Enciclopedia clopotel

Pisica

Pisica domestica este un mamifer care face parte din familia felinelor Felidae. Este un animal carnivor ce traieste in preajma omului de cel putin 3500 de ani, fiind folosita pentru a tine soarecii la distanta de gospodarii. Cu toate ca este un animal domestic, pisica nu isi pierde niciodata abilitatea de a trai in salbaticie.

Pisica domestica

Pisica este un animal de talie mica, iar scheletul ei este format din 250 de oase. Coloana vertebrala este foarte flexibila, avand in continuarea ei o coada ce are rol in mentinerea echilibrului. Labele anterioare ale pisicii se termina cu cinci degete, pe cand labele posterioare, de o lungime mai mare, au doar patru degete. Muschii sunt foarte flexibili si puternici, oferind animalului mobilitate. Pisica are simturile foarte dezvoltate. Auzul pisicii este mult mai bun decat cel al unui om, iar mirosul de patruzeci de ori mai dezvoltat decat al omului. Vazul este simtul principal al unei pisici.

Pisica domesticaPisica domestica

Pisicile sunt capabile de reproducere dupa varsa de 9 luni. De obicei perioada de reproducere la pisici este intre primavara si toamna. Acest interval de timp este destul de neplacut pentru proprietarii animalului, deoarce pisicile capata un comportament bizar si oarecum deranjant. Din acest motiv multe dintre persoanele care detin o pisica prefera ca aceasta sa fie castrata. Dupa aproximativ 60 de zile de la momentul reproducerii, femela naste de obicei 4 pui de pisica. Dupa trei luni in care mama ii invata cum sa se spele, cum sa se hraneasca si sa vaneze, puii de pisica sunt pregatiti sa traiasca singuri.

(A.M.)