Enciclopedia clopotel

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart este unul dintre cei mai renumiti si talentati compozitori ai lumii. El s-a nascut pe 27 ianuarie 1756 si este fiul unui talentat violonist pe nume Leopold Mozart ce canta in orchestra de la curtea printului arhiepiscop din Salzburg.

Mozart

De la o varsta foarte frageda micul Mozart da dovada de un talent iesit din comun. La numai 5 ani, cand nici macar nu stia sa scrie, compune cateva piese pentru pian ce sunt transcrise imediat de tatal sau. Vazand acestea Leopold Mozart se hotaraste sa arate lumii intregi acest mirocol, si pleaca impreuna cu fiul sau intr-un turneu care a durat 9 ani. Micul Mozart apare pe scena pentru prima oara la Munchen, unde canta in fata printului elector de Bavaria. Calatoreste alaturi de tatal sau in locuri precum Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris, Viena, Versailles, Londra, Milano, Florenta, Roma si Napoli. Oriunde a mers, micul compozitor si-a impresionat publicul cu marele lui talent.

Micul MozartMozart si familia sa

La 15 decembrie 1771 se intoarce la Salzburg, iar atunci cand impliniste 16 ani, pleaca la Bologna. Aici studiaza arta compozitiei, fiind indrumat de profesorul Giovanni Battista Martini. Dupa cateva luni este angajat la ca maestru de concert de catre contele Colloredo si ramane in acesta functie pana in 1777. Pleaca la Paris unde, lovit de probleme materiale o duce din ce in ce mai greu. In 1781 se hotaraste sa plece la Viena, capitala muzicii clasice a acelei epoci. Aici devine in sfarsit independent si reuseste sa incante publicul cu compozitiile sale fiind felicitat chiar de catre imparatul Iosif al II-lea. Mozart se bucura de un mare succes datorita operei "Rapirea din Serai". De asemenea, incanta urechile publicilui vienez cu operele compozitorilor Bach si Handel.

Intre anii 1784 - 1786, geniul Mozart incepe sa compuna cate o compozitie pe saptamana, mare parte din ele fiind adevarate capodopere. Mozart este autorul a 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian si orchestra, 7 concerte pentru vioara si orchestra, concerte pentru flaut, clarinet, harpa, corn si orchestra. De asemenea, compune 2 simfonii concertate, serenade si divertismente. Fiind un pasionat al operei, Mozart compune 17 opere ce sunt jucate chiar si in prezent. Printre ele se numara "Rapirea din Serai", "Nunta lui Figaro", "Don Giovanni", "Cosi fan tutte", "Flautul fermecat".

In martei 1790 sustine ultimul sau concert, iar din noiembrie 1791 starea lui de sanatate incepe sa se agraveze. In martie 1791 geniul "Wolfgang Amadeus Mozart" se stinge din viata la numai 35 de ani. El este inmormantat la cimitirul Sankt Marx din Viena, mormantul sau fiind anonim pana in prezent.

(A.M.)