Pastila de a doua zi


Ceea ce numim in mod obisnuit „pastila de a doua zi”, reprezinta o metoda contraceptiva de urgenta, adica un tratament medicamentos menit sa previna formarea sarcinii in cazul in care o alta metoda contraceptiva a dat gres sau cand, din neglijenta, o femeie a avut contact sexual neprotejat.

Pastila de a doua zi exista in farmacii in doua forme: o doza (un comprimat) sau doua (doua comprimate), sub variate denumiri comerciale.

Indiferent de forma de prezentare, pastila de a doua zi contine un hormon progesteronic sintetic numit levonorgestrel. Acest hormon este prezent si in majoritatea contraceptivelor orale combinate, alaturi de un altul (un estrogen), dar in cantitate mult mai mica.

Cantitatea folosita pentru contraceptia de urgenta este de 1,5 grame de hormon progesteronic. E cuprinsa intr-un comprimat, daca tratamentul e in doza unica (un comprimat de 1500 micrograme de levonorgestrel) sau impartita in doua comprimate (2 comprimate a cate 750 micrograme levonorgestrel, de administrat la interval de 12 ore).

Cum actioneaza pastila de a doua zi?

Doza mare de progesteron imita starea hormonala din timpul unei sarcini reale. La femeia gravida, aceasta stare blocheaza formarea unei alte sarcini pentru ca in corp exista deja una in curs de dezvoltare.

Hormonul progesteronic (levonorgestrel), administrat in cantitate mare sub forma pastilei de a doua zi, impiedica ovarele sa elibereze un ovul, impiedica un ovul care era deja eliberat sa fie fecundat sau nu permite unui ovul fecundat sa se implanteze in peretele uterin. Deci efectul contraceptiei de urgenta se manifesta in functie de faza ciclului menstrual in care a fost efectuata, adica de momentul in care s-a produs actul sexual neprotejat si a fost luata pastila.

Eficienta


Este cu atat mai mare cu cat este administrata mai rapid dupa actul sexual. Eficienta pastilei e foarte scazuta daca s-a depasit termenul de 72 de ore in care poate fi luata conform prospectului. Spre deosebire de avortul provocat (medicamentos sau chirurgical), pastila de a doua zi actioneaza inainte ca implantatia embrionului sa se petreaca.

Unele studii apreciaza ca totusi ar putea actiona daca e luata in termen de pana la 5 zile de la contact, dar cu eficienta foarte slaba dupa depasirea termenului de 72 de ore (3 zile), deci cu risc mare de sarcina.

In cifre, eficienta contraceptiei de urgenta este apreciata ca fiind situata intre 75% si 95% in functie de cat de repede este aplicata dupa contact, de numarul contactelor, de factori personali privind raspunsul organismului la acest tratament si de alte situatii care pot afecta activitatea hormonului in organism. Riscul de sarcina e minim daca pastila e luata in interval de 12 ore de la contact.

Eficienta pastilei de a doua zi este scazuta de afectiuni sau evenimente care scad absorbita intestinala a hormonului sau activitatea sa in organism: voma, diareea, boli intestinale, asocierea cu medicamente laxative, antibiotice, antifungice, antiparkinsoniene si altele.

Contraceptia de urgenta are o eficienta mai redusa decat metodele contraceptive utilizate pe termen lung (contraceptive orale combinate, prezervativ, sterilet) si e mai periculoasa pentru sanatate.

Cum se administreaza contraceptia de urgenta?

Tratamentul contraceptiv de urgenta format dintr-o singura doza trebuie aplicat cat mai curand dupa actul sexual neprotejat, dar se poate administra pana la 72 de ore. Dupa acest termen pastila e considerata ineficienta, riscul de sarcina e mare, deci nu e indicat sa mai fie luata.

Daca este impartit in doua doze, tratamentul se aplica in felul urmator: prima pastila se ia cat mai curand dupa actul sexual neprotejat, dar poate fi administrata in primele 72 de ore. A doua pastila se ia la 12 ore dupa prima. Daca e depasit termenul de 72 de ore pentru prima pastila, de asemenea eficienta tratamentului e considerata aproape zero, cu acelasi risc de sarcina problematica.

Daca ai uitat a doua pastila, ia-o cat de repede iti amintesti de ea, dar nu mai tarziu de 16 ore. Daca e nevoie, fixeaza-ti un ceas cu alarma la 12 ore pentru a nu o uita. Daca ai luat a doua pastila dupa ce au trecut 16 ore de la prima, fa-ti cat de rapid un consult ginecologic. Te rog sa retii ca daca nu respecti indicatiile din prospect, te incarci cu hormoni inutil pentru ca efectul contraceptiv nu este indeplinit.

Contraceptia de urgenta se aplica numai cand s-a petrecut un accident in sensul ca o alta metoda contraceptiva a dat gres, daca a avut loc un act sexual neprotejat, neplanificat, sau in caz de abuz sexual. Nu e deloc indicat pentru o femeie sa planuiasca un act sexual si ca protectie sa pregateasca pastila de a doua zi. Aceasta e o atitudine lipsita de responsabilitate fata de propria sanatate.

Contraceptia de urgenta foloseste cantitati uriase de hormoni, daunatoare pentru organism. E vorba de echivalentul unei folii intregi de contraceptive orale luate de-odata. Metoda exista doar pentru ca e mai putin periculoasa sau neplacuta decat avortul provocat, nu pentru ca ar fi benefica pentru sanatate.

Pastila de a doua zi nu se ia mai mult de doua ori pe an si in nici un caz de mai multe ori pe luna, pentru ca poate da serioase tulburari endocrine (hormonale), care la randul lor pot genera boli grave.

Cand nu poti lua pastila?

Pastila de a doua zi trebuie luata cu aprobarea medicului ginecolog. Poate fi dificil sa obtii o programare la doctor imediat dupa contact si sa afli chiar atunci daca poti s-o iei. Din acest motiv, o femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa-si faca vizita la ginecolog pentru a sti care e starea ei de sanatate, ce ii este permis si ce nu pentru a fi in siguranta.

Astfel ea va sti, in caz ca are un accident in urma caruia ar putea ramane insarcinata fara sa vrea, daca poate apela la pastila de a doua zi sau nu. Precautiile in ce priveste contraceptia de urgenta sunt urmatoarele:

- esti deja insarcinata sau banuiesti ca ai putea fi
- ultima ta menstruatie a fost altfel decat celelalte, a intarziat, a venit mai devreme, a fost in cantitate mai mica, etc.
- ai sau ai avut chiste ovariene
- esti alergica la una din substantele care compun pastila (ele sunt mentionate in prospect)
- ai avut si alte contacte sexuale neprotejate cu mai multe zile inainte
- ai afectiuni ale ficatului
- ai tulburari sau boli endocrine ori metabolice
- ai noduli mamari neinvestigati medical, ai sau ai avut cancer de san
- ai tensiune arteriala mare sau boli de inima
- ai diabet
- urmezi tratamente medicamentoase pentru: epilepsie, tuberculoza, infectii fungice (tratament oral cu griseofulvina), infectii microbiene, etc. Exista studii care apreciaza ca ceaiul de sunatoare, in cantitate mare, administrat in acelasi timp cu contraceptia de urgenta ar putea sa-i scada efectul. Discuta cu medicul tau ginecolog despre tratamentele pe care le urmezi si despre posibila interactiune medicamentoasa cu pastila de a doua zi.

Efecte secundare si riscuri


Manifestarile exterioare ce urmeaza imediat administrarii pastilei, sunt doar varful aisbergului. Ceea ce se intampla in interiorul corpului e mult mai complex si cu efect indelungat. Efectul indelungat nu inseamna protectie contraceptiva ci tulburari hormonale care pot creste riscul sarcinilor ulterioare si riscul unor boli hormonale sau ale aparatului genital.

Efectele secundare constau in stare de rau, greturi, varsaturi, durere de cap, ameteli, oboseala accentuata, sangerare vaginala la 4-7 zile (nu este o menstruatie), tulburari ale ciclului menstrual pe durata a mai multe luni, dureri menstruale neobisnuite, dureri in abdomenul inferior, umflarea sanillor si tensiune dureroasa la nivelul lor, diaree. Daca ai vomitat dupa ce ai luat pastila, contacteaza-ti medicul. E posibil sa fie nevoie sa iei alta in locul ei.

Efectele secundare apar aproximativ la una din patru femei si dispar de regula in cateva zile. Daca ele nu s-au atenuat sau chiar s-au agravat ai nevoie de un consult ginecologic.

Deoarece contraceptia de urgenta poate da tulburari ale ciclului pe termen lung, aplicarea metodelor contraceptive naturale (cum ar fi cea a calendarului) este mai putin eficienta dupa pastila de a doua zi. In lunile ce urmeaza e necesar sa fii si mai precauta in ce priveste protectia.

Daca ai luat pastila de a doua zi si cu toate acestea ai ramas insarcinata e important sa mergi cat mai repede la medicul ginecolog pentru a afla daca sarcina nu este una extrauterina sau daca nu exista alte probleme legate de ea.

Cate contacte sexuale neprotejate asigura pastila de a doua zi?


In principiu, inaintea aplicarii contraceptiei de urgenta pot exista mai multe contacte sexuale la un interval scurt de timp. Chiar daca se poate administra in termen de 72 de ore, pentru eficienta maxima pastila e bine sa fie luata cat mai curand dupa contactul neprotejat, de preferinta in primele 12 ore.

Pentru fiecare contact sexual, conditiile din prospect trebuie respectate. Nu esti protejata pentru contactele ce au loc dupa adminstrarea tratamentului si nu esti protejata pe luna toata in curs daca ai luat aceasta pastila dar nici n-o poti lua de mai multe ori in aceeasi luna.

Ce nu poate face pastila de a doua zi?

Nu asigura contraceptia pentru o luna intreaga, astfel, daca ai luat pastila la un moment dat iar peste 4 zile, de exemplu ai din nou un contact sexual neprotejat, pentru acesta nu ai asigurata protectia cu ajutorul pastilei de a doua zi. Ba mai mult, daca al doilea contact se suprapune unei ovulatii, exista riscul normal de sarcina. Deci pastila de a doua zi nu te protejeaza pentru contactele sexuale pe care le ai dupa ca ai luat-o.

Nu te protejeaza de BTS (boli cu transmitere sexuala). Daca prezervativul s-a rupt sau a cazut si a fost nevoie de pastila de a doua zi, riscul transmiterii unei BTS este aproape la fel de mare ca si cand nu s-ar fi folosit protectia. Deci este recomandat consultul medical.

Nu provoaca avort. Pastila de a doua zi actioneaza timpuriu, intr-una din etapele ce preced implantatia embrionului. Pentru avortul medicamentos exista optiuni reale dar ele nu constau in administrarea contraceptiei de urgenta. Discuta acest aspect cu medicul ginecolog.

Nu este o metoda contraceptiva de termen lung. Ea foloseste numai in situatii de urgenta cand exista risc de sarcina si nu este altceva de facut. Pastila de a doua zi nu poate fi luata mai mult de doua ori pe an si nu mai mult de o data pe luna.

Comentarii:

unde pot pune o intrebare urgent ?
Postat la 8 ianuarie 2014, 21:14
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK