Enciclopedia clopotel

Gaura neagra

In momentul in care o stea inceteaza sa mai traiasca, partea exterioara din ea se imprastie in spatiu, in timp ce interiorul cade in el insusi, formand o asa-numita gaura neagra. Acest element al universului poarta numele de "gaura neagra" datorita teoriei lui Einstein, ce spune ca acest interior extrem de dens se transforma intr-un camp gravitational foarte mare care nu permine nici macar luminii sa scape. Prin urmare totul devine o pata neagra intr-un spatiu foarte curbat.

Gaura neagra fictiva

O astfel de gaura neagra nu poate atinge o masa mai mare decat cea echivalenta cu masa a zece sori condensati si nu se poate forma daca nu se comprima pana la un diametru de aproximativ 90 de km sau chiar mai putin.

Gaura neagra fictivaGaura neagra fictiva

Dupa nenumarate calcule astronomii au demonstrat ca teoria lui Einstein limiteaza masa pe care o poate atinge o gaura neagra. S-a constat ca stelele care formeaza gauri negre nu sunt stabile, insa se presupune ca in centrul fiecarei galaxii se formeaza gauri negre de o densitate enorma ce pot avea o masa de 10 ori mai mare decat cea a Soarelui.