Tipuri de himen


Ca sa intelegeti ce este si cum arata himenul, de ce unele fete il au iar altele nu si de ce el este diferit de la o fata la alta, cel mai bine e sa aflati felul in care se formeaza.

Cum apare himenul?


Povestea himenului si a vaginului incepe in viata intrauterina a bebelusului de sex feminin. La inceput (luna 3- 4), vaginul este un tub subtire fara deschidere la nivelul vulvei. El comunica inspre abdomen cu uterul si trompele uterine, dar, inspre exterior drumul e inchis. Cu alte cuvinte, orificiul vaginal nu exista. In locul sau, la nivelul vulvei, se afla „un dop” de tesut conjunctiv.

In luna a 5- a de viata intrauterina, celulele din acest tesut conjunctiv incep sa se topeasca (adica sa se resoarba). Procesul este lent. La inceput „dopul” de tesut devine tot mai subtire si treptat se transforma intr-o membrana care acopera integral capatul vaginului. E vorba de membrana himenala.

Apoi (la sfarsitul lunii a 5- a), in aceasta membrana vor aparea unul sau mai multe orificii foarte mici. Daca e un orificiu acesta va creste treptat in dimensiuni, daca sunt mai multe, ele se vor largi si se vor uni. In functie de felul in care decurge acest proces vor aparea diferitele forme ale himenului.

Orificiile din membrana himenala se numesc orificii himenale. Ele sunt situate in locul unde, la femeia adulta se va gasi orificiul vaginal.

Himenul este deci o ramasita rezultata in urma formarii vaginului. Membrana himenala tinde sa se dizolve complet, adica pana in marginile reale ale orificiului vaginal.

Cu alte cuvinte himenul exista atunci cand membrana care inchidea la inceput orificiul vaginal nu s-a topit integral astfel ca marginile ei raman sa acopere partial (sau sa mentina mai ingusta) deschizatura vaginului.

Diferite tipuri de himen

La nastere, fetita va avea la nivelul vulvei, in dreptul vaginului, o membrana prevazuta cu unul sau mai multe orificii (orificii himenale). Pe masura ce inainteaza in varsta, membrana himenala continua sa se resoarba. Deci orificiile se vor largi treptat.

Specialistii apreciaza ca ritmul de resorbtie a membranei himenale e de aproximativ 1 mm pe an. Procesul continua si in perioada pubertatii. Deci himenul prezent la nastere nu e la fel cu cel pe care fata il are la 16 ani de exemplu. Daca ea nu a avut contact sexual, la sfarsitul pubertatii are toate sansele ca himenul ei sa fie foarte redus in dimensiuni si elastic sau chiar sa se fi resorbit integral.

Iata diferitele forme pe care le pot lua orificiile himenale in urma procesului de resorbtie a membranei:

- himen inelar – cand orificiul himenal e in centrul orificiului vaginal deci membrana himenala are dimensiuni egale de jur imprejur
- himen in semiluna – orificiul himenal se formeaza intr-o parte a membranei himenale deci nu tocmai in centrul ei. Himenul va avea forma de semiluna care poate fi orientata in orice directie: anterioara, posterioara, dreapta, stanga, etc
- himen septat – cand se formeaza doua orificii himenale principale, separate de o fasie ingusta ramasa din membrana himenala
- himen subseptat – cand fasia de mai sus este resorbita la un capat deci orificiile sunt partial confluate
- himen microperforat – cand in membrana himenala a aparut un orificiu minuscul de doar cativa milimetri
- himen bifenestrat – cand exista doua orificii foarte mici in membrana himenala
- himen dentat – orificiul himenal are marginile neregulate avand aspectul dintilor de fierastrau
- himen cribriform – cand in membrana himenala exista mai multe orificii foarte mici, membrana himenala avand aspectul de strecuratoare
- himen fimbriat (stelat) – orificiul himenal are aspectul unei stelute

Precum spuneam mai sus,pe masura ce fetita creste, membrana himenala se resoarbe treptat astfel ca-si schimba aspectul. Ea tinde sa se dizolve integral astfel incat sa elibereze complet orificiul vaginal.

Himenuri „extreme”

Fie ca e mai mare sau mai mic, cu una sau mai multe gaurele, fetele in general au himen. Dar uneori procesul de resorbtie a membranei himenale cunoaste anumite extreme, adica e mult accentuat sau insuficient.

Daca resorbtia membranei himenale este foarte intensa, fata nu va avea himen deloc. Aceasta nu e o boala sau un defect. Atata vreme cat fata nu a avut contact sexual, este virgina chiar daca nu are himen. Iata ca himenul nu e neaparat legat de starea de virginitate.

Cand procesul de resorbtie a membranei nu e suficient de intens este posibil ca orificiul himenal sa nu se formeze. Intr-adevar unele fete se nasc fara ca orificiul sa fi aparut. Medicii pediatri examineaza acest aspect la bebelusul de sex feminin. In general defectul se corecteaza de la sine pana la pubertate. Dar daca acest lucru nu s-a intamplat, e necesar ca medicul sa practice o mica incizie in membrana himenala pentru a permite sangelui si secretiilor sa se elimine, odata ce fata a ajuns la pubertate.

Autor: sexologul Clopotel.ro, Dr. Bianca Ghizdavu

Comentarii:

1 2

nici nu mi-a venit prin minte ka potzi sa nu ai himen ... :O
Postat la 28 mai 2010, 16:23
nu am intzeles prea multe .. dar am intzeles ca potzi avea himen mai elastic carte atunci cand itzi incepi viatza sexuala el sa nu se rupa si sa fi inca virgina ... sau am intzeles greshit ... ? :-/ :-/
Postat la 29 decembrie 2010, 19:41
omg :)) asta chiar a fost seaca =)) mda defapt nu stiu =))) ciudat fel de a le explica fetelor despre himen -- am inteles anumite lucruri -- dar acum am mai multe intrebari:))
Postat la 3 ianuarie 2011, 15:44
Asteptam intrebarile tale!
Postat la 1 martie 2011, 08:12
nu pot sa inteleg cum puteti sa ziceti ca daca nu vi se rupe himenul inca sunteti virgine!!!dupa ce ati facut orice tip de sex oral anal sau normal fie ca himenul vi s-a rupt sau nu nu mai sunteti virgine....ganditi-va asa..daca o persoana ar face toata viata ei sex anal ar mai fi virgina?ar mai fi pura?
Postat la 24 iulie 2011
#-o n-am prea inteses multe... :-" :-| 8-| :p
Postat la 2 octombrie 2011, 01:36
eu sincer chiar am inteles despre ce este vorba.... sunt lucruri foarte interesante :)
Postat la 21 decembrie 2011, 23:29
dar ce inseamnÄ toate tipurile astea de himen? adica daca ai un himen cribiform sau dentat si nush ce acolo,nu esti virgina,sau cum merge asta?
Postat la 7 decembrie 2013, 14:58
ma, daca iti rupi himenul mai esti virgina? cum drq?in fine scarbos si nu vreau sa stiu mai multe.punct.
Postat la 2 iulie 2014, 22:45
Martina, de ce ti se pare scarbos? :)
Postat la 11 august 2014, 14:33

1 2

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK