb si mica dansatoare. Ea se oprise dreapta si nemiscata, stand in varful piciorului, cu amandoua mainile ridicate in sus, in timp ce el, stand tot atat de drept intr-un picior, nu-si lua privirea de la dansa. Dar iata ca batu miezul noptii! Capacul cutiei de tutun sari atunci dintr-o data, dar inauntru nu era tutun, nu, ci un spiritus mic si negru. Saritura capacului si aparitia spiridusului erau, intr-adevar, spectaculoase.

- Soldatule de plumb! zise spiridusul, o sa-ti sara ochii! Soldatul de plumb se facu insa ca nu-l aude.

- Asteapta numai pana dimineata, spuse spiritusul, si te voi invata eu minte! Cand se lumina de ziua si copiii se sculara, soldatul de plumb a fost pus pe fereastra deschisa. Fie din vina spiridusului, fie din cauza vantului, soldatul de plumb cazu jos de la etajul al treilea. A fost o cazatura strasnica, asa ca ramase prins intre pietrele de pe caldaram, cu piciorul intins in sus, cu casca pe cap si cu baioneta pustii indreptata in jos. Baiatul alerga numaidecat cu servitoarea sa-l caute. Dar nu-l zarira, desi trecusera pe langa el si fusesera gata-gata sa-l calce. Se intelege ca, daca soldatul ar fi striga "Sunt aici!", l-ar fi gasit indata, dar acesta crezu ca nu-i de obrazul unui soldat in uniforma sa strige dupa ajutor. Nu mult dupa aceea se porni ploaia; la inceput, mai incet, apoi tot mai tare, pana ce incepura sa curga pe caldaram adevarate suvoaie de apa. Dupa ce ploaia inceta, trecura insa doi baieti pe langa soldatul nostru.

- Uite, uite! striga unul dintre ei, aici e un soldat de plumb, sa-l punem sa pluteasca pe apa! Baietii facura atunci o barca de hartie, pusera soldatul de plumb inauntru si-i dadura drumul pe canalul de piatra, plin cu apa, de pe marginea strazii. Amandoi baietii fugeau pe alaturi odata cu alunecarea barcii, batand voiosi din palme. Doamne! Dar ce valuri erau pe canal, ce suvoi puternic! Doar plouase cu putin timp in urma din belsug. Barca de hartie se legana in dreapta si in stanga, cateodata se invartea in cere, incat soldatul de plumb se simti cuprins de spaima. Cu toate acestea, curajul nu-l parasi; vesmintele nu i se decolorasera, iar el continua sa se uite drept inainte, tinand arma la umar. Dintr-o data, barcuta de hartie intra sub un pod de piatra, tot atat de intunecos ca si cutia soldatilor de plumb in care statuse pana mai atunci.

- Unde voi ajunge? se intreba. Da, da, spiridusul e de vina! se gandi el. Dar daca ar fi si fetita cu el in barca, atunci n-ar fi atat de suparat, chiar de s-ar face inca o data pe atat de intuneric. In clipa aceea aparu un sobolan, care-si avea locuinta sub podul de piatra.

- Ai bilet de libera trecere? intreba sobolanul. Scoate biletul!

Descarca planse de colorat cu Soldatelul de plumb
 

 
 
 
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate