Metode contraceptive naturale


Sunt acele metode de evitare a sarcinii care speculeaza diferite variabile naturale ale organismului, fara sa faca apel la substante chimice sau obiecte care sa impiedice trecerea spermatozoizilor in corpul femeii.

Coitul intrerupt

Este cea mai utilizata metoda naturala de contraceptie. Ea consta in extragerea penisului din vagin in momentul in care ejacularea sta sa se produca. Sperma va fi eliminata la exterior si astfel e evitat riscul ca ea sa ajunga in apropierea ovulului.

Reusita acestei metode e de aproximativ 80%. Nu e foarte mare din cauza prezentei lichidului prespermatic care poate contine spermatozoizi de la ejacularile anterioare. Fluxul de urina poate scadea acest risc dar nu pana la zero. Se apreciaza totusi ca daca in ultimele doua zile nu a avut loc o ejaculare riscul de sarcina este foarte scazut.

Dezavantajele metodei constau si in disconfortul legat de aplicarea ei, stress, frustare, dezvoltarea unor tulburari de dinamica sexuala ca ejacularea precoce, tulburari de erectie, scaderea libidoului atat la partenera cat si la partener, anorgasmie la ambii.


Metoda calendarului

Indiferent de lungimea ciclului, ovulatia se produce cu aproximativ 14 (12 – 16) zile inainte de menstruatie. Adica perioada de la ovulatie la menstruatie este una constanta chiar daca ciclul per ansamblu este neregulat. Din pacate acesta informatie este greu de utilizat deoarece nu se poate face un calcul prin care sa se poata afla dinainte ziua ovulatiei, daca ciclul este neregulat.

Poti sa stii cand ai ovulat doar numarand inapoi 14 zile din prima zi a menstruatiei. Totusi, dupa mai multe cicluri neregulate exista sansa sa faci un calcul aproximativ, bazat pe duratele maxime si minime ale ciclurilor pe care le-ai avut pana acum. Aceasta metoda poate fi folosita de femeile care au avut constant cicluri intre 26 si 32 de zile in ultimele minim 6 luni.

Femeia care doreste sa utilizeze acesta metoda trebuie sa tina un carnetel in care sa-si noteze cu exactitate datele in care-i vine menstruatia si durata ciclului (numarul de zile trecute intre debutul a doua menstruatii consecutive)

Zilele ciclului menstrual se numeroteaza incepand cu 1 din prima zi a sangerarii menstruale, pana la ultima zi dinaintea urmatoarei sangerari.

A si B sunt zilele intre care te afli in perioada fertila (A = prima zi a perioadei fertile; B = ultima zi a perioadei fertile). Undeva intre aceste doua zile (A si B) se gaseste ziua ovulatiei adica ziua in care se elibereaza ovulul care poate fi fecundat.

Ovulatia se produce cu aproximativ 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii. La un ciclu de 28 de zile ovulatia cade tocmai la mijlocul perioadei. Acest lucru nu e valabil la ciclurile mai mici sau mai mari de 28 de zile. Spermatozoidul poate trai in corpul femeii pana la 7 zile iar ovulul dupa eliberare este fecundabil timp de 24 de ore.

Perioada fertila este cu aproximativ 7 zile inaintea ovulatiei si cu aproximativ 2 zile dupa ovulatie.

Daca ciclul variaza intre 26 si 32 de zile notam cu „n” durata cea mai mica pe care am avut-o pana acum si cu „N” durata cea mai mare. Formulele pentru calcularea perioadei fertile pentru ciclul neregulat sunt:

A = n – 7 – 14 = n – 21
B = N – 14 + 2 = N – 12

Daca ciclul e regulat, notam simplu cu „N” durata ciclului si avem A = N – 21 si B = N – 12

Deci intre zilele A si B se gaseste perioada fertila, timp in care riscul de producere a sarcinii este maxim si e necesara o metoda de protectie. Risc crescut de sarcina trebuie avut in vedere cu inca 2 zile inainte de A si una dupa B.

In afara acestor date se poate considera ca riscul de sarcina este foarte scazut cu conditia sa nu apara tulburari neprevazute ale ciclului. Aceasta metoda are o eficienta in jur de 70% in special din cauza acestor tulburari care se pare ca sunt destul de frecvente.

Dezavantajele ar putea fi legate de limitarile impuse de metoda calendarului. Apropierea perioadei ovulatorii produce stres in special la partenera, scaderea libidoului si chiar anorgasmie.


Evitarea contactului clasic penis – vagin

Multe cupluri evita contactul clasic penis – vagin inlocuindu-l cu sex oral, anal sau masturbare reciproca. Este o metoda reusita de protectie impotriva sarcinii. Atata vreme cat nu exista contact penis – vagin nu exista nici risc de sarcina. Daca ambilor parteneri le este confortabila metoda ea poate fi practicata timp indelulgat, ani.


Avantajele metodelor naturale de contraceptie

Constau in faptul ca nu presupun ingestia unor substante chimice (hormonale) care pot avea efecte daunatoare. Metodele naturale astfel pot fi folosite de persoanele care au containdicatie pentru utilizarea acestor substante. Sunt gratuite (nu costa nimic). Nu e necesara utilizarea unor obiecte care uneori pot favoriza infectii sau leziuni (steriletul) ori alergii (prezervativul, spermicidele).

Sunt cupluri care combina, cu rezultate bune, metoda calendarului cu cea a coitului intrerupt si cu cea a evitarii contactului penis – vagin.


Capcanele metodelor naturale de contraceptie

Metodele naturale de contraceptie nu te feresc de BTS. Chiar daca e nedorita, o sarcina nu e totusi o stare de boala. In schimb BTS sunt stari patologice care pot pune viata in pericol.

Metodele naturale de contraceptie sunt bune de utilizat in cuplurile stabile in care partenerii nu au relatii extraconjugale. Oricand exista riscul contactarii unei BTS e necesar prezervativul pentru protectie.

Autor: sexologul Clopotel.ro, Dr. Bianca Ghizdavu

Comentarii:

Inca nu au fost facute comentarii pentru aceasta pagina.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK