Penisul meu este normal?


Aspectul normal al penisului ii preocupa pe toti baietii mai ales atunci cand el incepe sa se dezvolte. Nu prea stii cat trebuie sa creasca, daca e bine cum arata si cum functioneaza.

Din pacate in multe reviste sau pagini de internet sunt prezente informatii eronate despre cum trebuie sa arate un penis normal. Fotografiile arata aproape totdeauna senzationale penisuri uriase si se face multa reclama pentru metode de marire a penisului. Din acest motiv multi baieti sunt ingrijorati ca penisul lor ar putea fi prea mic.

Dimensiunile medii ale penisului normal


Dimensiunile penisului trebuie sa se potriveasca cu cele ale vaginului. Vaginul are aproximativ 8 cm in lungime si este extensibil. Marimea medie a penisului normal la adult, in stare flasca este in jur de 9-10 cm in lungime si de 3 cm in diametru. Cand este in erectie creste spre 14 cm lungime si 4,5 cm in diametru. La fel de normal, exista penisuri mai mari, mai mici, mai lungi sau mai groase.

Penisul este alcatuit din mai multe parti: glandul (capul) acoperit de preput impreuna cu corpul formeaza partea libera a penisului. Bulbul penisului este portiunea lipita de corp si se intinde pana inapoia testiculelor. Este formatiunea aceea mai umflata ce se poate palpa acolo. La interior penisul este alcatuit dintr-un tesut buretos care se umple cu sange atunci cand penisul intra in erectie.

In stare flasca penisul este flexibil, moale si atarna putin curbat. Cand intra in erectie, se ridica la orizontala, creste, devine rigid, drept sau usor curbat. Penisul care se curbeaza cand intra in erectie este la fel de normal ca cel care nu se curbeaza. El functioneaza la fel cu un penis drept.

Pe suprafata penisului, mai ales cand este in erectie, se pot observa prin piele vase de sange si niste mici basicutze albicioase. Acestea sunt glande care trebuie sa se gaseasca in mod normal acolo. Ele secreta mucus si sebum care fac ca pielea ce tapeteaza penisul sa fie mobila.

Multi baieti, nestiind ca sunt normale cred ca sunt bubitze, incearca sa le stoarca sau sunt foarte ingrijorati crezand ca au vreo boala. Vasele de sange si glandele sunt prezente la toti baietii dar nu la toti sunt vizibile. Cand pielea este mai groasa sau mai pigmentata, este posibil sa nu se vada.

Pe penis creste par. Acesta se gaseste uneori doar la baza alteori si pe corpul penisului. Desi este vorba de acelasi organ exista variatiuni in ce priveste aspectul lui de la un baiat la altul. El nu se dezvolta in acelasi ritm la toti baietii. Penisul creste pe toata durata pubertatii. Existenta variatiilor de dimensiune, forma si pilozitate este ceva normal.

Autor: Sexologul Clopotel.ro, Dr. Bianca Ghizdavu

Comentarii:

nu clar ca nu
Postat la 24 august 2011, 23:53
Am 13 ani si nu stiu daca pot sa ma masturbez acum.
Postat la 2 ianuarie 2014, 14:50
e bine sa te masturbezi ,placere dar nu in exces si eu ma masturbez de la 11 ani :x
Postat la 16 august 2015, 19:51
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK