Ce este erectia?


Cu siguranta ca sunteti familiarizati cu fenomenul erectiei. Baietii pot avea erectii inca din primele zile de dupa ce s-au nascut. Dar, la aceasta varsta, ele nu au legatura cu viata sexuala. Incepand cu pubertatea, sub influenta testosteronului, erectia devine un fenomen erotico-sexual. In principal scopul ei este acela de a permite penisului sa patrunda in vagin pentru a depune sperma. Dar erectia si toate celelalte evenimente care o insotesc inseamna mult mai mult in viata unui barbat.

Se pot deosebi trei tipuri de erectie:


- erectia psihogena este raspunsul la stimuli psihici si vizuali; stimul psihic inseamna dorinta sexuala, ganduri, imaginatie, emotia apropierii umane, sentimentele, etc.

- erectia reflexogena este raspunsul la stimuli, fizici, mecanici si tactili: sarut, mangaiere, etc.

- erectiile spontane (nocturne, diurne), sunt erectii fara stimul erotic care pot sa apara pe neasteptate ziua in cursul activitatilor cotidiene sau noaptea, in timpul somnului.

Aceste tipuri de erectie se intrepatrund de multe ori, de exemplu, in cursul actului sexual, erectia este datorata atat stimulilor psihici cat si celor mecanici.

Cum se produce erectia?

Penisul are, ca orice alt organ vase de sange: artere, arteriole si vene care aduc si duc sangele. Cand penisul e in repaus, vasele de sange ii asigura nutritia si oxigenarea.

Aceste vase au in peretii lor fibre musculare foarte fine care se relaxeaza sau se contracta, astfel lasand sa treaca mai mult sau mai putin sange. Cand arteriolele se dilata o cantitate mare de sange patrunde in tesutul spongios din penis. Acest tesut are aspectul unui burete elastic. Pe masura ce se umple cu sange, creste in volum si apasa pe venule, astfel ca sangele nu mai poate parasi penisul, el ramanand in erectie.

Dupa ce ejacularea s-a produs, prostata transmite creierului niste semnale: „misiune indeplinita!” In consecinta creierul comanda venulelor sa se relaxeze. Astfel sangele cu presiune crescuta din tesutul spongios al penisului pleaca in mare graba. Penisul revine la starea flasca.

Dar nu numai ejacularea pune capat erectiei. Daca nu se produce ejacularea, penisul se poate mentine erect atata timp cat un stimul psihic si/sau fizic actioneaza asupra lui. Daca stimularea inceteaza penisul revine la starea flasca, dar mai greu.

Aceste procese au loc sub controlul sistemului nervos pe mai multe cai, prin intermediul unor substante neurotransmitatoare si vasodilatatoare. Totul, sub „inaltul patronaj” al testosteronului, hormonul sexual masculin.

Primind informatii de la terminatii nervoase din penis, prostata, piele si din diferite zone ale creierului, sistemul nervos produce erectia dar si revenirea la starea de repaus. Stimulii psihici, vizuali, tactili sunt preluati de creier si in functie de ce transmit ei este reglat fluxul sangvin in penis.

Autor: Sexologul Clopotel.ro, Dr. Bianca Ghizdavu

Comentarii:

:s
Postat la 15 mai 2010, 16:27
:-q
Postat la 25 iulie 2010, 18:00
:-bd
Postat la 1 aprilie 2011, 15:11
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK