Cultura generala

Prin transpiratie elimian 247 de substante toxice.

› vrei mai mult

Psihologul copiilor


CUM VA POATE AJUTA PSIHOLOGUL?


    Cum ajung adultii sau copiii la psiholog? Fie investigatiile medicale arata ca problema pacientului nu este una somatica ci una psihica, fie pacientul īnsusi (sau parintii īn cazul copiilor) considera ca "ceva nu este īn regula" si ca īn momente dificile "un ajutor", "un suport" din partea psihologului este binevenit.

    Adultii au, īn general, doua atitudini fata de simptomele psihice ale copiilor. Ei invoca fie o boala, o "anomalie" fizica sau morala a copilului, fie reaua sa credinta, lenea, rautatea voita. Prima interpretare elibereaza copilul de orice responsabilitate, accentueaza sentimentele de inferioritate, dāndu-i impresia ca este "anormal". Īn plus, dezarmānd copilul pentru viata sanatoasa, ea permite simptomului sa-si atinga scopul: fuga din fata angoasei, mai usoara decāt lupta; ea da nastere nevrozelor caracterizate de refugiul īn boala. Cea de-a doua interpretare īncarca copilul cu toata responsabilitatea, provocānd, prin retragerea afectiunii si a īntelegerii, sentimente de vinovatie, legate de simptomul pe care copilul īncearca sa-l depaseasca. Simptomul raspunde unei nevoi inconstiente, el decurge dintr-o pulsiune blocata sau refulata a carei energie trebuie sa gaseasca cu orice pret un mijloc de exprimare. De aceea, dupa o disparitie de moment, simptomul va reaparea cu atāt mai puternic cu cāt a fost mai serios combatut, deci cu atāt mai puternic cu cāt vointa si sensibilitatea copilului sunt mai mari; sau vom asista la aparitia altui simptom mai bine suportat de parinti.

Franēoise Dolto identifica si o a treia atitudine care provoaca si mai multa disperare parintilor si copiilor. Dupa ce a ascultat si a recomandat diverse remedii, medicul poate spune: "Stati linistiti, nu-i nimic, e pe fond nervos", ceea ce echivaleaza cu: "Nu īnteleg nimic si nici nu-mi pasa."

    Cum va poate ajuta psihologul īntr-o astfel de situatie? Ajutāndu-va sa īntelegeti ca orice comportament are niste motive care nu sunt īntotdeauna constiente. Prin investigarea si analizarea starilor si trairilor se poate ajunge, pe parcursul unei psihoterapii, la descoperirea sursei tulburarilor, la exprimarea conflictului sau a situatiei traumatice care a generat suferinta si astfel la rezolvarea problemei, fara riscul ca simptomul sa reapara sau sa fie īnlocuit de altul.

    Deci rolul psihologului este de a va ajuta sa īntelegeti problema si implicatiile ei, sa exprimati verbal sau prin alte modalitati continutul latent, ceea ce pāna atunci fusese ascuns, dat la o parte, ca fiind jenant, īnspaimāntator, neconform cu regulile sociale sau considerat fara importanta.

    Verbele "a se īmbolnavi" si "a se vindeca" sunt reflexive, deci pacientul este factorul hotarātor īn procesul vindecarii, terapeutul putānd doar sa-l ajute. Este adevarat ca acest ajutor este, de cele mai multe ori, esential, īntrucāt simptomele au si un sens inconstient care nu este direct accesibil pacientului din pricina nenumaratelor rezistente psihice.


Inapoi la forumAcest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK