Enciclopedia clopotel

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi este unul dintre cei mai renumiti compozitori italieni ce s-a axat in general pe muzica de opera. Nascut la 10 octombrie 1813 in Roncole di Busseto (Italia), Verdi a inceput sa ia lectii de muzica de la o varsta foarte frageda, fiind indrumat de orgistul din comuna sa. Nu dupa mult timp, Antonio Barezzi, prieten al familiei Verdi, se ofera sa il ia acasa pe micul Giuseppe si sa-i plateasca lectiile de muzica. In 1832 este respins de la conservatorul din Milano din cauza varstei si se inoarce in locul natal. Aici este angajat pe postul de maestru de muzica al comunei si se casatoreste cu fiica lui Barezzi cu care are mai tarziu doi copii.

Giuseppe Verdi

Orientat spre muzica de opera, Verdi compune si debuteaza in anul 1839 la Teatro alla Scala din Milano cu opera Oberto, conte di San Bonifacio. In 1840 isi pierde atat sotia cat si cei doi copii pe care ii are cu aceasta. Compune opera "Un giorno di regno" cu care insa nu are succes. Dezamagit si indurerat se hotarasete sa renunte la muzica. In 1842 isi revine datorita succesului pe care il are cu opera Nabucco, opera interpretata de soprana Giuseppina Strepponi cu care mai tarziu va avea o relatie. In urmatorii ani compune nenumatare piese la cererea teatrelor din Italia printre care "Ernani", "Macbeth", "I due foscari", "Luisa Miller". In 1848, pleaca la Paris, unde compune cea mai mare parte a capodoperelor sale, printre care si "Rigoletto", "Il Trovatore" si "La Traviata".

Intors in Busseto, Verdi se stabileste impreuna cu noua sa sotie, Giuseppina Strepponi, la proprietatea Sant'Agata. Aici isi va petrece restul vietii si va lua parte la politica din Italia, fiind numit senator in parlament. Compune "La forza del destino", "Messa di Requiem", "Aida", "Otello" si "Falstaff". La 27 ianuarie 1901 Giuseppe Verdi se stinge din viata la Milano. 

       (A.M.)