Enciclopedia clopotel

Nicolae Grigorescu

Nicolae GrigorescuNicolae Grigorescu se numara printre primii fondatori ai picturii moderne romane. El devine un simbol al tinerelor generatii de artisti de la inceputul secolului XX, care doreau sa aduca in prim plan valorile spiritualitatii romanesti.

Nicolae Grigorescu, al saselea copil al lui Ion si Maria Grigorescu, se naste la 15 mai 1838 in satul Pitaru din judetul Dambovita. Dupa ce tatal sau moare, Nicolae Grigorescu se muta impreuna cu familia sa la Bucuresti in casa matusei sale. Pentru un timp a fost ucenic in atelierul pictorului ceh Anton Chladek, unde picteaza icoane pentru biserici.
 Nicolae Grigorescu
In anul 1861 realizeaza compozitia istorica "Mihai scapand stindardul", pe care o prezinta domnitorului Barbu Stirbei, impreuna cu o petitie prin care cere ajutor financiar pentru studii.

In ani 1856-1857 picteaza manastirea Zamfira precum si biserica manastirii Agapia. Nu dupa mult timp, la interventia lui Mihail Kogalniceanu, Nicolae Grigorescu primeste o bursa de studii la Paris. Aici pictorul intra la Scoala De Belle-Arte, frecventand atelierul lui Sebastian Cornu.

Odata cu trecerea timpului Nicolae Grigorescu isi dezvolta cunostintele in pictura si participa cu sapte lucrari in cadrul Expozitiei Universale de la Paris. Printre aceste tablouri se numara "Tanara tiganca". Pictorul se intoarce in Romania in 1870 si participa la Expozitia artistilor in viata si la cele organizate de "Societatea Amicilor Bellelor-Arte".

In anul 1877 este invitata sa insoteasca armata roamana pe front in calitate de "pictor de front", schitand la fata locului luptele de la Grivita si Rahova.Lucreaza o perioada in Franta in propriul atelier pentru ca mai apoi sa revina in tara si sa deschida mai multe expozitii personale la Ateneul Roman. Incepand cu anul 1890 se stabileste in Romania si se axeaza pe subiectele rustice, pictand portrete de taranci, care cu boi pe drumuri de tara si peisaje cu specific romanesc.

Nicolae Grigorescu moare la 21 iulie 1097 la Campina si lasa neterminata lucrarea "Intoarcerea de la balci". Opera acestui mare pictor a avut o influenta covarsitoare atat asupra contemporanilor sai cat si asupra generatiilor viitoare de pictori.